I år blir historiske funn fra isbreene i Reinheimen nasjonalpark foreviget på Norges Europa-frimerker. Blant funnene er ski fra før vikingtiden, oppdaget i 2014 og 2021, med hele bindinger intakt som gjør det mulig å lage nøyaktige rekonstruksjoner.
I tillegg blir en 500 år gammel hund funnet i isen også motiv på frimerkene. Temaet for årets Europa-frimerker er arkeologi, og dette er første gang brearkeologi blir presentert på norske frimerker.
Frimerkene brukes på sendinger til Europa og forventes å bli populære samleobjekter. Posten og Norsk Fjellsenter ser positivt på at fjellkulturen og Norges forhistorie får økt oppmerksomhet gjennom denne utgivelsen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep. En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk. Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.
3 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn i Suffolk, England, der de avdekket 321 sølvmynter fra 1000-tallet. Myntene, som var pakket inn i et klede og en blypose, dateres til perioden mellom 1036 og 1044, en tid preget av politisk uro. Funnet gir verdifull innsikt i middelalderens England og den sosiale dynamikken i perioden. Eksperter mener myntene ble gjemt for å unngå konfiskasjon, muligens på grunn av usikkerhet knyttet til det nye regimet. Funnet beskrives som en «perfekt arkeologisk tidskapsel» og vekker oppsikt i internasjonale medier.
1 måned siden
De berømte Lewis-sjakkbrikkene, antatt å være laget i Trondheim på 1100-tallet, stilles ut på NTNU Vitskapsmuseet som en del av utstillingen «Havets elfenbein». Brikkene er laget av kvalross-elfenbein og har vanligvis sin plass på British Museum i London. Arkeolog James Barrett fremhever brikkenes ikoniske status og deres betydning for å forstå middelalderens sjakkultur. Utstillingen viser også andre gjenstander fra middelalderen, men publikum får ikke spille med de verdifulle brikkene på grunn av sikkerhetstiltak.
2 måneder siden
En familie i Lardal leverte nylig inn et vikingsverd og en øks til Kulturarv Vestfold. Gjenstandene ble funnet av bestefaren under våronna på 1970-tallet og har ligget på peishylla i over 50 år. Barnebarnet forteller at funnet var en "hemmelighet" og at familien var engstelig for å melde fra om det. Eksperter er begeistret og mener det dreier seg om en mannsgrav fra vikingtiden (900-tallet), noe som kan gi verdifull informasjon om gårdens historie. Våpnene skal nå undersøkes nærmere før de stilles ut på Historisk museum.
4 måneder siden
Nye georadar-undersøkelser bekrefter at Karnilshaugen i Gloppen er en menneskeskapt gravhaug, og en av de største i Norden. Haugen, som er syv meter høy og over 50 meter i diameter, antas å være fra jernalderen og knyttes til samme maktmiljø som Myklebusthaugen. Karnilshaugen er også kjent for et spesielt solfenomen ved solhverv, der solen skinner gjennom et skar i fjellet. Ordføreren i Gloppen mener funnet bekrefter regionens historiske betydning og åpner for muligheter innen kultur. Det er ingen planer om å grave ut haugen, da den anses å ha et godt vern i jorda.
4 måneder siden
Russiske forskere har avdekket levningene av en usedvanlig godt bevart babymammut i permafrosten i Jakutsk, Russland. Mammuten, en hunn som har fått navnet «Yana», antas å være rundt 50 000 år gammel. Funnet er beskrevet som unikt, ettersom det kun er funnet seks andre hele mammutlevninger tidligere. «Yana» veier 180 kilo, er 120 cm høy og 200 cm lang. Levningene ble funnet nær en forskningsstasjon hvor også andre forhistoriske dyr er funnet. Forskere vil nå undersøke mammutens alder ved dødstidspunktet, men antar at den var ett år eller noe eldre.
3 måneder siden
Lars Monsen utforsker et gammelt og sårbart samisk fangstanlegg for villrein i Varangerhalvøya nasjonalpark. Anlegget består av lange ledegjerder som leder inn til en stor innhegning, og ble bygget av samene over flere hundre år. Arkeologer mener at anlegget kan ha spilt en rolle i overgangen fra villreinjakt til tamreindrift. Området er sårbart, og parkforvaltningen ønsker å begrense besøk for å unngå skade. Samene drev en omfattende handel med reinskinn, og var i kontakt med handelsmenn fra fjerne områder. Monsen understreker viktigheten av å behandle naturen med respekt og varsomhet, og oppfordrer folk til å la kulturminner ligge urørt.
15 dager siden
I 2009 ble det funnet knokler og beinrester på Sandelvbreen i Jotunheimen. Sammen med levningene ble det funnet flere gjenstander, inkludert krigsmynter, et gullur datert til 1925, Selbuvotter og en bluse i Art Deco-stil. Analyser har vist at levningene stammer fra en kvinne i alderen 25-50 år, som trolig levde mellom 1680 og 1930. Politiet etterforsket saken, men har ikke klart å identifisere kvinnen. De oppbevarer fortsatt levningene og gjenstandene i håp om at nye metoder eller tips kan bidra til å løse mysteriet. Politiet ber nå om tips fra publikum om savnede personer i Jotunheimen.
4 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
3 måneder siden
I Stange har Romedal og Stange Almenning bevart over 1000 trær som er 200–250 år gamle. Disse trærne utgjør en «grønn materialbank» for fremtidige restaureringsprosjekter. Tømmeret er spesielt ettertraktet på grunn av sin styrke og råtebestandighet, og det er stort behov for det til restaurering av gamle bygg, kirker og båter. Riksantikvaren støtter prosjektet med 400 000 kroner. Prosjektet har røtter tilbake til 1920-tallet, da en skogvokter så verdien av enkelte områder. Det er et krevende arbeid å finne det rette materialet og frakte det ut av skogen, men prosjektet anses som moderne og fremtidsrettet.