Tidligere FN-ambassadør Susan Rice kritiserer Donald Trumps politikk og mener den har svekket internasjonalt samarbeid. Hun mener at Europa, og spesielt Norge, må fylle tomrommet USA etterlater seg innen global helse, klima og menneskerettigheter.
Rice er sjokkert over Trumps beslutninger, som å trekke USA ut av WHO og Parisavtalen, og mener han undergraver rettsstaten. Hun beskriver Trumps handlinger som sjokkerende, trolig ulovlige og skadelige for både USA og verden.
Rice oppfordrer Europa til å stå samlet og utfordre Trumps politikk, og mener Norge har en viktig rolle i dette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Susan Rice, tidligere rådgiver for flere amerikanske presidenter, kritiserer Elon Musks innflytelse over amerikansk politikk og sammenligner det med oligarki. Hun mener Trumps interesse for Grønland er provoserende og skader viktige allianser. Rice advarer også om at Kinas fremskritt innen kunstig intelligens kan ha alvorlige konsekvenser for nasjonal sikkerhet. Hun understreker viktigheten av europeisk innovasjon og økonomisk konkurranseevne. Avslutningsvis påpeker hun at krigen i Ukraina må ende ved forhandlingsbordet, men at Ukraina må forhandle fra en posisjon med styrke.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trumps gjenvalg undergraver USAs rolle som global forsvarer av menneskerettigheter, med henvisning til konflikter i Ukraina og Midtøsten. Bekymring uttrykkes for en mer aggressiv amerikansk utenrikspolitikk. EU må nå lede an i arbeidet med å beskytte menneskerettigheter, med en viktig rolle for Norge. Artikkelen understreker behovet for å støtte menneskerettighetsorganisasjoner som arbeider mot autoritære krefter, og fremhever viktigheten av internasjonalt samarbeid for å forsvare grunnleggende rettigheter.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kritiserer Donald Trumps utenrikspolitikk for å være skadelig for USAs interesser og allianser. Diesen mener Trump har en forenklet forståelse av hvem som er USAs venner og fiender, og at han prioriterer handelsbalanse over demokratiske verdier og historiske allianser. Diesen uttrykker også bekymring for utviklingen i det republikanske partiet, som han mener har blitt preget av servil underdanighet til Trump. Han påpeker at Trumps oppførsel skremmer allierte og undergraver USAs globale lederskap, selv om han har lykkes med å presse Europa til å øke forsvarsbudsjettene.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over USAs utenrikspolitikk under Donald Trump, spesielt knyttet til handelskrig og Ukraina-forhandlingene. Eide mener USA «brenner opp makt» ved å true med toll og ved å tilsidesette Ukrainas interesser i fredsforhandlinger med Russland. Han påpeker at Trumps tollpolitikk vil ramme amerikanske forbrukere og global handel, og at USA bryter med tidligere Nato-konsensus om Ukraina. Eide understreker behovet for at Europa står samlet og tydelig i sin kritikk av USAs handlinger, og fremhever viktigheten av å støtte Ukraina i forhandlingene.
2 måneder siden
Utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) kritiserer president Donald Trumps bistandspolitikk, spesielt kutt i bistandsbudsjettene, og mener responsen fra Europa har vært for svak. Han oppfordrer til motstand og understreker viktigheten av internasjonalt samarbeid. Aukrust har hatt møter med Norsk Folkehjelp og Flyktninghjelpen, som opplever dramatiske konsekvenser av bistandsfrysen, inkludert stans i nødhjelpsarbeid og oppsigelser av ansatte. Han planlegger å diskutere situasjonen med kolleger fra Tyskland og Storbritannia. En representant fra International Trade Union Confederation støtter Aukrusts oppfordring og oppfordrer land til å heve stemmen mot Trump.
1 måned siden
Forskere mener Donald Trumps politikk setter den liberale verdensordenen under press, noe som kan være uheldig for Norge. Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt mener Norge må knytte seg tettere til andre allierte enn USA, som EU og Storbritannia, fordi USA er på vei ut av Europa. Han påpeker at Norge har tjent mye på den liberale verdensordenen og at enhver annen verdensorden vil være mindre gunstig. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen understreker at man bør være forsiktig med å umiddelbart knytte seg tettere til EU, da unionen er i endring og kan bli ledet av politikere Norge ikke er tjent med. Trump har begynt å trekke USA ut av internasjonale organisasjoner og internasjonalt samarbeid, noe som kan føre til at stormaktene bestemmer og definerer spillereglene.
2 måneder siden
Norske politikere reagerer sterkt på Donald Trumps behandling av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser Trumps påstander om at Zelenskyj gambler med en tredje verdenskrig, og understreker behovet for fortsatt støtte til Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer Trumps oppførsel som uverdig og oppfordrer Europa til å stå sammen med Ukraina. Guri Melby (V) beskriver situasjonen som deprimerende og mener Norge og Europa må øke sin støtte. Bjørnar Moxnes (Rødt) konkluderer med at Norge ikke kan stole på USA som en sikkerhetsgaranti.
1 måned siden
Norske partiledere reagerer kraftig etter at USAs president Donald Trump stanset militær hjelp til Ukraina. De ser på Trumps handling som en støtte til Russlands president Putin og en svekkelse av Ukrainas posisjon i konflikten. Venstre-leder Guri Melby beskriver det som et mørkt kapittel i verdenshistorien, mens MDGs Arild Hermstad mener USA har byttet side i konflikten. Hermstad foreslår en omfattende støttepakke fra Norge og Europa for å opprettholde Ukrainas motstandskraft. SVs Kirsti Bergstø anklager USA for å svikte Ukraina og ta side for Putin. Flere partiledere oppfordrer Norge og Europa til å ta en lederrolle og øke støtten til Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina. Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand. Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.
2 måneder siden
USA-ekspert Eirik Løkke kritiserer Donald Trumps uttalelser om Ukraina, der Trump hevder at Ukraina startet krigen og kaller Zelenskyj en diktator. Løkke mener Trump er i ferd med å undergrave USAs utenrikspolitiske status, til glede for Putin. Den norske regjeringen har også reagert på Trumps påstander. Løkke understreker at Europa må stå fast på sine verdier og utvikle en plan B i tilfelle Trump ikke lytter. Trump tar også til orde for nyvalg i Ukraina, noe som er problematisk under krig.