Utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) kritiserer president Donald Trumps bistandspolitikk, spesielt kutt i bistandsbudsjettene, og mener responsen fra Europa har vært for svak. Han oppfordrer til motstand og understreker viktigheten av internasjonalt samarbeid.
Aukrust har hatt møter med Norsk Folkehjelp og Flyktninghjelpen, som opplever dramatiske konsekvenser av bistandsfrysen, inkludert stans i nødhjelpsarbeid og oppsigelser av ansatte. Han planlegger å diskutere situasjonen med kolleger fra Tyskland og Storbritannia.
En representant fra International Trade Union Confederation støtter Aukrusts oppfordring og oppfordrer land til å heve stemmen mot Trump.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Utviklingsminister Åsmund Aukrust merker uro etter USAs kutt i nødhjelpen. Han deltok på møter i Washington D.C. om utviklingspolitikk.
3 dager siden
Norges utviklingsminister Åsmund Aukrust utfordret Trump-administrasjonen på konsekvensene av foreslåtte bistandskutt. Dette skjedde under Verdensbankens vårmøte i Washington, D.C.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp har hatt et krisemøte med utviklingsminister Åsmund Aukrust etter at USA har fryst bistandsmidler. Dette fører til at nødhjelpsarbeid må stoppes og tusenvis av ansatte må sies opp. Flyktninghjelpen må blant annet stoppe et stort nødhjelpsprosjekt i Ukraina. Norsk Folkehjelp må halvere arbeidsstokken og sette minerydding på vent. Utviklingsministeren vil diskutere situasjonen med andre europeiske land for å se om de kan øke bistanden i fellesskap. Venstre mener utviklingsministeren er for passiv i håndteringen av situasjonen.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen planlegger en dramatisk nedbemanning i USAID, der kun 294 av over 10 000 ansatte globalt vil beholde jobben. Kilder melder om store kutt i Afrika- og Asia-avdelingene. En tidligere USAID-leder kritiserer nedbemanningen og mener det vil ramme hjelpearbeidet for millioner av mennesker. Målet er å slå sammen USAID med utenriksdepartementet, men det er usikkert om dette kan gjennomføres uten godkjenning fra Kongressen. USAID forvaltet over 40 milliarder dollar i bistand til rundt 130 land i 2023, og nedbemanningen truer viktig innsats mot sykdom, sult og fattigdom.
1 måned siden
Donald Trumps beslutning om å kutte i USAs bistandsbudsjett får store konsekvenser for verdens fattigste. Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp melder om stengte helsestasjoner, stans i vaksinasjonsprogrammer og redusert matbistand i land som Afghanistan, Etiopia, Sudan, Kenya og Jemen. Kuttene rammer millioner av mennesker, spesielt barn og sårbare grupper. De norske organisasjonene ber nå om en krisepakke fra norske myndigheter for å bøte på de dramatiske konsekvensene. Trump og rådgiver Elon Musk mener bistanden er bortkastet, mens hjelpeorganisasjonene frykter en humanitær katastrofe.
1 måned siden
Norske partiledere reagerer kraftig etter at USAs president Donald Trump stanset militær hjelp til Ukraina. De ser på Trumps handling som en støtte til Russlands president Putin og en svekkelse av Ukrainas posisjon i konflikten. Venstre-leder Guri Melby beskriver det som et mørkt kapittel i verdenshistorien, mens MDGs Arild Hermstad mener USA har byttet side i konflikten. Hermstad foreslår en omfattende støttepakke fra Norge og Europa for å opprettholde Ukrainas motstandskraft. SVs Kirsti Bergstø anklager USA for å svikte Ukraina og ta side for Putin. Flere partiledere oppfordrer Norge og Europa til å ta en lederrolle og øke støtten til Ukraina.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen har startet en nedbemanning i USAID, USAs bistandsorganisasjon, og kutter 1600 stillinger i USA. Alle ansatte, bortsett fra ledere og kritisk personell, blir satt på betalt permisjon. Avgjørelsen kommer etter at en føderal dommer godkjente tiltaket, til tross for søksmål fra fagforeninger som frykter demontering av organisasjonen. Tidligere tjenestemenn kritiserer kuttene og mener de vil svekke USAs evne til å håndtere kriser internasjonalt. USAID er en viktig kanal for amerikansk bistand og et redskap for å fremme landets interesser globalt.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelser om Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator» har utløst sterke reaksjoner internasjonalt. Chuck Schumer kritiserer Trump for å støtte Vladimir Putin, mens Tysklands statsminister Olaf Scholz beskriver Trumps utsagn som «feil og farlig». Zelenskyj har hatt samtaler med NATOs generalsekretær om behovet for sikkerhetsgarantier og understreker viktigheten av tillit til at Putin ikke vil gjenta krigshandlinger. Sveriges statsminister Ulf Kristersson oppfordrer til å dempe situasjonen og mener Trumps beskrivelse er feilaktig.
2 måneder siden
Norske politikere reagerer sterkt på Donald Trumps behandling av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser Trumps påstander om at Zelenskyj gambler med en tredje verdenskrig, og understreker behovet for fortsatt støtte til Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer Trumps oppførsel som uverdig og oppfordrer Europa til å stå sammen med Ukraina. Guri Melby (V) beskriver situasjonen som deprimerende og mener Norge og Europa må øke sin støtte. Bjørnar Moxnes (Rødt) konkluderer med at Norge ikke kan stole på USA som en sikkerhetsgaranti.
2 måneder siden
Tidligere FN-ambassadør Susan Rice kritiserer Donald Trumps politikk og mener den har svekket internasjonalt samarbeid. Hun mener at Europa, og spesielt Norge, må fylle tomrommet USA etterlater seg innen global helse, klima og menneskerettigheter. Rice er sjokkert over Trumps beslutninger, som å trekke USA ut av WHO og Parisavtalen, og mener han undergraver rettsstaten. Hun beskriver Trumps handlinger som sjokkerende, trolig ulovlige og skadelige for både USA og verden. Rice oppfordrer Europa til å stå samlet og utfordre Trumps politikk, og mener Norge har en viktig rolle i dette.