Tidligere hoppskredder Fredrik Bjerkeengen anklager eks-hoppsjef Clas Brede Bråthen for å lyve om sin kjennskap til juks med hoppdressene. Bjerkeengen hevder at Bråthen var til stede ved flere tilfeller av utstyrsmanipulering.
Blant annet under et renn i Zakopane i 2021 der det ble smurt trelim på dressene. Bjerkeengen beskriver også hvordan leggerbeskyttere ble plassert i skoene for å flate ut skien.
Bråthen har foreløpig ikke kommentert anklagene direkte, men uttaler at han ser med tristhet på utviklingen i hoppsporten. Bjerkeengen mener det er viktig at ledere erkjenner fortidens praksis for å endre kulturen i hoppsporten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En tidligere servicemann anklager Clas Brede Bråthen for å ha løyet om juks i hoppsporten. Fredrik Bjerkeengen hevder at Bråthen var til stede da utstyr ble manipulert, blant annet ved å putte ting i skoene og bruke trelim på hoppdresser. Polens landslagstrener uttrykker sjokk over påstandene og understreker behovet for åpenhet og strengere kontroller i sporten. Flere norske hoppere og støtteapparat er suspendert, og FIS gransker saken. Tidligere profiler som Johan Remen Evensen, Anders Jacobsen og Daniel-André Tande har innrømmet bevisst juks.
1 måned siden
En tidligere ansatt i det norske hopplandslaget anklager Marius Lindvik for juks under rennet i Zakopane i 2021. Vedkommende hevder det ble brukt trelim på hoppdressen for å gjøre den stivere og oppnå bedre svev. Anze Lanisek, som ble nummer to, sier han ikke vil bære nag. Tidligere sportssjef Clas Brede Bråthen avviser at han kjente til slike metoder, noe den tidligere ansatte benekter. Polens landslagstrener er sjokkert over anklagene.
1 måned siden
Tidligere sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, kommenterer draktskandalen der norske hoppere ble diskvalifisert i VM. Bråthen uttrykker at han er lei seg for situasjonen, men unngår å spekulere i om det finnes en ukultur i hoppsporten. Han avviser at lignende juks har forekommet under hans ledelse og understreker at han nå er utenfor miljøet. Bråthen uttrykker medfølelse med de suspenderte trenerne og understreker at det er en vanskelig situasjon for dem. Han ønsker ikke å mene noe om hvorvidt de involverte kan fortsette i sine stillinger. Skiforbundet har startet en granskning av saken.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg påstander om juks i norsk hoppsport, der tidligere hoppere hevder at dette skjedde systematisk under Clas Brede Bråthens ledelse. Bråthen selv avviser at han hadde kjennskap til juks i sin periode som hoppsjef, noe som skaper en konflikt mellom hans uttalelser og hoppernes innrømmelser. Artikkelen stiller spørsmål ved om Bråthen har endret seg fra å være åpen og tydelig til å bli mer unnvikende i sin kommunikasjon. Forfatteren oppfordrer Bråthen til å dele sin versjon av sannheten for å bidra til å oppklare situasjonen og unngå ytterligere spekulasjoner.
1 måned siden
Hoppkomiteens leder, Stine Korsen, uttrykker stor skuffelse etter at det ble avslørt juks med hoppdressene under VM i Trondheim. Marius Lindvik og Johann André Forfang ble diskvalifisert, og trener Magnus Brevik samt servicetekniker Adrian Livelten har innrømmet å ha manipulert draktene. De involverte er suspendert, og Korsen beskriver situasjonen som de tristeste dagene i hennes liv. Hun understreker at omdømmet til norsk hoppsport må bygges opp igjen og ønsker en granskning av alle nasjoner for å redusere utstyrsfokus. Korsen legger til at det ikke er noen indikasjoner på at jentenes dresser er berørt, men at de vil gjøre grundige undersøkelser.
1 måned siden
Frode Moen, tidligere regionleder i Olympiatoppen, uttrykte bekymring for juks med hoppdresser for ett år siden. Bakgrunnen var at Norge var nasjonen som oftest ble disket for brudd på dressreglementet. Varselet ble sendt til Olympiatoppen og videreformidlet til kombinertledelsen. Etter at flere norske hoppere ble disket i VM, er nå flere utøvere og støtteapparat suspendert mens saken granskes. Kombinertsjefen avviser at det foregår juks, mens hoppsjefen sier han ikke var kjent med Moens bekymringsmelding.
1 måned siden
Det internasjonale skiforbundet (FIS) gransker alle norske hoppmedaljer fra ski-VM etter at flere hoppere ble diskvalifisert for manipulering av dressene. Hopplegenden Bjørn Wirkola kaller saken en fillesak og uttrykker bekymring for at strenge utstyrskontroller ødelegger idrettsgleden. Hopplandslaget har innrømmet å ha jukset med dressene til Marius Lindvik og Johann André Forfang for å gi dem en fordel. Wirkola, som fulgte VM på TV, er skuffet over utviklingen, men mener likevel Norge bør være stolte over arrangementet i Trondheim.
1 måned siden
Hoppsjef Jan-Erik Aalbu innrømmer juks med hoppdressene under Ski-VM og peker på landslagstrener Magnus Brevig som ansvarlig. Aalbu sammenligner situasjonen med Bjarne Riis' dopinginnrømmelse, men understreker at tillitsbruddet er for grovt til at Brevig kan fortsette. Selv om Aalbu lover å rydde opp, gjenstår flere spørsmål om omfanget av jukset og hvem som var involvert. Saken har skadet norsk hoppsports omdømme, og de kommende rennene i Holmenkollen blir en viktig arena for å gjenoppbygge tilliten.
1 måned siden
Under VM i Trondheim har det norske hopplandslaget innrømmet juks med hoppdressene, noe som har ført til sterke reaksjoner. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu bekrefter at det er blitt sydd inn en forsterket tråd i dressene til Marius Lindvik og Johann André Forfang, i strid med reglementet. Sven Hannawald beskriver hendelsen som en «tragedie» og etterlyser maskinelle dresskontroller i fremtiden. Landslagstrener Magnus Brevig har uttrykt at han er utrolig lei seg for det som har skjedd. Tidligere NRK-kommentator Arne Scheie er skuffet og overrasket over avsløringene, og understreker at ærlighet skal være en grunnleggende verdi.
1 måned siden
Norges hoppsjef Jan-Erik Aalbu har innrømmet at det norske hopplandslaget har jukset under ski-VM i Trondheim. Innrømmelsen kommer etter at flere utøvere ble diskvalifisert i storbakkerennet og lagkonkurransen. Aalbu forklarer at støtteapparatet bevisst sydde inn en forsterket tråd i hoppdressene, i strid med reglementet. Han beklager handlingen overfor konkurrenter, utøvere, sponsorer og publikum. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har startet granskning av saken, og Aalbu lover at det vil få konsekvenser. Han avviser at lignende juks har forekommet tidligere. Aalbu antydet først at misunnelige konkurrenter sto bak avsløringen.