Ferske tall fra NAV viser en nedgang i arbeidsledigheten til 2,0 prosent i februar, den tredje måneden på rad med synkende ledighet.
Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, mener dette er betydningsfullt for pengepolitikken, og antyder færre rentekutt enn Norges Bank har signalisert.
Selv om inflasjonen fortsatt er over målet og Norges Bank forventes å kutte renten i mars, kan rentebanen bli revidert opp i bankens neste pengepolitiske vurdering på grunn av høyere inflasjon og lavere arbeidsledighet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Storbanken Nordea tror ikke lenger på rentekutt fra Norges Bank i år eller neste år. Sjeføkonom Kjetil Olsen viser til fallende arbeidsledighet og en inflasjon som er langt over målet som begrunnelse. Norges Bank har tidligere signalisert rentekutt, men Nordea mener behovet for å stimulere økonomien med lavere rente er borte. De viser til at Norges Bank har fryktet høyere arbeidsledighet, men at den faktiske arbeidsledigheten holder seg lav. Nordea tror nå fokuset vil skifte til å bringe inflasjonen ned til 2 prosent.
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
1 måned siden
DNB Markets har endret sin prognose og tror nå på to rentekutt i 2025, og utelukker dermed et rentekutt i mars. Denne justeringen kommer etter at inflasjonstallene for februar viste seg å være høyere enn forventet. Nordea Markets har også kansellert sine forventninger om et rentekutt i mars. Flere økonomer uttrykker nå usikkerhet rundt et snarlig rentekutt, og de peker på faktorer som lav arbeidsledighet, økte renteutsikter i Europa, Norges Banks tidligere feilvurderinger av prisveksten, samt et robust boligmarked.
3 måneder siden
Nordea spår færre rentekutt enn Norges Bank, og mener arbeidsledigheten er den viktigste faktoren. De tror norsk økonomi vil klare seg med to kutt, og at flere kutt kan føre til overoppheting med økte boligpriser og forbruk. Nordea mener det første rentekuttet vil gi folk en følelse av at økonomien går i riktig retning, selv om reallønnen allerede har økt.
2 måneder siden
En fersk undersøkelse fra Norges Bank viser at partene i arbeidslivet forventer økt lønnsvekst og fallende prisvekst i 2025, noe som resulterer i en reallønnsvekst på 1,2 prosent. Næringslivsledere deler denne optimismen, mens husholdningene er mer tilbakeholdne og forventer lavere lønnsvekst kombinert med høyere prisvekst. Samtidig indikerer NAV-tall at arbeidsledigheten har sunket, noe som potensielt kan påvirke Norges Banks rentepolitikk og begrense omfanget av fremtidige rentekutt, selv om markedet forventer et rentekutt i mars.
1 måned siden
Nordea Markets har revidert sin prognose og forventer nå at Norges Bank ikke vil senke renten i år eller neste år. Denne justeringen kommer etter at inflasjonstallene for februar viste seg å være høyere enn forventet, noe som har ført til økende tvil blant økonomer om det planlagte rentekuttet i mars. Norges Bank hadde tidligere signalisert et mulig rentekutt i mars, men den nylige økonomiske utviklingen har skapt usikkerhet rundt dette scenarioet.
1 måned siden
Prisveksten i eurosonen viser nedgang til 2,4 prosent i februar, ifølge foreløpige tall fra Eurostat. Dette er en nedgang fra 2,5 prosent i januar. Analytikere hadde forventet en nedgang til 2,3 prosent. Den europeiske sentralbanken (ESB) vil holde rentemøte denne uken, hvor prisveksten er en viktig faktor sammen med arbeidsmarkedet og den økonomiske utviklingen. På forrige møte ble renten satt ned til 2,75 prosent, og ESB forventer at inflasjonen vil nå målet i løpet av året.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserer at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Renten har bidratt til å dempe prisveksten, men høy kostnadsvekst i bedriftene og færre forventede rentekutt i utlandet gjør at Norges Bank fortsatt ser behov for en innstrammende pengepolitikk. Arbeidsledigheten har økt noe, men fra et lavt nivå. Inflasjonen nærmer seg målet på 2 prosent, men det er fortsatt usikkerhet rundt den videre utviklingen.
1 måned siden
Nordea Markets spår nå at det ikke blir noen rentekutt verken i 2025 eller 2026, med henvisning til høyere inflasjon og lav arbeidsledighet. Inflasjonen har oversteget forventningene, og Nordea mener derfor at behovet for å stimulere økonomien med rentekutt er mindre. Handelsbanken har derimot ikke konkludert, og avventer med å oppdatere sine prognoser. De venter på innspill fra næringslivet neste uke før de tar en endelig beslutning. Handelsbanken har nylig senket sin egen boliglånsrente, og markedet er delt i synet på et eventuelt rentekutt i mars.
3 måneder siden
Norges Bank signaliserer et rentekutt 27. mars, det første på nesten fem år. Selv om sentralbanken har endret ordlyden fra 'mest sannsynlig' til 'trolig', avviser sentralbanksjefen at det ligger signaler i dette. Bankene øker fastrentene, noe som tyder på at de forventer at rentene vil forbli høyere over tid. Internasjonale faktorer som høy statsgjeld og inflasjon bidrar til at sentralbankene ikke vil kutte rentene like mye som tidligere antatt. Selv med et rentekutt i mars, vil det ta tid før låntakere merker en betydelig reduksjon i sine utgifter.