Nyhetssaker

Hallvard Lind fant skatter fra 1600-tallet på havets bunn

NRK logo
Var på ekte skattejakt: – Føltes som en film

Kort oppsummert

  • Hallvard Lind deltok i en seks uker lang skattejakt på et 1600-tallsskipsvrak i Atlanterhavet.

Hallvard Lind deltok i en skattejakt på et 40 meter langt skipsvrak fra slutten av 1600-tallet, lokalisert midt i Atlanterhavet på 5290 meters dyp. Skipet, antatt å være en engelsk treskute på vei fra Kina, forliste i en orkan.

Sammen med et team på 60 personer, inkludert arkeologer og et TV-team, berget Lind tusenvis av gjenstander, deriblant sverd, kanoner, porselen og krydder. Funnene beskrives som unike av eksperter, men reiser juridiske spørsmål om eierskap.

Lind fremhever det krevende arbeidet med undervannsroboter, men beskriver opplevelsen som spektakulær.

Logg inn for å kommentere

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Oppsummering av dagens nyheter

Frp landsmøte: Kritikk av regjeringen og nye politiske forslag

På Frps landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen og lovet et løft for eldreomsorgen med 4000 nye plasser årlig. Partiet diskuterer også strengere kriminalitetstiltak, økonomifag i skolen, og fjerning av bompenger etter rekordhøye inntekter i fjor. Internt er det uenighet om lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere satsen. Frp vil også utfordre EU-direktiver oftere og bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen, samt avvikle statlig næringsstøtte til fordel for skattelettelser, noe Abelia kritiserer.

Sterk jobbvekst i USA overgår forventningene

USA skapte 177.000 nye jobber utenfor landbruket i april, noe som var betydelig sterkere enn forventet. Veksten var størst innen helse, transport og finans. Arbeidsledigheten holdt seg stabil på 4,2 prosent. De positive jobbtallene, sammen med signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina, bidro til oppgang på Wall Street og Oslo Børs. Samtidig falt arbeidsledigheten i Norge marginalt til 2,0 prosent i april, ifølge Nav, som påpeker usikkerhet grunnet et statistikkbrudd.

Kine Asper Vistnes seiler opp som ny LO-leder

Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som LO-leder og senere ble sykmeldt etter avsløringer om et forhold til en tillitsvalgt, seiler Kine Asper Vistnes opp som den mest sannsynlige nye lederen. Vistnes, som er nestleder i Fellesforbundet og fungerer som leder der under Eggums sykmelding, har tidligere sagt nei til toppvervet, men det jobbes intenst for å overtale henne til å stille. Valgkomiteen i LO fortsetter arbeidet med å finne en samlende kandidat før kongressen.

Aktivistskip på vei til Gaza angrepet utenfor Malta

Et aktivistskip med humanitær hjelp og internasjonale aktivister på vei til Gaza skal ha blitt angrepet av droner i internasjonalt farvann utenfor Malta, ifølge arrangøren Freedom Flotilla Coalition. Organisasjonen melder at et av skipene brenner og synker, og at de venter på evakuering. De har ikke navngitt hvem som står bak angrepet. Hendelsen skjer samtidig som Pressefrihetens dag markeres, med fokus på den forverrede situasjonen globalt, inkludert det høye antallet journalister drept i Gaza.

Kraftig og uventet fall i OBOS-boligpriser i april

Prisene på brukte OBOS-boliger falt uventet kraftig i april, med en nedgang på 3,8 prosent i Oslo og 3,2 prosent nasjonalt sammenlignet med mars. OBOS beskriver fallet som større enn normalt for måneden og svakere enn ventet, muligens på grunn av salg av flere store leiligheter og at markedet har roet seg etter utsatte rentekutt. Til tross for nedgangen ligger prisene fortsatt 6,8 prosent høyere enn i april i fjor. OBOS forventer stabile priser mot sommeren.

Tysk sikkerhetstjeneste klassifiserer AfD som ekstremistisk

Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en «ekstremistisk enhet som truer demokratiet». Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og kjemper mot den i rettssystemet. Avgjørelsen kan potensielt åpne for et forbud mot partiet.

Liknende artikler

Gjellestadskipet: Nøkkel til verdensarv for norsk vikingtidNRK logo

3 måneder siden

Gjellestadskipet: Nøkkel til verdensarv for norsk vikingtid

En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep. En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk. Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.

84-åring avslører 54 år gammel hemmelighet om nedgravde krigsskipNRK logo

13 dager siden

84-åring avslører 54 år gammel hemmelighet om nedgravde krigsskip

Frank Lindberg (84) avslører en 54 år gammel hemmelighet: Under byggingen av en båthavn i Fredrikstad gravde han ned tre krigsskip fra Tordenskiolds tid. Arkeologer tok i bruk georadar for å lokalisere skipene, en metode som aldri før er brukt på land til å finne skipsvrak. Lindbergs hukommelse viste seg å stemme overens med funnene. Metoden åpner for nye muligheter innen arkeologisk kartlegging og bevaring av kulturminner, men skipene vil ikke graves opp.

Rusten bil funnet på hangardekket til sunkne USS YorktownDagbladet logo

7 dager siden

Rusten bil funnet på hangardekket til sunkne USS Yorktown

Amerikanske forskere oppdaget nylig en rusten bil på hangardekket til det sunkne hangarskipet USS Yorktown under et havtokt i det nordlige Stillehavet. Skipet, som spilte en sentral rolle i Stillehavskrigen i 1942 før det ble senket av en japansk ubåt, ble undersøkt av forskere om bord på forskningsskipet Okeanos Explorer under Papahānaumokuākea-ekspedisjonen. Bilen, trolig en Ford Super Deluxe Woody fra 1940 eller 1941, har skapt undring blant forskerne, som stiller spørsmål ved hvorfor den ble værende om bord etter et verkstedsopphold i Pearl Harbor. NOAA oppfordrer nå bilentusiaster og historikere til å bidra til å løse mysteriet. I tillegg til bilen fant forskerne et stort håndmalt veggmaleri inne i skipet, samt et rikt marint liv som har etablert seg på vraket.

«REV Ocean»: Røkkes yacht forlenges etter vekt- og stabilitetsproblemerTV2 logo

2 måneder siden

«REV Ocean»: Røkkes yacht forlenges etter vekt- og stabilitetsproblemer

Kjell Inge Røkkes forsknings- og ekspedisjonsskip «REV Ocean» har gjennomgått en dramatisk forlengelse. Skipet ble delt i to ved Fosen Yard og forlenget med 12 meter for å løse problemer knyttet til vekt og stabilitet. Denne utvidelsen har muliggjort installasjon av en ny ubåthangar, containerlagring, et mediestudio og et laboratorium for 3D-printing og robotikk. Prosjektet, som har kostet over fire milliarder kroner, er ifølge Røkke en investering for å gi tilbake til samfunnet. «REV Ocean» er utstyrt for avansert havforskning, og pressen inviteres om bord neste uke for å se resultatet.

Sølvmyntfunn fra 1000-tallet avdekket i EnglandDagbladet logo

3 måneder siden

Sølvmyntfunn fra 1000-tallet avdekket i England

Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn i Suffolk, England, der de avdekket 321 sølvmynter fra 1000-tallet. Myntene, som var pakket inn i et klede og en blypose, dateres til perioden mellom 1036 og 1044, en tid preget av politisk uro. Funnet gir verdifull innsikt i middelalderens England og den sosiale dynamikken i perioden. Eksperter mener myntene ble gjemt for å unngå konfiskasjon, muligens på grunn av usikkerhet knyttet til det nye regimet. Funnet beskrives som en «perfekt arkeologisk tidskapsel» og vekker oppsikt i internasjonale medier.

3D-modell viser Titanics siste timer og ingeniørenes heltemodige innsatsVG logo

15 dager siden

3D-modell viser Titanics siste timer og ingeniørenes heltemodige innsats

En ny 3D-modell av Titanic-vraket, presentert i dokumentaren «Titanic: The Digital Resurrection», gir nye detaljer om forliset. Modellen bekrefter at skipets ingeniører opprettholdt driften av dampkjeler og elektrisk system til siste slutt, noe som ga verdifull tid til å sjøsette livbåtene. Undervannsroboter kartla vraket og avdekket at isberget forårsaket seks små rifter i skroget, fordelt over seks vanntette rom. Skipet var konstruert for å tåle skader i fire rom, men de små hullene over lang lengde førte til at skipet sank.

Brandy i VHS-kassett går viralt for loppis-samlerDagbladet logo

3 måneder siden

Brandy i VHS-kassett går viralt for loppis-samler

50 år gamle Gjermund Hengmyrmo Nygård fra Rindal opplevde at et innlegg han postet i en amerikansk Facebook-gruppe for loppis-entusiaster gikk viralt. Gjermund hadde funnet en brandyflaske gjemt inni en VHS-kassett på et loppemarked i Trondheim. Innlegget fikk stor oppmerksomhet, med tusenvis av likerklikk, men også mange kritiske kommentarer fra folk som ikke trodde på funnet. Flasken viste seg å være en del av et gammelt reklamestunt og er ikke verdt mye penger. Gjermund, som er en ivrig samler, forteller at han har funnet mye spesielt opp gjennom årene, men at denne flasken er hans mest spesielle funn. Han spøker om å bli loppis-influenser, men vil uansett fortsette å jakte på skatter på loppemarkeder.

Sensasjonelt jernalderfunn i England endrer forståelsen av britisk historieVG logo

1 måned siden

Sensasjonelt jernalderfunn i England endrer forståelsen av britisk historie

Et sensasjonelt jernalderfunn, kjent som Melsonby-funnet, er avdekket i North Yorkshire. Over 800 gjenstander, inkludert vogndeler, seletøy og seremonielle våpen, er funnet. Funnet indikerer at Nord-England var like rikt som Sør-England for 2000 år siden, og utfordrer tidligere oppfatninger om regionens velstand. Mange av gjenstandene var tilsynelatende rituelt ødelagt før de ble gravlagt. Yorkshire Museum har startet en innsamlingsaksjon for å bevare funnet for ettertiden.

66 millioner år gammelt oppkast funnet i DanmarkTV2 logo

3 måneder siden

66 millioner år gammelt oppkast funnet i Danmark

En fossiljeger har gjort et oppsiktsvekkende funn av et 66 millioner år gammelt oppkast på Sjælland i Danmark. Oppkastet inneholder rester av sjøliljer, som tyder på at et dyr har spist og deretter gulpet opp igjen de ufordøyelige delene. Funnet gir viktig innsikt i forholdet mellom rovdyr og byttedyr i kritthavet. Museumsinspektør Jesper Milàn ved Geomuseum Faxe uttaler at dette er verdens mest kjente oppkast noensinne. Professor Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo bekrefter at slike funn er sjeldne, og at det kreves materialer med høy tetthet for at oppkast skal bli fossilisert. Funnet sammenlignes med gulpeboller fra fugler.

Huleforsker reddet etter 80 timer i grotteVG logo

4 måneder siden

Huleforsker reddet etter 80 timer i grotte

Ottavia Piana, en 32 år gammel huleforsker, ble reddet ut av Bueno Fonteno-hulen i Nord-Italia etter 80 timer. Hun falt åtte meter under kartlegging av et nytt område, og pådro seg flere skader. En omfattende redningsaksjon ble iverksatt, med over hundre redningsarbeidere involvert. Redningsmannskapene brukte mikroeksplosiver for å utvide trange passasjer. Piana ble fraktet til sykehus med helikopter. Dette er andre gang Piana blir reddet fra samme hule; hun var også fanget der i 2023. Hun har nå uttalt at hun ikke vil drive med huleforskning igjen.

Jansrud og Bjørnstad vinner «71 grader nord» – Bjørnstad slet med ettervirkningeneNettavisen logo

21 dager siden

Jansrud og Bjørnstad vinner «71 grader nord» – Bjørnstad slet med ettervirkningene

Kjetil Jansrud og Ørjan Bjørnstad gikk seirende ut av «71 grader nord – team», men veien dit var dramatisk, spesielt under en krevende undervannsoppgave i finalen. Jansrud hadde problemer med dykkingen, noe som skapte usikkerhet for laget. Etter hjemkomsten opplevde Bjørnstad en betydelig fysisk og psykisk utmattelse, og han måtte ta en pause fra treningen i en hel måned. Jansrud, derimot, restituerte raskere. Begge understreker verdien av opplevelsen og det sterke fellesskapet. Jansrud sammenligner til og med seieren med følelsen av å vinne OL- og VM-gull. Paret planlegger å feire seieren med en rolig middag sammen med sine koner.

Norsk vikingskip «Draken» med i Christopher Nolans Hollywood-filmNRK logo

2 måneder siden

Norsk vikingskip «Draken» med i Christopher Nolans Hollywood-film

Det norske vikingskipet Draken er valgt ut til å delta i Christopher Nolans storfilm «The Odyssey», med et budsjett på 2,8 milliarder kroner. Skipet har reist til Hellas for seks måneders filming, hvor det skal spille en rolle i filmen basert på Homers epos. Eieren, Sigurd Aase, ser deltakelsen som en stor mulighet for Draken til å fortsette sin utforskningsarv, og som en markedsføringsmetode. Filmanmelder Birger Vestmo understreker at Nolans valg av Draken er en stor anerkjennelse. Etter innspillingen er planen at skipet skal tilbake til Rogaland.

Vikingsverd og øks lå på peishylle i 50 år – nå overlevert til eksperterNRK logo

2 måneder siden

Vikingsverd og øks lå på peishylle i 50 år – nå overlevert til eksperter

En familie i Lardal leverte nylig inn et vikingsverd og en øks til Kulturarv Vestfold. Gjenstandene ble funnet av bestefaren under våronna på 1970-tallet og har ligget på peishylla i over 50 år. Barnebarnet forteller at funnet var en "hemmelighet" og at familien var engstelig for å melde fra om det. Eksperter er begeistret og mener det dreier seg om en mannsgrav fra vikingtiden (900-tallet), noe som kan gi verdifull informasjon om gårdens historie. Våpnene skal nå undersøkes nærmere før de stilles ut på Historisk museum.

Vikinggraver funnet: Sjeldne gjenstander og «vulvastein»Dagbladet logo

4 måneder siden

Vikinggraver funnet: Sjeldne gjenstander og «vulvastein»

Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.

«Pølsa» overveldet under NRK-innspilling – vanskelig balanse for deltakerneNettavisen logo

2 måneder siden

«Pølsa» overveldet under NRK-innspilling – vanskelig balanse for deltakerne

Tidligere langrennsløper Øystein «Pølsa» Pettersen ble følelsesmessig overveldet under innspillingen av NRK-serien «Team Pølsa». Serien følger seks ungdommer med funksjonsnedsettelser som jobber mot å gå et skirenn i VM-løypa. Pettersen beskriver en krevende balanse mellom å motivere deltakerne og respektere deres personlige grenser, særlig i forbindelse med en rafting-scene hvor en deltaker var uttrykte frykt. Responsen på serien har vært enorm, og NRK understreker at programmet bidrar til inkludering og fellesskap. Første episode er sett av 880.000 seere.

Hallvard Lind fant skatter fra 1600-tallet på havets bunn