Artikkelen omhandler hvordan populære TV-serier, spill og nettsider forsvinner fra offentligheten på grunn av utløpte rettigheter, kostnader og personvernhensyn. Et eksempel er TV-serien «Sesam Stasjon», der kun fire av nesten 200 episoder er tilgjengelige.
Gamle nettsamfunn og diskusjonsforum er slettet, og mange eldre spill er utilgjengelige. Strømmetjenester kjøper rettigheter for begrensede perioder, og det er blitt vanlig at tilgang til spill og serier ikke varer evig.
Nasjonalbiblioteket bevarer mye av norsk kultur, men har begrensninger i tilgjengeligheten. Artikkelen konkluderer med at vi må venne oss til at digitalt innhold har en utløpsdato.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norske dataspill er en viktig del av kulturarven, men de blir ikke bevart i henhold til loven. Nasjonalbiblioteket har kun 27 spill i sitt arkiv, og mangler en god løsning for å ta vare på spill. Spillfans bruker emulatorer for å spille gamle spill, men dette kan være ulovlig. Kulturministeren er positiv til at Nasjonalbiblioteket skal se nærmere på problemstillingen i 2025, men spillforskere mener det haster med å finne en god løsning for å bevare denne delen av kulturarven.
11 timer siden
Norsk radio feirer 100 år som et samlende medium. Til tross for digitalisering beholder radioen sin sterke posisjon.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Odd Nerdrum og hans families evne til å tiltrekke seg oppmerksomhet i media, og hvordan de har lykkes i en tid der kulturkjendiser blir stadig sjeldnere. Den trekker paralleller til tidligere kjendiser som Luciano Pavarotti, og argumenterer for at mediefragmentering fører til færre felles referanser i samfunnet. Familien Nerdrum, til tross for sitt tradisjonelle kunstsyn, har mestret moderne medier for å nå ut til publikum. Deres forsvar for livsnær kunst appellerer til mange, og minner om Arkitekturopprørets kritikk av moderne arkitektur. Artikkelen fremhever også verdien av allmenne kunstkjendiser som kan åpne dører til kunstens verden.
3 måneder siden
Nettavisen har testet en rekke strømmetjenester for 2025. Netflix er kåret til best i test, med et bredt utvalg av innhold og et godt spillarkiv. Prime Video fremheves som det beste kjøpet, med mye innhold til en lav pris. TV 2 Play anbefales også, men prisen trekkes frem som en utfordring. SkyShowtime har mange gode serier, men mangler jevnlig nytt innhold. Strim og Allente tilbyr pakker med flere strømmetjenester og TV-kanaler, noe som kan være en god løsning for familier. Artikkelen gir også en oversikt over en rekke andre strømmetjenester, inkludert gratisalternativer som Pluto TV og Plex, samt nisjetjenester som Mubi og Qello.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende populariteten til reality-serier om kjendisfamilier, og flere familier vurderer nå å lage sine egne serier. Medieforsker Gry Cecilie Rustad mener familieseriene har overtatt for såpeoperaer, og at det er viktig å finne de rette familiene, gjerne rike og kjente. NRK og TV 2 har hatt suksess med serier som «Familien Nerdrum» og «Alle elsker David». Flere kjendisfamilier, som Maurstad, Løke, Skolmen og Ringnes, har blitt kontaktet angående egne serier, men er usikre på om de ønsker å delta. Psykolog Inger-Johanne Borch Rove advarer mot de potensielle negative konsekvensene av offentlig eksponering, spesielt for barn.
3 måneder siden
Norske TV-seere går glipp av de to siste rennene i Hoppuka på lineær TV, da ingen norske kanaler har kjøpt rettighetene på grunn av for høye priser. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu beklager situasjonen, spesielt med tanke på at Johann André Forfang fortsatt kan vinne sammenlagt. De to siste rennene kan strømmes gratis på Eurovision Sport, men dette anses ikke som en ideell løsning. Aalbu mener det er et metningspunkt for sportsrettigheter og at nye løsninger må vurderes. Tidligere har NRK eller TV2 kjøpt rettighetene til rennene i Østerrike.
1 måned siden
NRK har besluttet å avslutte programmet «Klassequizen» etter 13 år. Årets sesong blir den siste. Avgjørelsen kommer etter en vurdering av hvordan NRK best kan nå unge seere og lyttere i fremtiden. Regionredaktør i NRK Sørøst, Katrine Strøm, sier at det er en utfordring å få unge mennesker til å velge studiobaserte konsepter, og at NRK nå vil prioritere å være til stede der de unge er, altså på digitale flater. Programleder Selda Ekiz synes det er trist at programmet legges ned, men er takknemlig for å ha fått være en del av det.
4 måneder siden
Artikkelen hevder at kulturfeltet er under angrep fra digitale plattformer som TV 2, Apple og Spotify, samt kunstig intelligens. Disse aktørene utfordrer tradisjonelle kunstformer som krever tid og konsentrasjon. Det argumenteres for at skjermenes raske underholdning svekker evnen til fordypning og kritisk tenkning, og at dette fører til 'hjerneråte'. Artikkelen understreker viktigheten av kunst og kultur for hjernen og fellesskapet, og oppfordrer kulturaktører til å fremme møter i den virkelige verden for å motvirke de negative effektene av nettavhengighet.
3 måneder siden
Artikkelen gir en omfattende oversikt over kommende serier og sesonger på ulike strømmetjenester i 2025. Den inkluderer både nye serier og fortsettelser av populære serier som «The Last of Us», «Severance» og «The White Lotus». Januar byr på premierer som «Virkelighetens småkryp», «XO, Kitty» og «Severance». I februar kommer blant annet «Celebrity Bear Hunt», «The Kardashians» og «Invincible». Mars byr på «Daredevil: Born Again» og «The Wheel of Time». Artikkelen nevner også serier som «Stranger Things», «Andor» og «Alien: Earth» som kommer senere i 2025. Det er også en liste over serier uten eksakte premieredatoer, men som er bekreftet for 2025, inkludert forløpere til «It» og «Game of Thrones». Artikkelen gir en god oversikt over hva man kan forvente seg av strømmetjenester i 2025.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer Oxford University Press' kåring av «hjerneråte» som årets ord i 2024, og definerer det som en forverring av mental tilstand grunnet overdreven eksponering for trivielt nettinnhold. Begrepet, som har økt kraftig i bruk, ble først brukt av Henry David Thoreau i 1854. Artikkelen knytter hjerneråte til dagens digitale økonomi, der overvåkingskapitalisme og triviell nettkultur på plattformer som TikTok bidrar til problemet. Det påpekes at spesielt Generasjon Z og Alpha er utsatt. Til tross for dette, understrekes viktigheten av å bevare friheten til å trekke seg tilbake fra det digitale og søke vesentlig innhold, for eksempel i bøker.