Artikkelen advarer mot å kjøre avregistrerte kjøretøy, selv om skiltene er påmontert. En ny ordning har forenklet avregistrering for å spare penger, men mange forsømmer å påregistrere kjøretøyet igjen.
Dette kan føre til bøter og økonomisk ansvar ved ulykker, da ansvarsforsikringen opphører ved avregistrering. Trafikkforsikringsforeningen rapporterer en økning i uforsikrede kjøretøy og ulykker som følge av dette, og frykter at dette utgjør en betydelig trafikkrisiko.
I 2024 ble det rapportert om 501 ulykker med uforsikrede kjøretøy involvert.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Trafikkforsikringsforeningen (TFF) slår alarm om en stor økning i antall skader med uforsikrede kjøretøy. Over 24 000 kjøretøy mangler forsikring, og mange eiere risikerer å bli gjeldsslaver. Økningen skyldes delvis at det er mulig å avregistrere kjøretøy digitalt uten å levere inn skiltene, noe som automatisk opphever forsikringen. TFF advarer mot å spare penger på denne måten, da det kan føre til store kostnader ved ulykker og et daglig gebyr på 150 kroner for manglende forsikring. Også el-sparkesykler er omfattet av kravet om ansvarsforsikring.
3 dager siden
Mange nordmenn bruker tilhenger, spesielt i forbindelse med oppussing og hagearbeid. NAF advarer imidlertid mot at mange tar unødvendige sjanser og ikke kjenner reglene for sikker tilhengerbruk.
3 måneder siden
Statens vegvesen advarer om en betydelig økning i tyverier og tap av bilskilt. I fjor ble over 14 000 skilt meldt stjålet eller mistet, en markant økning fra 2018. Stjålne skilt brukes ofte i forbindelse med annen kriminalitet, som vinningskriminalitet eller transport av ulovlig gods. Bileiere som oppdager at skiltene er borte, oppfordres til å melde dette til politiet umiddelbart for å unngå å bli ansvarlig for eventuelle lovbrudd begått med deres skilt. Etter anmeldelse kan nye skilt bestilles hos Statens vegvesen. Både politiet og vegvesenet har forbedret sine metoder for å avsløre biler med falske skilter.
1 måned siden
Artikkelen advarer mot å kjøre bil i dypt vann på grunn av risiko for store skader. Vanninntrengning kan føre til motorhavari og ødeleggelse av elektronikk, som kan bli svært kostbart. Elbiler har som regel god beskyttelse for batteriet, men interiøret kan likevel skades. Kaskoforsikringen dekker normalt vannskader, men erstatningen kan reduseres hvis man har kjørt uforsvarlig. Det anbefales at personbiler ikke kjører i vann dypere enn 20 cm, mens SUV-er kan tåle noe mer.
3 måneder siden
Artikkelen advarer om parkeringsbøter i Oslomarka i forbindelse med helgens skiforhold. Bymiljøetaten og Skiforbundet oppfordrer til bruk av kollektivtransport for å unngå trengsel og feilparkering. Det understrekes at feilparkering kan medføre bøter på opptil 990 kroner, og at bybetjenter vil ha ekstra tilsyn. Artikkelen nevner også at feilparkering kan hindre utrykningskjøretøy. I tillegg informeres det om at piggdekk uten gyldig oblat kan gi bot på 750 kroner.
2 måneder siden
Statens vegvesen advarer bilister om at LED-lys ikke smelter snø og is fra lyktene, noe som kan føre til farlige situasjoner i trafikken. Kontrollsjefen oppfordrer til å fjerne snø fra lyktene før kjøring og ta pauser for å sikre god synlighet. Feil lys kan resultere i et forenklet forelegg på 3900 kroner. Det anbefales også å vaske lyktene regelmessig og skrape forsiktig for å hindre at snø og is fester seg.
1 måned siden
Statens vegvesen avdekket alvorlige mangler ved en trafikkontroll i Mandal og Kristiansand. Av 56 kontrollerte kjøretøy hadde 50 mangler. Kontorsjef Jostein Senumstad uttrykte bekymring over resultatet, og påpekte at slurv i trafikken kan ha fatale følger. Blant funnene var en tilhenger i svært dårlig forfatning, manglende dokumenter og lys, samt en sjåfør som forsøkte å unngå bompenger. Vegvesenet minner om at alle som bruker veiene er ansvarlige for å sikre at kjøretøyene er i forskriftsmessig stand, uavhengig om man eier, leier eller låner bilen.
21 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) varsler en ny storkontroll denne uken med hovedfokus på motorsyklister og fart. Bakgrunnen er ulykkesstatistikken som viser at fart, risikoatferd og førerfeil ofte er årsaker til alvorlige MC-ulykker. I fjor omkom 20 motorsyklister i trafikken, og 129 ble hardt skadet. UP-sjef Knut Smedsrud oppfordrer alle MC-førere til å være ekstra oppmerksomme i trafikken og ta trygge valg. Under en tidligere storaksjon ble hundrevis av bilførere tatt for mobilbruk og manglende bruk av bilbelte, noe som resulterte i bøter.
2 måneder siden
UP advarer bilister mot å varsle om fartskontroller, da dette kan hjelpe ruspåvirkede sjåfører å unngå å bli tatt. En hendelse der en promillekjører med barn i bilen ble stoppet, illustrerer viktigheten av uforutsigbare kontroller. UP-sjefen understreker at ruskjøring er en hyppig årsak til alvorlige ulykker, og at varslingstjenester gjør det lettere for ruspåvirkede sjåfører å unngå kontroll. Samferdselsdepartementet vurderer nå et lovforslag om forbud mot slike varslingsenheter for å bedre trafikksikkerheten.
2 måneder siden
Meteorologisk Institutt har utstedt farevarsel for glatte veier i Sør-Norge. En undersøkelse viser at et stort antall norske bilister har opplevd å miste kontroll over bilen på glatt føre, noe som kan føre til alvorlige ulykker. Forsikringsselskapene registrerer mange bilskader i vintermånedene, og oppfordrer derfor bilister til å tilpasse kjøringen etter forholdene. Agder og Telemark er fylkene der flest har opplevd å miste kontroll over bilen. Frende Forsikring understreker viktigheten av å holde fartsgrensen og tilpasse hastigheten etter føreforholdene for å redusere antall alvorlige ulykker.