Norgesmesterskapet i langrenn arrangeres samtidig som verdenscupen i Les Rousses, noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Flere utenlandske løpere, som svenske Edvin Anger og østerrikske Mika Vermeulen, kritiserer Norge for å prioritere NM fremfor verdenscupen.
De mener Norge, som en stor skinasjon, har et ansvar overfor internasjonal langrenn og bør stille med et sterkere lag i verdenscupen. Norske landslagsløpere er pålagt å delta i minst én NM-øvelse, noe som har ført til at flere profiler som Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug mangler i Frankrike.
Landslagssjef Ulf Morten Aune forstår kritikken, men hevder at det ikke finnes et bedre tidspunkt for NM med tanke på utøvernes forberedelser til VM. Han mener Norge tar ansvar ved å stille sterkt i verdenscupen gjennom hele sesongen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norges Skiforbund har møtt kritikk for å sende en redusert tropp til verdenscupen i Frankrike, da den kolliderer med NM på Gåsbu. Flere norske utøvere, som Erik Mysen og Mikael Gunnulfsen, uttrykker skuffelse over å ikke få konkurrere internasjonalt. Internasjonale profiler har også reagert negativt på Norges prioritering av NM. Skiforbundet begrunner valget med at de må balansere hensynet til NM, VM-kvalifisering og forpliktelser overfor FIS. De understreker at det er viktig å skape rettferdige forutsetninger for de som kjemper om de siste VM-plassene. Harald Østberg Amundsen tar kritikken med ro og fokuserer på trening i Norge for å forberede seg til VM.
3 måneder siden
Etter NM i langrenn, der løpere utenfor landslaget presterte sterkt, har det oppstått sterke reaksjoner. Til tross for topplasseringer i NM, ble ingen av disse løperne tatt ut til verdenscup i Frankrike. NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt kritiserer Norges Skiforbund for manglende fleksibilitet og et system han mener minner om Sovjet-tiden. Flere løpere uttrykker frustrasjon over at de ikke får sjansen til å konkurrere internasjonalt. Skiforbundet, ved langrennssjef Ulf Morten Aune, begrunner uttaket med en forhåndsbestemt sesongplan og logistikk, men forstår løpernes skuffelse. Saltvedt frykter at et slikt system vil være svært problematisk for norsk langrenn videre.
3 måneder siden
Svenske langrennsstjerner som Frida Karlsson og William Poromaa har valgt å prioritere VM i Trondheim, og står derfor over verdenscuprennene i Engadin. Dette har ført til kritikk fra den østerrikske langrennsløperen Mika Vermeulen, som mener de svenske løperne viser svak karakter ved å ikke stille opp i verdenscupen. Vermeulen mener utøverne har et ansvar overfor arrangørene og FIS. Poromaa og Karlsson begrunner valget med at VM er deres hovedmål, og at de ønsker å optimalisere forberedelsene dit. Flere norske stjerner har også valgt å stå over rennene i Sveits.
1 måned siden
Flere skiutøvere reagerer negativt på at femmila er tatt ut av programmet under verdenscupen i Holmenkollen. De mener femmila er en viktig del av Holmenkollen-tradisjonen og appellerer til «folkesjelen». Avgjørelsen er tatt på bakgrunn av tidligere års lave deltakelse, da rennet har ligget tett opp mot andre mesterskap. Noen utøvere mener de selv må ta ansvar for å prioritere femmila høyere. Renndirektøren i FIS jobber for å få femmila tilbake til Holmenkollen neste år. I år består programmet av 20 km klassisk og 10 km skøyting, med en løype begrenset til stadionområdet på grunn av snømangel.
2 måneder siden
FIS-sjef Michal Lamplot er frustrert over at mange av de beste langrennsløperne velger å stå over flere verdenscuprenn før VM. Han mener dette skader sportens profil og er urettferdig overfor arrangørene. Flere store navn som Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo og Frida Karlsson har prioritert trening fremfor verdenscup, noe som har ført til redusert interesse for konkurransene. Både den norske og svenske landslagssjefen erkjenner at det er et felles ansvar å sørge for at sporten er attraktiv, men understreker at utøverne også må ta hensyn til egen form og belastning. Det diskuteres om verdenscupkalenderen er for tøff i mesterskapsår.
3 måneder siden
Norges Skiforbund møter sterk kritikk etter uttaket til verdenscupen i Les Rousses, der flere utøvere føler seg urettferdig forbigått. Kritikken går på at forbundet ikke følger sin egen sesonginformasjon og at avgjørelsene tas av administrasjonen, ikke av trenerne. Eksperter har sammenlignet systemet med «gammelkommunisme», og mener det er viktigere å tviholde på makt enn å utvikle sporten. Skiforbundet, ved Cathrine Instebø, forsvarer seg med at de har tillit til sportslig ledelse og at beslutningene er tatt ut fra sesongforberedelsene. Landslagstrener Eirik Myhr Nossum bekrefter at det har vært diskusjoner, men at de står samlet bak beslutningene.
3 måneder siden
NM-sjef Gudbrand Skraastad er svært kritisk til at Johannes Høsflot Klæbo ikke deltar i ski-NM, og kaller det en hån mot arrangørene og norsk langrenn. Han mener de beste løperne må delta for å fremme sporten og rekruttere nye utøvere. Kommentator Ernst A. Lersveen reagerer sterkt på kritikken, og mener Klæbo må prioritere sin egen form foran NM. Klæbos medierådgiver opplyser at han ikke er restituert etter Tour de Ski. Skraastad frykter at manglende deltakelse fra de beste kan føre til at NRK ikke lenger vil sende langrenn. Flere andre eliteløpere har også meldt forfall til NM.
3 måneder siden
Skiforbundet har igjen møtt kritikk for sin håndtering av uttak, denne gangen for verdenscupen i Les Rousses. Flere løpere utenfor landslaget, som Henrik Dønnestad, Mikael Gunnulfsen og Eirik Mysen, presterte sterkt i NM, men fikk ikke sjansen i verdenscupen. Kommunikasjonen fra forbundet ble oppfattet som arrogant og mangelfull, noe som førte til sterke reaksjoner. Kritikken gikk på manglende åpenhet og favorisering av landslagsløpere. Selv om skiforbundet senere beklaget håndteringen, viser saken behovet for mer transparent og konsistent kommunikasjon rundt uttak for å unngå mistillit.
1 måned siden
Artikkelen belyser store forskjeller i ressurser og budsjetter mellom langrennsnasjoner, spesielt knyttet til smøring, og hvordan dette påvirker konkurransen. Norge og Sverige dominerte nylig VM, noe som reiser spørsmål om rettferdighet i sporten. Utøvere fra mindre nasjoner beskriver ulikhetene som frustrerende, og flere nasjoner har ikke råd til å delta i verdenscuprenn med full tropp. Eksperter frykter at det store fokuset på smøring truer langrennssportens fremtid.
3 måneder siden
Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson reagerer på at Norge får stille med seks utøvere i VM, mens andre nasjoner kun får fire. Han mener regelen bør diskuteres, men de norske utøverne avviser kritikken og mener regelen er rettferdig. De påpeker at regelen gir nasjoner med mange topp 15-plasseringer mulighet til å stille med flere utøvere. Flere utenlandske utøvere støtter også den gjeldende regelen. Norge har seks løpere topp 15 i verdenscupen og regjerende mester på alle individuelle distanser, noe som gir dem seks plasser i VM.