Susan Rice, tidligere rådgiver for flere amerikanske presidenter, kritiserer Elon Musks innflytelse over amerikansk politikk og sammenligner det med oligarki. Hun mener Trumps interesse for Grønland er provoserende og skader viktige allianser.
Rice advarer også om at Kinas fremskritt innen kunstig intelligens kan ha alvorlige konsekvenser for nasjonal sikkerhet. Hun understreker viktigheten av europeisk innovasjon og økonomisk konkurranseevne.
Avslutningsvis påpeker hun at krigen i Ukraina må ende ved forhandlingsbordet, men at Ukraina må forhandle fra en posisjon med styrke.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Tidligere FN-ambassadør Susan Rice kritiserer Donald Trumps politikk og mener den har svekket internasjonalt samarbeid. Hun mener at Europa, og spesielt Norge, må fylle tomrommet USA etterlater seg innen global helse, klima og menneskerettigheter. Rice er sjokkert over Trumps beslutninger, som å trekke USA ut av WHO og Parisavtalen, og mener han undergraver rettsstaten. Hun beskriver Trumps handlinger som sjokkerende, trolig ulovlige og skadelige for både USA og verden. Rice oppfordrer Europa til å stå samlet og utfordre Trumps politikk, og mener Norge har en viktig rolle i dette.
2 måneder siden
En dansk sikkerhetsekspert advarer mot økende amerikansk teknologisk dominans og potensielle sikkerhetsrisikoer ved å bruke selskaper som Google og Microsoft. Eksperten mener at danske myndigheter og virksomheter bør være oppmerksomme på at en Trump-regjering kan bruke amerikanske teknologiselskaper til å spionere på allierte. En professor i cybersikkerhet anbefaler å vurdere europeiske alternativer for å redusere avhengigheten. USA har også truet Ukraina med å stenge ned Starlink for å få tilgang til landets mineraler, noe som skaper bekymring i Europa. Situasjonen er spesielt alvorlig for Danmark, da Trump tidligere har antydet muligheten for å bruke pressmidler for å kontrollere Grønland.
2 måneder siden
Elon Musk har gjennomført omfattende kutt i USAs føderale utgifter gjennom sitt 'Departement of Government Efficiency'. Erna Solberg advarer om at nedleggelsen av USAID vil gi Kina større spillerom internasjonalt, noe hun mener USA vil angre på. Vedum kritiserer Musks håndtering av nedbemanningen, mens Martinussen mener reformene undergraver demokratiske institusjoner. Solberg uttrykker også bekymring for at en potensiell handelskrig kan få negative konsekvenser for norsk økonomi, selv om Vedum mener Norge er godt rustet.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over USAs utenrikspolitikk under Donald Trump, spesielt knyttet til handelskrig og Ukraina-forhandlingene. Eide mener USA «brenner opp makt» ved å true med toll og ved å tilsidesette Ukrainas interesser i fredsforhandlinger med Russland. Han påpeker at Trumps tollpolitikk vil ramme amerikanske forbrukere og global handel, og at USA bryter med tidligere Nato-konsensus om Ukraina. Eide understreker behovet for at Europa står samlet og tydelig i sin kritikk av USAs handlinger, og fremhever viktigheten av å støtte Ukraina i forhandlingene.
3 måneder siden
En forsker advarer om økende likhetstrekk mellom USA og Russland under Vladimir Putin, spesielt når det gjelder oligarkers innflytelse. Amerikanske oligarker har utviklet ideologiske ambisjoner og søker politisk makt, noe som minner om situasjonen i Russland. Teknologigiganter som Meta og Amazon viser tegn til å underkaste seg politisk press, og det er bekymring for at dette kan undergrave demokratiet. Trump-administrasjonens retorikk om Grønland har også likhetstrekk med Putins argumentasjon for å annektere Donbas. Utviklingen i USA kan føre til et styresett der personlige kontakter og lojalitet blir viktigere enn demokratiske prinsipper.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer om faren for en tariffkrig som følge av Donald Trumps handelspolitikk etter hans tale til Kongressen. Støre kommenterer også Trumps påstand om at Ukrainas president Zelenskyj ønsker fredsforhandlinger, men understreker viktigheten av en god dialog mellom USA og Ukraina. Tre amerikanske professorer analyserer Trumps tale som motivert av kortsiktige mål, særlig knyttet til en potensiell mineralavtale der USA kan profittere på ukrainske naturressurser. Etter en konflikt med Zelenskyj har Trump stoppet all militær støtte til Ukraina, noe Støre anser som potensielt svært alvorlig.
2 måneder siden
Tidligere MI6-sjef Alex Younger hevder at Donald Trump ikke forstår Vladimir Putins mål i Ukraina, og advarer mot å gjenta feilgrepene fra Afghanistan. Younger understreker at internasjonal politikk er i endring, hvor sterke ledere og avtaler overtar for internasjonale institusjoner. Forsker Marianne Riddervold påpeker at USA prioriterer Kina som sin største utfordring, og at Europa må ruste opp for å være en relevant partner. Friedrich Merz, potensiell tysk statsminister, mener Europa må forberede seg på at Trump kan avslutte NATO-samarbeidet. Younger fremhever at Putin vil hindre Ukrainas suverenitet og Natos utvidelse, men at Trump kan være en joker i forhandlingene.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
1 måned siden
Elon Musk har tatt til orde for at USA bør trekke seg ut av NATO, og mener det er meningsløst at USA betaler for Europas forsvar. Dette skjer etter at Donald Trump har sagt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke betaler nok, og tidligere har antydet at medlemslandene bør øke sine forsvarsbudsjetter betraktelig. Trumps signaler har skapt bekymring og kritikk, med advarsler om at de kan undergrave alliansens troverdighet. Samtidig har EU nylig vedtatt en kraftig opprustning.
3 måneder siden
En analytiker hevder at Elon Musk, med støtte fra Donald Trump, fører en informasjonskrig mot EU ved å spre desinformasjon og konspirasjonsteorier. Musk og Mark Zuckerberg har posisjonert seg nær Trump i håp om støtte mot EUs nye tech-lover, som kan gi bøter i milliardklassen. EU har allerede bøtelagt Meta for brudd på personvernregler. Musk har også blandet seg inn i europeisk politikk og spredt falske nyheter. EU-kommisjonen kritiseres for å nøle med å reagere mot X, til tross for pågående granskning og bekymring for at plattformen brukes til massemanipulasjon. Flere mener EU må handle raskere og tydeligere for å forsvare demokratiet.