Nyhetsbyrået AP ble nektet tilgang til en seremoni i Det hvite hus fordi de bruker betegnelsen «Mexicogolfen» og ikke «Amerikagolfen». Trump-administrasjonen anklager AP for å spre løgner og hevder retten til å bestemme hvem som får tilgang til Det ovale kontor.
APs sjefredaktør Julie Pace kritiserer utestengelsen som et angrep på uavhengig journalistikk og ytringsfriheten.
Kongressmedlem Jamie Raskin omtaler hendelsen som sensur.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Det hvite hus har utestengt nyhetsbyrået Associated Press (AP) fra Det ovale kontor og presidentflyet Air Force One. Årsaken er at AP fortsatt bruker navnet «Mexicogolfen» i sine nyhetsmeldinger, til tross for at president Trump ønsker at havområdet skal omtales som «Gulf of America». Utestengelsen skaper frustrasjon blant etablert presse, som opplever at Trump-lojale aktivister slipper til med vennligstilte spørsmål. AP forbereder søksmål mot Det hvite hus, og pressekorpset kritiserer utestengelsen som et brudd på ytringsfriheten.
2 måneder siden
Nyhetsbyrået AP ble nektet å dekke en signering av en presidentordre i Det hvite hus, grunnet uenighet om navnet på Mexicogolfen. APs sjefredaktør, Julie Pace, kritiserer dette som en straff for uavhengig journalistikk og et brudd på pressefriheten. AP begrunner sin bruk av «Mexicogolfen» med at Trumps navneendring kun gjelder i USA, og at navnet har vært i bruk i over 400 år. Trump har også endret navnet på Nord-Amerikas høyeste fjell fra Denali til McKinley, et navnevalg AP vil følge fordi fjellet ligger i USA.
2 måneder siden
Associated Press (AP) har saksøkt tre medlemmer av Trump-administrasjonen for å nekte deres journalister adgang til arrangementer med presidenten. AP mener administrasjonen forsøker å kontrollere hva de kan skrive, noe de anser som et brudd på pressefriheten og ytringsfriheten. Søksmålet er rettet mot Taylor Budowich, Karoline Leavitt og Susan Wiles. Trump har uttalt at AP vil bli nektet tilgang til hans arrangementer så lenge de nekter å endre navnet på Mexicogolfen til Amerikagolfen, noe han selv innrømmer er en gjengjeldelse.
21 dager siden
En dommer har beordret Det hvite hus til å gi nyhetsbyrået AP tilgang til Det ovale kontor og Air Force One igjen. Bakgrunnen er at Det hvite hus nektet AP tilgang etter en uenighet om navnet på Mexicogolfen. AP saksøkte Det hvite hus i februar, og argumenterte for at restriksjonene var et forsøk på å tvinge pressen til å bruke Trump-administrasjonens foretrukne språk, og at det var et brudd på ytringsfriheten. Trump-administrasjonen har argumentert for at AP ikke har rett til «spesialtilgang» til presidenten. AP har derimot gått med på Trumps navneendring av fjellet Denali til Mt. McKinley.
20 dager siden
Det hvite hus anker en kjennelse som opphever restriksjonene mot Associated Press (AP). Restriksjonene ble innført etter at AP nektet å omtale Mexicogolfen som Amerikagolfen. En dommer beordret Det hvite hus til å gi AP tilgang til Det ovale kontor og Air Force One. AP saksøkte Det hvite hus og argumenterte for at restriksjonene er et forsøk på å tvinge pressen til å bruke Trump-administrasjonens foretrukne språk, og at det er i strid med grunnloven. Trump-administrasjonen mener AP ikke har rett til «spesialtilgang» til presidenten.
21 dager siden
En amerikansk dommer har beordret Donald Trumps administrasjon til å oppheve tilgangsrestriksjonene mot nyhetsbyrået Associated Press (AP). Dommeren, utnevnt av Trump selv, krever at APs journalister får tilgang til Det ovale kontor, Air Force One og arrangementer i Det hvite hus mens rettssaken pågår. AP saksøkte Trump-rådgivere i februar etter å ha blitt utestengt for å bruke navnet 'Mexicogolfen' i sine nyhetsmeldinger, til tross for Trumps ønske om å omdøpe havområdet til 'Gulf of America'. Søksmålet hevder at restriksjonene bryter med grunnlovens beskyttelse av ytringsfrihet.
28 dager siden
President Donald Trump vurderer å ta kontroll over presserommet i Det hvite hus, der presselosjen (WHCA) tradisjonelt har fordelt plassene. Pressesekretær Karoline Leavitt anklager WHCA for å opprettholde et «inntektsbringende monopol» og hevder at presserommet tilhører det amerikanske folk, ikke elitejournalister. Endringen vurderes som et tiltak for å sikre bredere tilgang og representasjon i pressen.
2 måneder siden
President Donald Trump har beordret at fire amerikanske medier, inkludert The New York Times, Politico, National Public Radio og NBC News, må forlate sine kontorer i Pentagon. I stedet får mer Trump-vennlige medier som Breitbart News, New York Post, One America News Network og HuffPost News overta. NBC News har uttalt sin skuffelse over beslutningen, og Pentagon Press Association har uttrykt bekymring over det de anser som en uvanlig og kritikkverdig handling. Over 20 medier har faste kontorer i Pentagon, og denne utkastelsen har skapt reaksjoner blant de berørte journalistene.
5 dager siden
Jeffrey Goldberg, redaktør i The Atlantic, avslørte en chattskandale i Det hvite hus som involverer deling av sensitive militære opplysninger via Signal-appen. President Donald Trump bekrefter at han skal møte Goldberg, til tross for at han har anklaget ham for å spre falske historier. Skandalen har ført til rettslige krav om bevaring av meldinger, og en amerikansk overvåkningsgruppe har saksøkt Trumps nærmeste medarbeidere for ulovlig sletting av kommunikasjon. Sikkerhetsekspert Per Thorsheim kritiserer bruken av Signal for å være svært usikker for deling av statshemmeligheter. Flere politikere har krevd at involverte går av, mens Trump forsvarer sine medarbeidere og stiller spørsmål ved om The Atlantic kan skrive en rettferdig historie om ham.
1 måned siden
CIVICUS, en global allianse for sivilsamfunnsgrupper, har plassert USA på sin overvåkningsliste for menneskerettigheter. De begrunner dette med Donald Trumps «angrep på demokratiske normer», kutt i utenlandsk bistand og tiltak mot mangfold og inkludering. Organisasjonen mener Trump-administrasjonen undergraver kontrollmekanismer og skaper en atmosfære som demper demokratisk dissens. USA er klassifisert som «innsnevret» siden 2021, men det er nytt at landet nå er på overvåkningslisten. Det hvite hus avviser kritikken og omtaler den som «tull» gjennom visepressesekretær Anna Kelly.