Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn i Suffolk, England, der de avdekket 321 sølvmynter fra 1000-tallet. Myntene, som var pakket inn i et klede og en blypose, dateres til perioden mellom 1036 og 1044, en tid preget av politisk uro.
Funnet gir verdifull innsikt i middelalderens England og den sosiale dynamikken i perioden. Eksperter mener myntene ble gjemt for å unngå konfiskasjon, muligens på grunn av usikkerhet knyttet til det nye regimet.
Funnet beskrives som en «perfekt arkeologisk tidskapsel» og vekker oppsikt i internasjonale medier.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
3 måneder siden
Under restaurering av en statue i St. Andreas-kirken i Tyskland i 2022 ble det gjort et oppsiktsvekkende funn. Inne i statuen fant man fire poser fylt med gull- og sølvmynter fra 1600-tallet. Funnet ble ikke offentliggjort før i slutten av 2024. Eksperter mener myntene ble gjemt i statuen under tredveårskrigen for å beskytte dem mot plyndring. Myntene antas å være av betydelig verdi, og tilsvarer mer enn en håndverkers årslønn på den tiden. Det er antatt at myntene stammer fra kirkens kollekt. Funnet beskrives som et mirakel, og de endelige resultatene av myntsamlingens verdi vil bli presentert i kirken, hvor publikum vil få mulighet til å se skatten.
28 dager siden
Et sensasjonelt jernalderfunn, kjent som Melsonby-funnet, er avdekket i North Yorkshire. Over 800 gjenstander, inkludert vogndeler, seletøy og seremonielle våpen, er funnet. Funnet indikerer at Nord-England var like rikt som Sør-England for 2000 år siden, og utfordrer tidligere oppfatninger om regionens velstand. Mange av gjenstandene var tilsynelatende rituelt ødelagt før de ble gravlagt. Yorkshire Museum har startet en innsamlingsaksjon for å bevare funnet for ettertiden.
3 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn i England: et 2000 år gammelt penisformet bein, malt rødt, som antas å ha vært brukt i ritualer. Beinet ble funnet i en sjakt sammen med dyrebein. Samtidig har Danmarks håndballtrener Jesper Jensen overraskende valgt å slutte før kontraktens utløp. Han begrunner avgjørelsen med at han savner den daglige kontakten med spillerne og ønsker seg tilbake til en klubbtrenerjobb. Nyheten har skapt sjokk i danske håndballmiljøer, da Jensen har hatt stor suksess som landslagstrener.
3 måneder siden
Forskere har oppdaget en 166 millioner år gammel «dinosaursti» i en kalkgruve i Oxfordshire, England. Funnet inkluderer fotspor fra både planteetende sauropoder og kjøttetende megalosaurus. Sporene gir verdifull innsikt i dinosaurenes liv, bevegelser og interaksjoner i et tropisk miljø. Forskere har dokumentert funnet grundig med digitale bilder og 3D-modeller, noe som vil styrke fremtidige studier. Funnet er spesielt bemerkelsesverdig på grunn av den gode bevaringstilstanden, som gjør det mulig å se detaljer som hvordan gjørmen flyttet seg under dinosaurenes føtter. Funnet vil bli utstilt på museum og vist i en BBC-dokumentar.
3 måneder siden
En fossiljeger har gjort et oppsiktsvekkende funn av et 66 millioner år gammelt oppkast på Sjælland i Danmark. Oppkastet inneholder rester av sjøliljer, som tyder på at et dyr har spist og deretter gulpet opp igjen de ufordøyelige delene. Funnet gir viktig innsikt i forholdet mellom rovdyr og byttedyr i kritthavet. Museumsinspektør Jesper Milàn ved Geomuseum Faxe uttaler at dette er verdens mest kjente oppkast noensinne. Professor Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo bekrefter at slike funn er sjeldne, og at det kreves materialer med høy tetthet for at oppkast skal bli fossilisert. Funnet sammenlignes med gulpeboller fra fugler.
6 dager siden
I år blir historiske funn fra isbreene i Reinheimen nasjonalpark foreviget på Norges Europa-frimerker. Blant funnene er ski fra før vikingtiden, oppdaget i 2014 og 2021, med hele bindinger intakt som gjør det mulig å lage nøyaktige rekonstruksjoner. I tillegg blir en 500 år gammel hund funnet i isen også motiv på frimerkene. Temaet for årets Europa-frimerker er arkeologi, og dette er første gang brearkeologi blir presentert på norske frimerker. Frimerkene brukes på sendinger til Europa og forventes å bli populære samleobjekter. Posten og Norsk Fjellsenter ser positivt på at fjellkulturen og Norges forhistorie får økt oppmerksomhet gjennom denne utgivelsen.
3 måneder siden
En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep. En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk. Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.
12 dager siden
Paleontologer har avdekket 131 dinosaurspor fra juratiden på Isle of Skye i Skottland. Funnet inkluderer fotavtrykk fra både kjøttetende og planteetende dinosaurer, og gir et sjeldent innblikk i livet til disse forhistoriske skapningene. Sporene er 167 millioner år gamle og befinner seg i tidevannssonen, noe som gjør at forskere arbeider raskt for å dokumentere dem før de forsvinner. Funnet beskrives som sensasjonelt og gir verdifull informasjon om dinosaurenes verden og miljø.
29 dager siden
I 2021 oppdaget en hobbyarkeolog en betydelig keltisk skatt fra jernalderen i North Yorkshire, England. «Melsonby-skatten» består av over 800 gjenstander, inkludert en uvanlig bolle, hesteutstyr, våpen og seremonielle spydspisser. Funnet indikerer at kelterne i Nord-England var like velstående og hadde like komplekse nettverk som de i sør, noe som utfordrer tidligere oppfatninger om at nordområdene var fattigere. Analyser tyder på at gjenstandene ble samlet og brent i et stort bål som en del av et rituelt offer, før de ble ødelagt ytterligere og dekket med steiner.