Under restaurering av en statue i St. Andreas-kirken i Tyskland i 2022 ble det gjort et oppsiktsvekkende funn. Inne i statuen fant man fire poser fylt med gull- og sølvmynter fra 1600-tallet.
Funnet ble ikke offentliggjort før i slutten av 2024. Eksperter mener myntene ble gjemt i statuen under tredveårskrigen for å beskytte dem mot plyndring. Myntene antas å være av betydelig verdi, og tilsvarer mer enn en håndverkers årslønn på den tiden.
Det er antatt at myntene stammer fra kirkens kollekt. Funnet beskrives som et mirakel, og de endelige resultatene av myntsamlingens verdi vil bli presentert i kirken, hvor publikum vil få mulighet til å se skatten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn i Suffolk, England, der de avdekket 321 sølvmynter fra 1000-tallet. Myntene, som var pakket inn i et klede og en blypose, dateres til perioden mellom 1036 og 1044, en tid preget av politisk uro. Funnet gir verdifull innsikt i middelalderens England og den sosiale dynamikken i perioden. Eksperter mener myntene ble gjemt for å unngå konfiskasjon, muligens på grunn av usikkerhet knyttet til det nye regimet. Funnet beskrives som en «perfekt arkeologisk tidskapsel» og vekker oppsikt i internasjonale medier.
4 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
29 dager siden
Et sensasjonelt jernalderfunn, kjent som Melsonby-funnet, er avdekket i North Yorkshire. Over 800 gjenstander, inkludert vogndeler, seletøy og seremonielle våpen, er funnet. Funnet indikerer at Nord-England var like rikt som Sør-England for 2000 år siden, og utfordrer tidligere oppfatninger om regionens velstand. Mange av gjenstandene var tilsynelatende rituelt ødelagt før de ble gravlagt. Yorkshire Museum har startet en innsamlingsaksjon for å bevare funnet for ettertiden.
3 måneder siden
En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep. En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk. Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.
2 måneder siden
En familie i Lardal leverte nylig inn et vikingsverd og en øks til Kulturarv Vestfold. Gjenstandene ble funnet av bestefaren under våronna på 1970-tallet og har ligget på peishylla i over 50 år. Barnebarnet forteller at funnet var en "hemmelighet" og at familien var engstelig for å melde fra om det. Eksperter er begeistret og mener det dreier seg om en mannsgrav fra vikingtiden (900-tallet), noe som kan gi verdifull informasjon om gårdens historie. Våpnene skal nå undersøkes nærmere før de stilles ut på Historisk museum.
6 dager siden
I år blir historiske funn fra isbreene i Reinheimen nasjonalpark foreviget på Norges Europa-frimerker. Blant funnene er ski fra før vikingtiden, oppdaget i 2014 og 2021, med hele bindinger intakt som gjør det mulig å lage nøyaktige rekonstruksjoner. I tillegg blir en 500 år gammel hund funnet i isen også motiv på frimerkene. Temaet for årets Europa-frimerker er arkeologi, og dette er første gang brearkeologi blir presentert på norske frimerker. Frimerkene brukes på sendinger til Europa og forventes å bli populære samleobjekter. Posten og Norsk Fjellsenter ser positivt på at fjellkulturen og Norges forhistorie får økt oppmerksomhet gjennom denne utgivelsen.
3 måneder siden
I Stange har Romedal og Stange Almenning bevart over 1000 trær som er 200–250 år gamle. Disse trærne utgjør en «grønn materialbank» for fremtidige restaureringsprosjekter. Tømmeret er spesielt ettertraktet på grunn av sin styrke og råtebestandighet, og det er stort behov for det til restaurering av gamle bygg, kirker og båter. Riksantikvaren støtter prosjektet med 400 000 kroner. Prosjektet har røtter tilbake til 1920-tallet, da en skogvokter så verdien av enkelte områder. Det er et krevende arbeid å finne det rette materialet og frakte det ut av skogen, men prosjektet anses som moderne og fremtidsrettet.
2 måneder siden
En fisker ved navn Kai Wårøy ble overrasket da han fant en stør i garnet sitt utenfor Lindesnes. Fisken, som veide 21,1 kilo, er en art som ikke har levd i Norge siden 1600-tallet. Støren er en eldgammel fiskeart som kan bli svært stor og gammel, og selve arten har eksistert i millioner av år. Fiskerfruen Sirevåg kjøpte fisken og stilte den ut før den ble solgt videre til Havforskningsinstituttet for videre undersøkelser. Forskere anser funnet som et positivt tegn, da det har vært gjort forsøk på å reintrodusere stør i europeiske elver etter at bestanden har sunket drastisk på grunn av habitatødeleggelser og ettertraktet kaviar.
4 måneder siden
Trond Mohn får ikke tilbake en sjelden romersk gullmynt. Franske myndigheter mener mynten tilhører dem da den angivelig stammer fra et skipsvrak ved Korsika. Mohn er siktet for grovt heleri og overtredelse av kulturminneloven. Oslo Myntgalleri skulle selge mynten, men salget ble stoppet av franske myndigheter. Mynten ble beslaglagt av norsk politi. Tingretten ga først medhold til auksjonsselskapet, men Borgarting lagmannsrett har nå bestemt at beslaget opprettholdes.
3 måneder siden
En innbygger i Thessaloniki, Hellas, fant en 2000 år gammel marmorstatue i en søppelpose. Statuen, som forestiller en kvinne uten hode, er nesten 80 centimeter høy og stammer fra hellenismen. Funnet ble umiddelbart rapportert til myndighetene, som nå undersøker statuen nærmere. Politiet etterforsker hvordan en så gammel gjenstand havnet i en søppelpose på gaten. Arkeologiske funn er relativt vanlige i Hellas, spesielt i forbindelse med byggeprosjekter, som for eksempel under byggingen av en metrobane i Thessaloniki hvor flere antikviteter ble funnet.