To økonomer i Nordea advarer den svenske sentralbanken, Riksbanken, mot å sette styringsrenten for lavt. De mener renten ikke bør gå under 2 prosent, da dette kan føre til en kraftig økning i etterspørselen og behov for senere renteheving.
Riksbanken forventes å kutte renten til 2,25 prosent på onsdag, som er halvparten av den norske styringsrenten. Nordeas prognoser viser ytterligere to rentekutt i år, ned til 2 prosent i mai.
Svensk økonomi er på vei opp, men lav inflasjon kan presse Riksbanken til å senke renten ytterligere, selv om det kan skape ustabilitet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Sveriges sentralbank vurderer et nytt rentekutt før sommeren etter fem kutt i 2024. Sentralbanktopp Aino Bugne argumenterer for at det er bedre å kutte renten snart for å stimulere økonomien. Sverige opplever lav prisvekst, svak økonomisk utvikling og høy arbeidsledighet, noe som har ført til flere rentekutt. Bugne understreker behovet for økt forbruk for å styrke økonomien og stabilisere inflasjonen. Hun påpeker også at det er usikkerhet knyttet til geopolitikk og kronekurs som påvirker beslutningene. Neste rentebeslutning kommer 29. januar, og markedet forventer et kutt.
2 måneder siden
Økonomer advarer Norges Bank mot å senke renten for raskt, til tross for svakere økonomiske tall. Handelsbanken påpeker at høy lønnsvekst og prisvekst begrenser handlingsrommet for rentekutt. DNB Markets mener nedgangen i BNP kan være midlertidig, men erkjenner at det vil bli vurdert i neste rentemøte. Faktorer som taler for færre rentekutt er høyere lønns- og prisvekst, samt stigende renteforventninger internasjonalt, som kan påvirke kronekursen.
3 måneder siden
Den svenske sentralbanken, Riksbanken, har kuttet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent. Dette er det sjette rentekuttet siden mai i fjor. Riksbanken mener at prisveksten er forenelig med en inflasjon på rundt 2 prosent, og at de tidligere rentekuttene har hatt en positiv effekt på både husholdninger og næringsliv. Inflasjonen i Sverige var på 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden 2020. Riksbanken vurderer et ytterligere rentekutt i første halvår 2025, men understreker at de er beredt til å agere dersom den økonomiske situasjonen endrer seg. Økonomer forventer nå økt kjøpekraft og flere investeringer i Sverige.
1 måned siden
Økonomiprofessorer advarer Norges Bank mot å kutte renta i mars, slik sentralbanken har signalisert. Kjetil Storesletten mener det vil svekke bankens troverdighet og foreslår heller en renteøkning for å styrke krona. Hilde Bjørnland støtter utsettelse av rentekuttet på grunn av sterk norsk økonomi og økte statsbudsjett. Hun oppfordrer regjeringen til å prioritere tydeligere i budsjettarbeidet, da tiden med lave renter og ekspansive budsjetter er over.
4 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) spår fem rentekutt i 2025, mens Nordea Markets tror på kun to. SSB begrunner sine anslag med lavere inflasjon og en styrket kronekurs. Nordea Markets advarer om at for mange rentekutt kan føre til økt kjøpekraft, boligprisvekst og en potensiell ny renteheving. Handelsbanken tror også at Norges Bank vil være mer forsiktig med rentekutt enn SSB. SSB anslår at kjerneinflasjonen vil falle til 2,8 prosent neste år, men understreker at prisveksten på husleier vil holde inflasjonen oppe en stund.
1 måned siden
Storbanken Nordea tror ikke lenger på rentekutt fra Norges Bank i år eller neste år. Sjeføkonom Kjetil Olsen viser til fallende arbeidsledighet og en inflasjon som er langt over målet som begrunnelse. Norges Bank har tidligere signalisert rentekutt, men Nordea mener behovet for å stimulere økonomien med lavere rente er borte. De viser til at Norges Bank har fryktet høyere arbeidsledighet, men at den faktiske arbeidsledigheten holder seg lav. Nordea tror nå fokuset vil skifte til å bringe inflasjonen ned til 2 prosent.
3 måneder siden
Den svenske riksbanken har satt ned styringsrenten til 2,25 prosent, som er halvparten av den norske renten på 4,5 prosent. Dette er det sjette rentekuttet i Sverige på kort tid, og samlet har renten blitt redusert med 1,75 prosentpoeng siden mai i fjor. Riksbanken er imidlertid forsiktig med å antyde ytterligere rentekutt, og vil nøye vurdere effekten av tidligere kutt på inflasjon og konjunkturer før de tar nye beslutninger.
4 måneder siden
Sverige forventes å få sitt femte rentekutt i år, med en reduksjon på 0,25 prosentpoeng, ifølge en Bloomberg-undersøkelse. Dette vil bringe styringsrenten ned til 2,5 prosent. Økonomer forventer at renten kan falle til 2,25 prosent, som Riksbanken anser som nøytralt nivå. Sverige kan dermed få halvert rentenivå sammenlignet med Norge i begynnelsen av 2025. Den svenske økonomien er i en mild lavkonjunktur, men det forventes en opptur i 2025 med stigende boligpriser og bedre kjøpekraft. Det er likevel en risiko for at husholdningene vil spare mer enn de forbruker, noe som kan forsinke oppgangen. En svak svensk krone anses ikke som en hindring for rentekuttet.
2 måneder siden
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 Sør oppfordrer LO og NHO til å vise moderasjon i årets lønnsoppgjør. Han argumenterer for at en lavere lønnsvekst vil bidra til raskere måloppnåelse for inflasjonen, noe som igjen kan føre til at Norges Bank senker renten. Knudsen foreslår en lønnsvekst på 3,5 prosent, som han anser som tilstrekkelig for å sikre reallønnsvekst. Kjersti Haugland i DNB Markets har en annen forventning og tror på et lønnsoppgjør på rundt 4,4 prosent, til tross for den urolige situasjonen i verden. Hun påpeker at konkurranseutsatt industri har god lønnsevne, men at andre bransjer kan få problemer med økte kostnader. Knudsen understreker at for høye lønnsforventninger kan føre til at Norges Bank ser seg nødt til å heve renten.
1 måned siden
Norges Bank overrasket markedet ved å ikke kutte renten. Tre økonomer som hadde forventet et rentekutt, kommenterer nå avgjørelsen. De understreker at renteprognoser er usikre og påvirkes av mange faktorer. Økonomene råder folk til å være forsiktige med å ta økonomiske avgjørelser basert på spådommer. Frank Jullum påpeker at Norges Bank fortsatt signaliserer behov for lavere rente, og tror på rentekutt senere i år, men tidspunktet avhenger av lønns- og prisveksten.