Norske dataspill er en viktig del av kulturarven, men de blir ikke bevart i henhold til loven. Nasjonalbiblioteket har kun 27 spill i sitt arkiv, og mangler en god løsning for å ta vare på spill.
Spillfans bruker emulatorer for å spille gamle spill, men dette kan være ulovlig.
Kulturministeren er positiv til at Nasjonalbiblioteket skal se nærmere på problemstillingen i 2025, men spillforskere mener det haster med å finne en god løsning for å bevare denne delen av kulturarven.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan populære TV-serier, spill og nettsider forsvinner fra offentligheten på grunn av utløpte rettigheter, kostnader og personvernhensyn. Et eksempel er TV-serien «Sesam Stasjon», der kun fire av nesten 200 episoder er tilgjengelige. Gamle nettsamfunn og diskusjonsforum er slettet, og mange eldre spill er utilgjengelige. Strømmetjenester kjøper rettigheter for begrensede perioder, og det er blitt vanlig at tilgang til spill og serier ikke varer evig. Nasjonalbiblioteket bevarer mye av norsk kultur, men har begrensninger i tilgjengeligheten. Artikkelen konkluderer med at vi må venne oss til at digitalt innhold har en utløpsdato.
3 måneder siden
En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep. En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk. Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.
21 dager siden
Spillavhengighet Norge varsler om kraftige kutt i tilbudet til spillavhengige, inkludert Hjelpetelefonen, på grunn av manglende økonomisk støtte. Turid Kristensen (H) mener Stortinget må sikre finansiering via revidert nasjonalbudsjett og øremerke en større andel av Norsk Tippings overskudd til forebygging og behandling. Samtidig understreker Kulturdepartementet at støtten til forebygging har økt de siste årene, og at de ønsker å styrke behandlingstilbudet ytterligere. Organisasjonen opplever rekordhøye henvendelser, men føler at spilleavhengighet ikke tas alvorlig.
4 måneder siden
Artikkelen presenterer en liste over de 100 beste spillene gjennom tidene, vurdert ut fra kulturell innflytelse, nyskapning, salgsdata og allmenn kjennskap. Listen inkluderer spill fra ulike plattformer som PC, Xbox, Playstation og Nintendo. «Minecraft» topper listen, etterfulgt av «Super Mario Bros.» og «Tetris». Andre fremtredende spill er «Grand Theft Auto V» og «The Legend of Zelda: Breath of the Wild». Artikkelen fremhever spillenes betydning for spillhistorien og deres innflytelse på populærkulturen. For noen spillserier er kun ett spill valgt ut.
4 måneder siden
Tidligere landslagskeeper Ole Erevik uttrykker bekymring for kvinnehåndballens tilstand, både i Norge og internasjonalt, og får støtte fra flere profilerte landslagsspillere. De er enige i at utvidelsen av mesterskap har ført til for mange kamper uten spenning, og at det er behov for å kutte ned på antall kamper. Spillerne ser også et behov for å by mer på seg selv utenfor banen for å øke interessen for sporten. Manglende TV-rettigheter for Champions League og økonomiske problemer for klubber som Vipers er også bekymringsfulle tegn. Det er enighet om at det er behov for endring for å sikre sportens fremtid.
3 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over de mest spennende spillutgivelsene som er planlagt for 2025. Til tross for utfordringer i spillbransjen de siste årene, ser 2025 ut til å bli et sterkt år for spillentusiaster. Blant de mest etterlengtede spillene er «Death Stranding 2: On the Beach», «Elden Ring: Nightreign», og «Grand Theft Auto VI». Artikkelen fremhever også andre interessante titler som «Split Fiction», «Path of Exile 2», «No Rest for the Wicked», «Metroid Prime 4: Beyond», «Doom: The Dark Ages», «Light No Fire» og «Ghost of Yōtei». I tillegg nevnes lovende norske spill og en rekke indiespill som kan være verdt å følge med på. Artikkelen konkluderer med at 2025 ser ut til å bli et år med mange store spillutgivelser.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en ny lov som vil tillate opprettelse av verneområder i alle norske havområder, også utenfor territorialfarvannet. Klima- og miljøministeren beskriver lovforslaget som en milepæl og avgjørende for å bevare naturen for fremtidige generasjoner. Initiativet kommer etter kritikk for manglende vern av havområder, samtidig som Norge har fått internasjonal oppmerksomhet for planer om gruvedrift på havbunnen. Venstre krever rask iverksettelse av vernetiltak, mens andre påpeker at regjeringen fortsatt satser på olje- og gassutvinning i sårbare områder.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en ny lov som vil tillate opprettelse av verneområder i alle norske havområder, også utenfor territorialfarvannet. Klima- og miljøministeren beskriver lovforslaget som en milepæl og avgjørende for å bevare naturen for fremtidige generasjoner. Initiativet kommer etter kritikk for manglende vern av havområder, samtidig som Norge har fått internasjonal oppmerksomhet for planer om gruvedrift på havbunnen. Venstre krever rask iverksettelse av vernetiltak, mens andre påpeker at regjeringen fortsatt satser på olje- og gassutvinning i sårbare områder.
3 måneder siden
En ny lovendring pålegger strømmetjenester som Netflix, Disney og Amazon Prime å investere i norsk innhold. Fra 2026 skal de bidra med 150 til 200 millioner kroner årlig, noe som skal styrke norsk film- og serieproduksjon. Lovendringen kommer etter elleve år med tapt produksjon og anslagsvis én milliard kroner i tapte inntekter for bransjen. Det er stor internasjonal interesse for norsk innhold, noe suksessen til filmer som «Troll» og serier som «Nr. 24» viser. Den nye loven skal sikre at strømmetjenestene fortsetter å investere i norsk innhold og bidra til å fremme norsk kultur.
1 måned siden
De berømte Lewis-sjakkbrikkene, antatt å være laget i Trondheim på 1100-tallet, stilles ut på NTNU Vitskapsmuseet som en del av utstillingen «Havets elfenbein». Brikkene er laget av kvalross-elfenbein og har vanligvis sin plass på British Museum i London. Arkeolog James Barrett fremhever brikkenes ikoniske status og deres betydning for å forstå middelalderens sjakkultur. Utstillingen viser også andre gjenstander fra middelalderen, men publikum får ikke spille med de verdifulle brikkene på grunn av sikkerhetstiltak.