Forskere har avdekket det første fysiske beviset på at gladiatorer i Romerriket kjempet mot ville dyr. Et skjelett funnet i York, England, viser tydelige bitemerker fra en stor katt, sannsynligvis en løve. Skjelettet stammer fra 200-tallet e.
Kr. , da York var kjent som Eboracum, en romersk militærbase i provinsen Britannia. Mannen var mellom 26 og 36 år gammel da han døde.
Tidligere har kun historiske tekster og kunstneriske fremstillinger vist slike kamper, men dette funnet gir direkte arkeologisk bevis. Forskerne ønsker nå å undersøke hvordan løver ble holdt i Britannia og hvordan livet var for gladiatorer i utkanten av Romerriket. I tillegg ble det nylig funnet 800 gjenstander i Nord-England som kan gi ny innsikt i livet i området for 2000 år siden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Arkeologer har funnet bitemerker på et skjelett fra Romerriket som gir første fysiske bevis på at gladiatorer kjempet mot store kattedyr som løver. Skjelettet, oppdaget under en hagerenovering i York for 20 år siden, tilhørte en mann mellom 26 og 36 år og viser bittskader i hoftebeinet. Ved å sammenligne disse skadene med bitemerker fra løver i britiske dyreparker konkluderte forskerne med at skadene mest sannsynlig stammer fra en løve. Funnet gir ny innsikt i gladiatorkamper som en form for underholdning og maktdemonstrasjon i Romerrikets utposter, der York den gang het Eboracum. Studien ble publisert i tidsskriftet PLOS One og bekrefter myten om gladiatorenes kamp mot ville dyr.
19 dager siden
Under renovering av en fotballbane i Wien ble det oppdaget en massegrav med levningene av 150 menn. Arkeologer har identifisert at skjelettene tilhører menn i alderen 20 til 30 år, som døde av skader fra sverd, dolker og lanser. Funn av en jerndolk med romersk dekorasjon daterer graven til mellom midten av det første århundre og begynnelsen av det andre århundre etter vår tidsregning. Dette er et sjeldent funn, da romerne vanligvis praktiserte kremasjon. Funnet gir også det første fysiske beviset på et slag ved Donaulimes, en del av Romerrikets militærgrense.
26 dager siden
Et sensasjonelt jernalderfunn, kjent som Melsonby-funnet, er avdekket i North Yorkshire. Over 800 gjenstander, inkludert vogndeler, seletøy og seremonielle våpen, er funnet. Funnet indikerer at Nord-England var like rikt som Sør-England for 2000 år siden, og utfordrer tidligere oppfatninger om regionens velstand. Mange av gjenstandene var tilsynelatende rituelt ødelagt før de ble gravlagt. Yorkshire Museum har startet en innsamlingsaksjon for å bevare funnet for ettertiden.
2 måneder siden
Forskere har oppdaget et 300 000 år gammelt kattefossil i en grotte i Kina. Den utdødde kattearten, kalt Prionailurus kurteni, var svært liten, mindre enn en huskatt, og kunne ha fått plass i en håndflate. Katten veide under ett kilo og var mellom 35 og 50 centimeter lang. Funn av leopardkattefossiler er sjeldne, da disse dyrene lever i skogsmiljøer hvor bein raskt forfaller. Dette funnet gir verdifull innsikt i kattefamiliens historie og mangfold, og forskerne planlegger å studere flere fossiler for å kartlegge kattenes opprinnelse.
4 måneder siden
En ny studie av en massegrav fra bronsealderen i England avslører en voldelig massakre der minst 37 mennesker ble drept, partert og muligens spist. Funnene, som inkluderer tannmerker på bein, tyder på kannibalisme. Forskere spekulerer i om konflikten kan ha oppstått på grunn av klimaendringer, ressurser eller sykdom. Studien er publisert i Cambridge University Press. Parallelt pågår det også ny forskning i Norge på massegraver fra samme periode, som kan gi ny innsikt i menneskene som levde for 3-4000 år siden.
4 måneder siden
En massegrav fra bronsealderen i England inneholder levningene av 37 mennesker som ble brutalt drept og partert. Funnene tyder på at ofrene, som inkluderte menn, kvinner og barn, kan ha blitt spist i et ritual. Forskere mener at hendelsen kan ha vært drevet av hevn og hat, og at den må ha satt spor i befolkningen i flere generasjoner. Det er også funnet spor av pestbakterien Yersinia pestis i noen av ofrene, noe som kan ha bidratt til frykt i samfunnet. Funnet er unikt og gir et sjeldent innblikk i voldelige konflikter fra en fjern fortid.
13 dager siden
En digital rekonstruksjon har avdekket ansiktet til en kvinne som levde i Mykene for 3500 år siden, før den trojanske krigen. Funnet ble gjort i en grav på 1950-tallet, og graven inneholdt overraskende gjenstander som sverd og en ansiktsmaske av elektrum. DNA-analyser avslørte at hun var gravlagt med sin bror, noe som antyder hennes betydning i samfunnet. Skjelettet viser også tegn på leddgikt, trolig forårsaket av veving.
27 dager siden
I 2021 oppdaget en hobbyarkeolog en betydelig keltisk skatt fra jernalderen i North Yorkshire, England. «Melsonby-skatten» består av over 800 gjenstander, inkludert en uvanlig bolle, hesteutstyr, våpen og seremonielle spydspisser. Funnet indikerer at kelterne i Nord-England var like velstående og hadde like komplekse nettverk som de i sør, noe som utfordrer tidligere oppfatninger om at nordområdene var fattigere. Analyser tyder på at gjenstandene ble samlet og brent i et stort bål som en del av et rituelt offer, før de ble ødelagt ytterligere og dekket med steiner.
4 måneder siden
Russiske forskere har avdekket levningene av en usedvanlig godt bevart babymammut i permafrosten i Jakutsk, Russland. Mammuten, en hunn som har fått navnet «Yana», antas å være rundt 50 000 år gammel. Funnet er beskrevet som unikt, ettersom det kun er funnet seks andre hele mammutlevninger tidligere. «Yana» veier 180 kilo, er 120 cm høy og 200 cm lang. Levningene ble funnet nær en forskningsstasjon hvor også andre forhistoriske dyr er funnet. Forskere vil nå undersøke mammutens alder ved dødstidspunktet, men antar at den var ett år eller noe eldre.
3 måneder siden
Forskere har oppdaget en 166 millioner år gammel «dinosaursti» i en kalkgruve i Oxfordshire, England. Funnet inkluderer fotspor fra både planteetende sauropoder og kjøttetende megalosaurus. Sporene gir verdifull innsikt i dinosaurenes liv, bevegelser og interaksjoner i et tropisk miljø. Forskere har dokumentert funnet grundig med digitale bilder og 3D-modeller, noe som vil styrke fremtidige studier. Funnet er spesielt bemerkelsesverdig på grunn av den gode bevaringstilstanden, som gjør det mulig å se detaljer som hvordan gjørmen flyttet seg under dinosaurenes føtter. Funnet vil bli utstilt på museum og vist i en BBC-dokumentar.