En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep.
En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk.
Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
11 dager siden
Stortinget har vedtatt å legge nye fiberkabler til Svalbard for å sikre samfunnskritisk infrastruktur før de eksisterende kablenes levetid utløper i 2028. Det stramme tidsskjemaet gjør at Sysselmesteren på Svalbard er bekymret for potensielle skader på kulturminner under vann, spesielt skipsvrak. Space Norway, som er ansvarlig for prosjektet, planlegger derfor bunnundersøkelser for å kartlegge havbunnen og unngå hindringer. Prosjektet er kostnadsberegnet til 2,8 milliarder kroner, hvorav halvparten dekkes av Forsvarsdepartementet. En tidligere kabelskade, forårsaket av en russisk tråler, understreker viktigheten av en pålitelig forbindelse.
1 måned siden
Hallvard Lind deltok i en skattejakt på et 40 meter langt skipsvrak fra slutten av 1600-tallet, lokalisert midt i Atlanterhavet på 5290 meters dyp. Skipet, antatt å være en engelsk treskute på vei fra Kina, forliste i en orkan. Sammen med et team på 60 personer, inkludert arkeologer og et TV-team, berget Lind tusenvis av gjenstander, deriblant sverd, kanoner, porselen og krydder. Funnene beskrives som unike av eksperter, men reiser juridiske spørsmål om eierskap. Lind fremhever det krevende arbeidet med undervannsroboter, men beskriver opplevelsen som spektakulær.
3 måneder siden
Norske dataspill er en viktig del av kulturarven, men de blir ikke bevart i henhold til loven. Nasjonalbiblioteket har kun 27 spill i sitt arkiv, og mangler en god løsning for å ta vare på spill. Spillfans bruker emulatorer for å spille gamle spill, men dette kan være ulovlig. Kulturministeren er positiv til at Nasjonalbiblioteket skal se nærmere på problemstillingen i 2025, men spillforskere mener det haster med å finne en god løsning for å bevare denne delen av kulturarven.
2 måneder siden
En familie i Lardal leverte nylig inn et vikingsverd og en øks til Kulturarv Vestfold. Gjenstandene ble funnet av bestefaren under våronna på 1970-tallet og har ligget på peishylla i over 50 år. Barnebarnet forteller at funnet var en "hemmelighet" og at familien var engstelig for å melde fra om det. Eksperter er begeistret og mener det dreier seg om en mannsgrav fra vikingtiden (900-tallet), noe som kan gi verdifull informasjon om gårdens historie. Våpnene skal nå undersøkes nærmere før de stilles ut på Historisk museum.
6 dager siden
I år blir historiske funn fra isbreene i Reinheimen nasjonalpark foreviget på Norges Europa-frimerker. Blant funnene er ski fra før vikingtiden, oppdaget i 2014 og 2021, med hele bindinger intakt som gjør det mulig å lage nøyaktige rekonstruksjoner. I tillegg blir en 500 år gammel hund funnet i isen også motiv på frimerkene. Temaet for årets Europa-frimerker er arkeologi, og dette er første gang brearkeologi blir presentert på norske frimerker. Frimerkene brukes på sendinger til Europa og forventes å bli populære samleobjekter. Posten og Norsk Fjellsenter ser positivt på at fjellkulturen og Norges forhistorie får økt oppmerksomhet gjennom denne utgivelsen.
3 måneder siden
Cruiseskipet «Viking Vela» har opplevd fremdriftsproblemer utenfor Ålesund og har besluttet å gå til havn. Hovedredningssentralen Sør overvåker situasjonen. Skipet har plass til 998 passasjerer og tilhører samme rederi som «Viking Sky», som i 2019 var nær ved å grunnstøte ved Hustadvika etter motorstans. Den gang var skipet kun en skipslengde fra å gå på grunn, noe som skapte dramatiske timer for passasjerene.
3 måneder siden
I Stange har Romedal og Stange Almenning bevart over 1000 trær som er 200–250 år gamle. Disse trærne utgjør en «grønn materialbank» for fremtidige restaureringsprosjekter. Tømmeret er spesielt ettertraktet på grunn av sin styrke og råtebestandighet, og det er stort behov for det til restaurering av gamle bygg, kirker og båter. Riksantikvaren støtter prosjektet med 400 000 kroner. Prosjektet har røtter tilbake til 1920-tallet, da en skogvokter så verdien av enkelte områder. Det er et krevende arbeid å finne det rette materialet og frakte det ut av skogen, men prosjektet anses som moderne og fremtidsrettet.
3 måneder siden
Cruiseskipet «Viking Vela» har utløst flere alarmer og endrer kurs for å gå til kai i Ålesund. Redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør, Edvard Middelthon, bekrefter at skipet hadde problemer med fremdriften, men understreker at det ikke er noen nødssituasjon eller redningsaksjon. Skipet befant seg utenfor Ålesund da alarmene ble utløst. Hovedredningssentralen er orientert om endringen i skipets reiserute, og årsaken til alarmene skal nå kartlegges.
1 måned siden
Et utslipp av råolje fra Equinor-feltet Njord A har spredt seg til Nordlandskysten. Utslippet skjedde på nyttårsaften, men ble først oppdaget seks uker senere. Miljødirektoratet ser svært alvorlig på hendelsen, da det er første gang et slikt utslipp har nådd land. En omfattende opprydningsaksjon er iverksatt med 180 personer, fem fartøy og 20 droner. Miljødirektoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, spesielt i verdensarvområdet Vega, og understreker behovet for rask fjerning av oljen. Equinor samarbeider med NOFO og lokale beredskapsgrupper for å kartlegge og rydde opp, og oppfordrer publikum til å rapportere funn av oljeklumper.