Norges utviklingsminister Åsmund Aukrust utfordret Trump-administrasjonen på konsekvensene av foreslåtte bistandskutt. Dette skjedde under Verdensbankens vårmøte i Washington, D.C.
Artikkelen handler om utviklingsminister Åsmund Aukrusts besøk i Washington, D. C. for Verdensbankens vårmøte.
Aukrust uttrykker bekymring for den globale usikkerheten og angrepene på internasjonalt samarbeid under Trump-administrasjonen. Han understreker Norges standpunkt om at Krim er en ulovlig okkupasjon av Russland og at folkeretten må gjelde.
Aukrust forteller at han i et møte med John Zadrozny, underdirektør for bistand i USAs utenriksdepartement, utfordret amerikanerne på konsekvensene av deres bistandskutt. Han argumenterte for at slike kutt gjør verden mindre trygg for alle, inkludert USA selv.
Donald Trump
Åsmund Aukrust
Støre
Stoltenberg
John Zadrozny
Verdensbanken
Time Magazine
Det hvite hus
Dagbladet
USAs utenriksdepartement
Washington, D.C.
Ukraina
Krim
Russland
USA
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Utviklingsminister Åsmund Aukrust merker uro etter USAs kutt i nødhjelpen. Han deltok på møter i Washington D.C. om utviklingspolitikk.
2 måneder siden
Utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) kritiserer president Donald Trumps bistandspolitikk, spesielt kutt i bistandsbudsjettene, og mener responsen fra Europa har vært for svak. Han oppfordrer til motstand og understreker viktigheten av internasjonalt samarbeid. Aukrust har hatt møter med Norsk Folkehjelp og Flyktninghjelpen, som opplever dramatiske konsekvenser av bistandsfrysen, inkludert stans i nødhjelpsarbeid og oppsigelser av ansatte. Han planlegger å diskutere situasjonen med kolleger fra Tyskland og Storbritannia. En representant fra International Trade Union Confederation støtter Aukrusts oppfordring og oppfordrer land til å heve stemmen mot Trump.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Washington D.C. for å møte Donald Trump for første gang. SV-leder Kirsti Bergstø oppfordrer Støre til å ta opp Trumps trusler om å kjøpe Grønland, men Støre avviser dette som et eget tema. Han understreker at Arktis skal styres etter folkeretten, og vil bekrefte Norges syn dersom saken kommer opp. Møtet blir kort og fokuserer på norsk-amerikansk samarbeid om sikkerhet, situasjonen i Ukraina, toll og handel, samt betydningen av alliansen mellom Norge og USA. Støre bekrefter at Norge vil fortsette fregattkjøp, men vil ikke la seg presse. Han tar også med finansminister Jens Stoltenberg for å diskutere tollspørsmål, og vil være tydelig på Norges holdning til Russlands krigføring under møtet.
6 dager siden
Finansminister Jens Stoltenberg er i Washington D.C. for å delta på møter med IMF, Verdensbanken og amerikanske myndigheter. Han skal møte Kevin Hassett, leder for Trumps økonomiske rådgivningsråd, og sammen med statsminister Jonas Gahr Støre møte president Donald Trump i Det hvite hus. Stoltenberg understreker at USA er Norges viktigste allierte, men påpeker også at Norge er viktig for USA, særlig gjennom norske investeringer og Statens pensjonsfond Utland. Han fremhever at frihandel har tjent begge land, mens tollmurer skaper usikkerhet, svekker økonomisk vekst og øker kostnader. Møtene skjer i en tid preget av økonomisk uro og handelskonflikter, temaer som også diskuteres i en nylig publisert IMF-rapport.
7 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre skal møte USAs president Donald Trump i en tid preget av stor usikkerhet rundt USAs rolle som alliert. Artikkelen beskriver hvordan Trump har svekket tilliten til USA gjennom flere kontroversielle handlinger, som å skape usikkerhet om Nato-garantier, trekke tilbake bistand, true med å bruke makt over Grønland, og vise en skjev holdning til konflikten i Ukraina. I tillegg kritiseres Trumps angrep på amerikansk demokrati, inkludert manglende respekt for domstoler og ytringsfrihet. Støre tar med seg finansministeren for å styrke Norges posisjon i møtet, som kan få betydning for både tollsatser og sikkerhet. Samtidig understrekes behovet for at Europa forbereder seg på en ny rolle som en stabil kraft i verden, ettersom USAs pålitelighet som alliert er svekket under Trump. Møtet beskrives som en balansekunst mellom å opprettholde gode relasjoner og bevare Norges selvstendighet.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over USAs utenrikspolitikk under Donald Trump, spesielt knyttet til handelskrig og Ukraina-forhandlingene. Eide mener USA «brenner opp makt» ved å true med toll og ved å tilsidesette Ukrainas interesser i fredsforhandlinger med Russland. Han påpeker at Trumps tollpolitikk vil ramme amerikanske forbrukere og global handel, og at USA bryter med tidligere Nato-konsensus om Ukraina. Eide understreker behovet for at Europa står samlet og tydelig i sin kritikk av USAs handlinger, og fremhever viktigheten av å støtte Ukraina i forhandlingene.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trumps gjenvalg undergraver USAs rolle som global forsvarer av menneskerettigheter, med henvisning til konflikter i Ukraina og Midtøsten. Bekymring uttrykkes for en mer aggressiv amerikansk utenrikspolitikk. EU må nå lede an i arbeidet med å beskytte menneskerettigheter, med en viktig rolle for Norge. Artikkelen understreker behovet for å støtte menneskerettighetsorganisasjoner som arbeider mot autoritære krefter, og fremhever viktigheten av internasjonalt samarbeid for å forsvare grunnleggende rettigheter.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte USAs president Donald Trump i USA. Støre har fire hovedtemaer på agendaen: toll og handel, betydningen av alliansen mellom USA og Norge, norsk-amerikansk samarbeid om sikkerhet og forsvar, samt situasjonen i Ukraina. TV 2 har spurt folk på gata om hva de ville sagt til Trump, og mange uttrykker bekymring for hans tollpolitikk og internasjonale handlinger. Enkelte ønsker at Trump skal «skjerpe seg» eller trekke seg, mens andre mener Norge må være forsiktige for å unngå økonomiske straffetiltak. Trumps tollsatser har skapt uro i verdensøkonomien, og mange følger spent med på utfallet av møtet.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan endringer i USAs utenrikspolitikk under president Trump utfordrer Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Den nye amerikanske administrasjonen skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser til Nato og Europa. Artikkelen argumenterer for at Norge må svare på denne utviklingen med rask opprustning, økt støtte til Ukraina, og aktiv deltakelse i europeisk samarbeid. Artikkelen understreker Norges avhengighet av USA, men fremhever behovet for at Europa finner sammen for å møte de nye sikkerhetsutfordringene.