En tidligere servicemann anklager Clas Brede Bråthen for å ha løyet om juks i hoppsporten. Fredrik Bjerkeengen hevder at Bråthen var til stede da utstyr ble manipulert, blant annet ved å putte ting i skoene og bruke trelim på hoppdresser.
Polens landslagstrener uttrykker sjokk over påstandene og understreker behovet for åpenhet og strengere kontroller i sporten. Flere norske hoppere og støtteapparat er suspendert, og FIS gransker saken.
Tidligere profiler som Johan Remen Evensen, Anders Jacobsen og Daniel-André Tande har innrømmet bevisst juks.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Hoppskandalen i norsk hoppsport fortsetter med utestengelse av Marius Lindvik og Johann André Forfang etter juks under VM, i tillegg til Truls Johansen i kombinert. Flere tidligere hoppere, deriblant Daniel-André Tande, Johan Remen Evensen og Anders Jakobsen, har innrømmet systematisk juks med ulovlig utstyr. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu har blitt konfrontert med påstandene om ukultur, men uttrykker overraskelse. Kommentatorer krever nå full åpenhet fra utøverne for å gjenopprette tilliten til sporten, mens FIS gransker saken.
1 måned siden
Tidligere hoppskredder Fredrik Bjerkeengen anklager eks-hoppsjef Clas Brede Bråthen for å lyve om sin kjennskap til juks med hoppdressene. Bjerkeengen hevder at Bråthen var til stede ved flere tilfeller av utstyrsmanipulering. Blant annet under et renn i Zakopane i 2021 der det ble smurt trelim på dressene. Bjerkeengen beskriver også hvordan leggerbeskyttere ble plassert i skoene for å flate ut skien. Bråthen har foreløpig ikke kommentert anklagene direkte, men uttaler at han ser med tristhet på utviklingen i hoppsporten. Bjerkeengen mener det er viktig at ledere erkjenner fortidens praksis for å endre kulturen i hoppsporten.
1 måned siden
Sportssjef Jan-Erik Aalbu møter pressen etter at tidligere hoppstjerner, som Daniel-André Tande, har innrømmet utbredt juks i hoppsporten. Jukset omfatter manipulasjon av utstyr. Tidligere skipresident Erik Røste er sjokkert og krever handling fra FIS. Avsløringene kommer etter at Johann André Forfang og Marius Lindvik ble diskvalifisert for juks med hoppdressene i Trondheim, noe som har ført til suspensjon av hopptrener Magnus Brevig og assistenter.
1 måned siden
En tidligere ansatt i det norske hopplandslaget anklager Marius Lindvik for juks under rennet i Zakopane i 2021. Vedkommende hevder det ble brukt trelim på hoppdressen for å gjøre den stivere og oppnå bedre svev. Anze Lanisek, som ble nummer to, sier han ikke vil bære nag. Tidligere sportssjef Clas Brede Bråthen avviser at han kjente til slike metoder, noe den tidligere ansatte benekter. Polens landslagstrener er sjokkert over anklagene.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg påstander om juks i norsk hoppsport, der tidligere hoppere hevder at dette skjedde systematisk under Clas Brede Bråthens ledelse. Bråthen selv avviser at han hadde kjennskap til juks i sin periode som hoppsjef, noe som skaper en konflikt mellom hans uttalelser og hoppernes innrømmelser. Artikkelen stiller spørsmål ved om Bråthen har endret seg fra å være åpen og tydelig til å bli mer unnvikende i sin kommunikasjon. Forfatteren oppfordrer Bråthen til å dele sin versjon av sannheten for å bidra til å oppklare situasjonen og unngå ytterligere spekulasjoner.
1 måned siden
I kjølvannet av avsløringer om juks i norsk hoppsport, krever kommentator Birger Løfaldli at Clas Brede Bråthen og Alexander Stöckl deler sin kunnskap. Flere tidligere utøvere har fortalt om juks og kritiserer FIS for manglende kontroll. Løfaldli ønsker en ekstern granskning av Norges Skiforbund, men forbundet venter på FIS' granskning. Johan Remen Evensen mener fokuset bør være på å rydde opp i FIS' systemfeil, mens Anders Jacobsen ser Bråthen og Stöckl som viktige bidragsytere til fremtidige løsninger og forbedringer i sporten.
1 måned siden
FIS-kontrollør Christian Kathol omtaler hoppdress-skandalen som manipulasjon på høyt nivå, etter at ureglementerte drakter ble oppdaget hos Johann André Forfang og Marius Lindvik. Kontrolløren har konfiskert draktene, og FIS har startet etterforskning. Sportssjef Jan-Erik Aalbu innrømmet at de bevisst forsøkte å lure systemet, og både hovedtrener Magnus Brevig og «skredder» Adrian Livelten er suspendert. Brevig og Livelten har erkjent bevisst manipulasjon, mens Forfang og Lindvik sier de ikke var klar over det.
1 måned siden
Polens Skiforbund krever at Johann Forfang og Marius Lindvik suspenderes mens hoppskandalen etterforskes. Bakgrunnen er diskvalifikasjonen av norske hoppere i ski-VM på grunn av regelbrudd med hoppdressene. Det polske forbundet mener det er uakseptabelt at anklagede utøvere får konkurrere. Sportssjef Jan-Erik Aalbu har innrømmet bevisst juks, men hevder hopperne var uvitende. Hovedtrener Magnus Brevig og to andre i støtteapparatet er suspendert. Andreas Wellinger ønsker ikke å se de norske hopperne konkurrere og etterlyser konsekvenser. Forfang og Lindvik planlegger å delta i Raw Air i Holmenkollen.
1 måned siden
Tidligere sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, kommenterer draktskandalen der norske hoppere ble diskvalifisert i VM. Bråthen uttrykker at han er lei seg for situasjonen, men unngår å spekulere i om det finnes en ukultur i hoppsporten. Han avviser at lignende juks har forekommet under hans ledelse og understreker at han nå er utenfor miljøet. Bråthen uttrykker medfølelse med de suspenderte trenerne og understreker at det er en vanskelig situasjon for dem. Han ønsker ikke å mene noe om hvorvidt de involverte kan fortsette i sine stillinger. Skiforbundet har startet en granskning av saken.
1 måned siden
Anders Fannemel er ansatt som ny landslagstrener i skihopp, samtidig som tidligere lagkamerater har stått frem og innrømmet juks. Fannemel selv avviser å ha jukset bevisst, men erkjenner å ha blitt diskvalifisert flere ganger for mindre regelbrudd knyttet til utstyr. Han forklarer at skihopp handler om å optimalisere utstyr og kropp innenfor regelverkets marginer, hvor små detaljer kan være avgjørende. Kommentatorer mener saken avdekker en ukultur i hoppsporten og understreker behovet for endringer i regelverket.