Storbanken Nordea tror ikke lenger på rentekutt fra Norges Bank i år eller neste år. Sjeføkonom Kjetil Olsen viser til fallende arbeidsledighet og en inflasjon som er langt over målet som begrunnelse.
Norges Bank har tidligere signalisert rentekutt, men Nordea mener behovet for å stimulere økonomien med lavere rente er borte. De viser til at Norges Bank har fryktet høyere arbeidsledighet, men at den faktiske arbeidsledigheten holder seg lav.
Nordea tror nå fokuset vil skifte til å bringe inflasjonen ned til 2 prosent.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nordea spår færre rentekutt enn Norges Bank, og mener arbeidsledigheten er den viktigste faktoren. De tror norsk økonomi vil klare seg med to kutt, og at flere kutt kan føre til overoppheting med økte boligpriser og forbruk. Nordea mener det første rentekuttet vil gi folk en følelse av at økonomien går i riktig retning, selv om reallønnen allerede har økt.
1 måned siden
Nordea Markets spår nå at det ikke blir noen rentekutt verken i 2025 eller 2026, med henvisning til høyere inflasjon og lav arbeidsledighet. Inflasjonen har oversteget forventningene, og Nordea mener derfor at behovet for å stimulere økonomien med rentekutt er mindre. Handelsbanken har derimot ikke konkludert, og avventer med å oppdatere sine prognoser. De venter på innspill fra næringslivet neste uke før de tar en endelig beslutning. Handelsbanken har nylig senket sin egen boliglånsrente, og markedet er delt i synet på et eventuelt rentekutt i mars.
1 måned siden
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea tror det kan drøye til 2026 før Norges Bank eventuelt setter ned styringsrenta, etter at SSB presenterte høye inflasjonstall. Norges Bank har tidligere signalisert rentekutt i mars, men med en prisvekst på 3,6 prosent er flere økonomer skeptiske. Olsen mener Norges Bank har et mandat om å holde prisveksten lav og stabil, noe den ikke er nå, og at det derfor vil ta tid før rentene senkes.
2 måneder siden
Ferske tall fra NAV viser en nedgang i arbeidsledigheten til 2,0 prosent i februar, den tredje måneden på rad med synkende ledighet. Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, mener dette er betydningsfullt for pengepolitikken, og antyder færre rentekutt enn Norges Bank har signalisert. Selv om inflasjonen fortsatt er over målet og Norges Bank forventes å kutte renten i mars, kan rentebanen bli revidert opp i bankens neste pengepolitiske vurdering på grunn av høyere inflasjon og lavere arbeidsledighet.
1 måned siden
Uventet høy prisvekst har fått sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til å antyde at det første rentekuttet kanskje ikke kommer før i 2026. Han begrunner dette med at norsk økonomi går bra, med lav arbeidsledighet og økende boligpriser, noe som gir Norges Bank grunn til å prioritere å holde prisveksten lav og stabil. Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, beskriver prisveksten som «oppsiktsvekkende», men anslår likevel to rentekutt fra høsten 2025. Olsen åpner også for at rentekutt kan komme i 2025, avhengig av utviklingen i boligmarkedet og hvordan det reagerer på eventuelle ytterligere utsettelser.
4 måneder siden
Markedet tror ikke Norges Bank vil kutte renten like mye som sentralbanken selv forventer, ifølge Handelsbanken. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov mener den nye normalen er høyere enn før. Norges Bank kommer med ny rentebeslutning og prognoser torsdag. Økonomer venter ikke rentekutt før neste år. Handelsbanken tror renten vil stabilisere seg rundt 3,5 prosent, mens Norges Bank tidligere anslo 2,7 prosent. Økt aktivitet, kjerneinflasjon og internasjonale renter bidrar til høyere forventninger. Kjersti Haugland i DNB Markets tror renten vil stabilisere seg på 3,25 prosent i 2026, og at vi må venne oss til et høyere rentenivå.
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
3 måneder siden
DNB Markets spår tre rentekutt i Norge i år, men anerkjenner en risiko for at det kan bli færre. De forventer også at den norske kronen vil svekke seg, mens lønnsveksten og kjøpekraften vil øke. Meglerhuset tror amerikansk inflasjon vil stige, noe som kan føre til renteøkning i USA. DNB Markets forventer at norsk inflasjon vil ligge over målet, men at Norges Bank vil prioritere økonomisk vekst og sysselsetting. De tror også at eurosonen vil kutte renten, mens Sverige trolig nøyer seg med ett kutt. DNB Markets ser for seg at norsk økonomi vil oppleve en normalvekst de neste årene.
4 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) spår fem rentekutt i 2025, mens Nordea Markets tror på kun to. SSB begrunner sine anslag med lavere inflasjon og en styrket kronekurs. Nordea Markets advarer om at for mange rentekutt kan føre til økt kjøpekraft, boligprisvekst og en potensiell ny renteheving. Handelsbanken tror også at Norges Bank vil være mer forsiktig med rentekutt enn SSB. SSB anslår at kjerneinflasjonen vil falle til 2,8 prosent neste år, men understreker at prisveksten på husleier vil holde inflasjonen oppe en stund.
3 måneder siden
Norges Bank skal snart avgjøre om renten endres, etter et år uten endringer. Sjeføkonomer er uenige om behovet for et rentekutt i mars 2025, selv om Norges Bank tidligere har signalisert dette. Noen mener norsk økonomi er sterkere enn antatt, med lav ledighet og synkende inflasjon, noe som kan redusere behovet for rentekutt. DNB forventer tre rentekutt i 2025, mens andre er mer usikre. Internasjonalt kan økte tollsatser i USA føre til økt inflasjon og færre rentekutt.