Russiske forskere har avdekket levningene av en usedvanlig godt bevart babymammut i permafrosten i Jakutsk, Russland. Mammuten, en hunn som har fått navnet «Yana», antas å være rundt 50 000 år gammel.
Funnet er beskrevet som unikt, ettersom det kun er funnet seks andre hele mammutlevninger tidligere. «Yana» veier 180 kilo, er 120 cm høy og 200 cm lang.
Levningene ble funnet nær en forskningsstasjon hvor også andre forhistoriske dyr er funnet. Forskere vil nå undersøke mammutens alder ved dødstidspunktet, men antar at den var ett år eller noe eldre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Forskere har oppdaget et 300 000 år gammelt kattefossil i en grotte i Kina. Den utdødde kattearten, kalt Prionailurus kurteni, var svært liten, mindre enn en huskatt, og kunne ha fått plass i en håndflate. Katten veide under ett kilo og var mellom 35 og 50 centimeter lang. Funn av leopardkattefossiler er sjeldne, da disse dyrene lever i skogsmiljøer hvor bein raskt forfaller. Dette funnet gir verdifull innsikt i kattefamiliens historie og mangfold, og forskerne planlegger å studere flere fossiler for å kartlegge kattenes opprinnelse.
6 dager siden
I år blir historiske funn fra isbreene i Reinheimen nasjonalpark foreviget på Norges Europa-frimerker. Blant funnene er ski fra før vikingtiden, oppdaget i 2014 og 2021, med hele bindinger intakt som gjør det mulig å lage nøyaktige rekonstruksjoner. I tillegg blir en 500 år gammel hund funnet i isen også motiv på frimerkene. Temaet for årets Europa-frimerker er arkeologi, og dette er første gang brearkeologi blir presentert på norske frimerker. Frimerkene brukes på sendinger til Europa og forventes å bli populære samleobjekter. Posten og Norsk Fjellsenter ser positivt på at fjellkulturen og Norges forhistorie får økt oppmerksomhet gjennom denne utgivelsen.
29 dager siden
I Gobiørkenen i Mongolia har paleontologer gjort et oppsiktsvekkende funn av en tidligere ukjent dinosaurart, Duonychus tsogtbaatari. Denne dinosauren utmerket seg med sine enorme klør, hvor hornkappen var bevart intakt, og det uvanlige antallet av kun to fingre på hver hånd. Funnet inkluderer også fossiler av ryggrad, hale, hofter, armer og bein. Forskere anslår at dinosauren var rundt tre meter høy og veide 260 kilo, og at den brukte sine karakteristiske klør til å gripe vegetasjon. Funnet gir ny innsikt i dinosaurenes utvikling og beskrives som utrolig viktig på grunn av den sjeldne bevaringen av hornkappen på kloen.
3 måneder siden
En fossiljeger har gjort et oppsiktsvekkende funn av et 66 millioner år gammelt oppkast på Sjælland i Danmark. Oppkastet inneholder rester av sjøliljer, som tyder på at et dyr har spist og deretter gulpet opp igjen de ufordøyelige delene. Funnet gir viktig innsikt i forholdet mellom rovdyr og byttedyr i kritthavet. Museumsinspektør Jesper Milàn ved Geomuseum Faxe uttaler at dette er verdens mest kjente oppkast noensinne. Professor Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo bekrefter at slike funn er sjeldne, og at det kreves materialer med høy tetthet for at oppkast skal bli fossilisert. Funnet sammenlignes med gulpeboller fra fugler.
18 dager siden
Forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn utenfor Taiwan, der de har funnet en 70 000 år gammel kjeve som tilhørte en denisovaner. Denisovanere er en utdødd menneskeart som tidligere kun er funnet i Sibir og Tibet. Funnet bekrefter at denisovanerne var utbredt over store deler av Øst-Asia. Kjeven ble funnet på havbunnen i Penghu-kanalen, et område som var en del av det asiatiske fastlandet under istiden. Analyser viser at denisovanere hadde kraftige kjever og store tenner, og at de kunne tilpasse seg ulike klimaer. Moderne mennesker i Sørøst-Asia og Oseania bærer fortsatt spor av denisovaner-DNA.
5 dager siden
Forskere har avdekket det første fysiske beviset på at gladiatorer i Romerriket kjempet mot ville dyr. Et skjelett funnet i York, England, viser tydelige bitemerker fra en stor katt, sannsynligvis en løve. Skjelettet stammer fra 200-tallet e.Kr., da York var kjent som Eboracum, en romersk militærbase i provinsen Britannia. Mannen var mellom 26 og 36 år gammel da han døde. Tidligere har kun historiske tekster og kunstneriske fremstillinger vist slike kamper, men dette funnet gir direkte arkeologisk bevis. Forskerne ønsker nå å undersøke hvordan løver ble holdt i Britannia og hvordan livet var for gladiatorer i utkanten av Romerriket. I tillegg ble det nylig funnet 800 gjenstander i Nord-England som kan gi ny innsikt i livet i området for 2000 år siden.
16 dager siden
En digital rekonstruksjon har avdekket ansiktet til en kvinne som levde i Mykene for 3500 år siden, før den trojanske krigen. Funnet ble gjort i en grav på 1950-tallet, og graven inneholdt overraskende gjenstander som sverd og en ansiktsmaske av elektrum. DNA-analyser avslørte at hun var gravlagt med sin bror, noe som antyder hennes betydning i samfunnet. Skjelettet viser også tegn på leddgikt, trolig forårsaket av veving.
17 dager siden
Forskere ved Colossal Biosciences har skapt tre ulvevalper, Romulus, Remus og Khaleesi, ved hjelp av DNA fra skrekkulv. Prosjektet har fått stor oppmerksomhet, men zoolog Petter Bøckman understreker at dette ikke er en gjenoppliving av en utdødd art, men heller en modifisering av ulv for å ligne skrekkulv. Blodceller fra en gråulv ble manipulert med DNA fra skrekkulven og deretter overført til en eggecelle fra en hund. Bøckman påpeker at det egentlige målet er å se om man kan gjenskape mammuten, og at russiske forskere allerede har satt av et område i Sibir for dette formålet, i påvente av at mammuten en dag vil komme tilbake.
16 dager siden
I 2009 ble det funnet knokler og beinrester på Sandelvbreen i Jotunheimen. Sammen med levningene ble det funnet flere gjenstander, inkludert krigsmynter, et gullur datert til 1925, Selbuvotter og en bluse i Art Deco-stil. Analyser har vist at levningene stammer fra en kvinne i alderen 25-50 år, som trolig levde mellom 1680 og 1930. Politiet etterforsket saken, men har ikke klart å identifisere kvinnen. De oppbevarer fortsatt levningene og gjenstandene i håp om at nye metoder eller tips kan bidra til å løse mysteriet. Politiet ber nå om tips fra publikum om savnede personer i Jotunheimen.
2 måneder siden
En fisker ved navn Kai Wårøy ble overrasket da han fant en stør i garnet sitt utenfor Lindesnes. Fisken, som veide 21,1 kilo, er en art som ikke har levd i Norge siden 1600-tallet. Støren er en eldgammel fiskeart som kan bli svært stor og gammel, og selve arten har eksistert i millioner av år. Fiskerfruen Sirevåg kjøpte fisken og stilte den ut før den ble solgt videre til Havforskningsinstituttet for videre undersøkelser. Forskere anser funnet som et positivt tegn, da det har vært gjort forsøk på å reintrodusere stør i europeiske elver etter at bestanden har sunket drastisk på grunn av habitatødeleggelser og ettertraktet kaviar.