Økonomiprofessorer advarer Norges Bank mot å kutte renta i mars, slik sentralbanken har signalisert. Kjetil Storesletten mener det vil svekke bankens troverdighet og foreslår heller en renteøkning for å styrke krona.
Hilde Bjørnland støtter utsettelse av rentekuttet på grunn av sterk norsk økonomi og økte statsbudsjett.
Hun oppfordrer regjeringen til å prioritere tydeligere i budsjettarbeidet, da tiden med lave renter og ekspansive budsjetter er over.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Økonomiprofessor Kjetil Storesletten mener Norges Bank bør heve renta på neste rentemøte, til tross for tidligere signaler om det motsatte. Bakgrunnen er at prisveksten i februar var høyere enn forventet, noe som gjør det vanskeligere å nå inflasjonsmålet. Storesletten peker også på tegn til at økonomien er i ferd med å overopphetes, med et aktivt boligmarked og mangel på arbeidskraft, som kan føre til en lønns- og prisspiral. Han mener også at en høyere rente vil styrke den norske krona. Filosofiprofessor Einar Duanger Bøhn oppfordrer folk til å senke forventningene til at renta skal ned.
2 måneder siden
Økonomer advarer Norges Bank mot å senke renten for raskt, til tross for svakere økonomiske tall. Handelsbanken påpeker at høy lønnsvekst og prisvekst begrenser handlingsrommet for rentekutt. DNB Markets mener nedgangen i BNP kan være midlertidig, men erkjenner at det vil bli vurdert i neste rentemøte. Faktorer som taler for færre rentekutt er høyere lønns- og prisvekst, samt stigende renteforventninger internasjonalt, som kan påvirke kronekursen.
3 måneder siden
Handelsbanken mener et rentekutt i mars er unødvendig på grunn av den sterke norske økonomien og vedvarende inflasjon, som drives av høy lønnsvekst. Til tross for dette, forventes Norges Bank å gjennomføre det planlagte rentekuttet i mars, da de har signalisert dette tidligere. Andre økonomer støtter også forventningen om et rentekutt i mars. Det er imidlertid mindre tro på rentekutt i utlandet, spesielt i USA, hvor økonomien også viser styrke. Tidligere prognoser for 2024 spådde flere rentekutt, men fasiten ble ingen kutt.
1 måned siden
En overraskende høy prisstigning i februar har ført til debatt om Norges Banks planlagte rentekutt i mars. Flere økonomer tviler på at sentralbanken vil senke renten, mens sjeføkonom Nejra Macic mener markedet overreagerer. Macic tror fortsatt på et rentekutt i mars, men forventer færre kutt totalt sett. Økonomiprofessor Kjetil Storesletten mener renten bør heves for å styrke kronen. Finansminister Stoltenberg understreker at Norges Bank bestemmer renten, og at regjeringen fører en ansvarlig budsjettpolitikk. Norges Banks neste rentebeslutning kommer 27. mars.
4 måneder siden
Norske aviser melder om et svakt år for kronen, der en økonomiprofessor mener Norges Bank burde ha økt renten. Økonomer er uenige om hvor mange rentekutt som kommer i 2025, men sentralbanken ventes å signalisere tre. Dollaren er på sitt dyreste mot kronen siden mars 2020, og DNB Eiendom forventer kraftig boligprisvekst i storbyene neste år. Samtidig viser det seg at det offentlige står for majoriteten av investeringene i et stort batteriprosjekt. Det er også diskusjoner om strømkabler og formuesskatt, der flere partier vil skrote kabler, og enkelte mener formuesskatten skader norsk eierskap.
1 måned siden
Økonomer er uenige om Norges Bank vil senke renten denne uken. Mens sjeføkonom Jan L. Andreassen mener Norges Bank bør kutte renten nå og forventer fire kutt innen årsskiftet grunnet forventninger om en sterkere krone, tror andre økonomer at sentralbanken vil vente. De viser til økt prisvekst, høyere lønnsvekst enn forventet, og tegn på et oppsving i norsk økonomi. Flere eksperter påpeker at det sterke arbeidsmarkedet og den overraskende gode utviklingen til tross for høye renter, taler for å opprettholde dagens rentenivå. Usikkerheten er stor, og markedet venter spent på Norges Banks avgjørelse.
3 måneder siden
To økonomer i Nordea advarer den svenske sentralbanken, Riksbanken, mot å sette styringsrenten for lavt. De mener renten ikke bør gå under 2 prosent, da dette kan føre til en kraftig økning i etterspørselen og behov for senere renteheving. Riksbanken forventes å kutte renten til 2,25 prosent på onsdag, som er halvparten av den norske styringsrenten. Nordeas prognoser viser ytterligere to rentekutt i år, ned til 2 prosent i mai. Svensk økonomi er på vei opp, men lav inflasjon kan presse Riksbanken til å senke renten ytterligere, selv om det kan skape ustabilitet.
1 måned siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) melder om en større prisvekst enn forventet i februar, noe som får Nordeas sjeføkonom til å utelukke rentekutt i nær fremtid. Sjeføkonomen mener Norges Bank må heve rentebanen betydelig, og advarer om at et lønnsoppgjør over Norges Banks prognose kan føre til renteheving allerede i juni. Nyheten har ført til en styrking av kronen, men eksperter understreker at Norges Bank må prioritere å få ned prisveksten.
1 måned siden
Professor Kjetil Storesletten ved Universitetet i Oslo mener Norges Bank bør vurdere å heve styringsrenten. Han viser til faktorer som økte boligpriser, høyere prisvekst og press i arbeidsmarkedet. Økonomer i DNB Markets og Nordea Markets er uenige, og mener det er for tidlig å snakke om renteheving. De tror Norges Bank vil skyve rentekuttet lenger ut i tid, og at høyere inflasjon og et stramt arbeidsmarked gjør det vanskelig å kutte renten. Inflasjon og lønnsoppgjør blir viktige faktorer for Norges Banks beslutning.
4 måneder siden
Den norske kronen har hatt nok et svakt år i 2024, med betydelig svekkelse mot store valutaer som dollar, pund og euro. Økonomiprofessor Kjetil Storesletten kritiserer Norges Banks pengepolitikk og mener en kraftig renteøkning ville styrket kronen. Norges Bank forventes å holde renten uendret, selv om den amerikanske renten nå er lavere. Det er uenighet blant økonomer om effekten av renteendringer på valutakursen, og noen mener den svake kronen er et resultat av endringer i norsk økonomi siden 2014, inkludert lavere vekst og reduserte oljeinvesteringer. Flere økonomer tror vi må venne oss til en svakere krone.