Prisveksten i eurosonen viser nedgang til 2,4 prosent i februar, ifølge foreløpige tall fra Eurostat. Dette er en nedgang fra 2,5 prosent i januar.
Analytikere hadde forventet en nedgang til 2,3 prosent. Den europeiske sentralbanken (ESB) vil holde rentemøte denne uken, hvor prisveksten er en viktig faktor sammen med arbeidsmarkedet og den økonomiske utviklingen.
På forrige møte ble renten satt ned til 2,75 prosent, og ESB forventer at inflasjonen vil nå målet i løpet av året.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Prisveksten i eurosonen steg til 2,4 prosent i desember, ifølge tall fra Eurostat. Dette er en økning fra 2,2 prosent i november, og den høyeste inflasjonen siden september. Kjerneinflasjonen, som er viktig for sentralbanken, holdt seg på 2,7 prosent. Både Frankrike og Tyskland opplevde prisvekst i desember. Den europeiske sentralbanken signaliserer fire rentekutt i år, noe som ifølge en sjeføkonom er gode nyheter for Norges Bank, som også planlegger rentekutt. Norges Banks neste rentemøte er 23. januar, men det ventes ikke renteendring før i mars.
2 måneder siden
Prisveksten i eurosonen steg til 2,5 prosent i januar, ifølge foreløpige tall fra Eurostat. Dette er en økning fra forrige måned, og høyere enn analytikernes forventning på 2,4 prosent. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat- og energipriser, var på 2,7 prosent, også det over forventningene. Den europeiske sentralbanken (ESB) har nylig gjennomført flere rentekutt som følge av den fallende inflasjonen. Sentralbanksjef Christine Lagarde uttalte at inflasjonen er på vei ned, men at økonomien forventes å være svak på kort sikt.
1 måned siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har redusert eurorenten til 2,5 prosent, i tråd med forventningene. Beslutningen kommer etter at tall viste en prisvekst i eurosonen på 2,4 prosent i februar, mens kjerneinflasjonen var 2,6 prosent. ESB forventer en gjennomsnittlig inflasjon på 2,3 prosent i 2025 og 1,9 prosent neste år. Samtidig preges den europeiske økonomien av uro, med en potensiell handelskrig med USA og planer om økte forsvarsutgifter. Tyskland har varslet endringer i sin finanspolitikk og opprettelse av et spesialfond på 500 milliarder euro. EU-kommisjonen har også presentert en plan for å styrke Europas forsvarsevne.
3 måneder siden
Inflasjonen i eurosonen steg til 2,4 prosent i desember 2024, fra 2,2 prosent i november, som forventet av analytikere. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer visse priser, forble uendret på 2,7 prosent. Den europeiske sentralbanken (ESB) har gjennomført fire rentekutt i 2024, men anerkjenner at innenlands prisvekst fortsatt er høy. ESB forventer en gjennomsnittlig prisvekst på 2,1 prosent i 2025. Nordea Markets påpeker at markedet fokuserer mer på vekstutsikter enn inflasjon, men mener inflasjonspresset undervurderes, med tanke på lønnsvekst og tjenestepriser.
4 måneder siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har redusert styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent, som er det fjerde rentekuttet i år. ESB mener at inflasjonen vil nærme seg målet på 2 prosent på sikt, men er bekymret for usikre økonomiske utsikter. Sentralbanken peker på geopolitisk risiko og trusler mot internasjonal handel som mulige utfordringer. Prisveksten i eurosonen økte til 2,3 prosent i november, mens kjerneinflasjonen lå på 2,7 prosent. ESB forventer at inflasjonen vil stige noe før den faller igjen neste år. Arbeidsledigheten i eurosonen er lav, og det har vært svak økonomisk vekst i år.
2 måneder siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har redusert styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,75 prosent. Dette er det femte rentekuttet i eurosonen siden starten av 2024, og det fjerde på rad. ESB begrunner rentekuttet med at prisveksten dempes, selv om økonomien fortsatt møter motvind. Inflasjonen i eurosonen var 3,0 prosent i januar. USAs sentralbank, Federal Reserve, holdt renten uendret, og det samme gjorde Norges Bank. Norges Bank signaliserte imidlertid at renten trolig vil bli satt ned i mars.
28 dager siden
Prisveksten i eurosonen fortsetter å avta og endte på 2,2 prosent i mars, ifølge Eurostat. Denne nedgangen skyldes primært fallende energipriser, selv om tjenester fortsatt er den største bidragsyteren til prisveksten. Kjerneinflasjonen viser også en nedgang. Det er betydelige forskjeller i inflasjonsrate mellom de ulike landene i eurosonen. Samtidig skaper usikkerhet knyttet til handelspolitikk, spesielt varslede tolløkninger, og økte forsvarsutgifter usikkerhet rundt et forventet rentekutt fra Den europeiske sentralbanken (ESB). Markedet har priset inn en viss sannsynlighet for rentekutt, men flere medlemmer i ESB vurderer å opprettholde renten uendret.
4 måneder siden
Prisveksten i Norge endte på 2,4 prosent i november, en nedgang fra 2,6 prosent i oktober, ifølge SSB. Strømprisene, som var 10,5 prosent lavere enn i fjor, bidro til å dempe veksten, mens mat- og husleiepriser steg med 4,1 prosent hver. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent under rentemøtet 19. desember. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at et rentekutt tidligst kan komme i mars, da kjerneinflasjonen har økt. Samtidig peker Sparebank1 Markets på at reallønnen stiger raskt, og at pris- og lønnsutviklingen gir blandede signaler for rentebanen.
4 måneder siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har satt ned styringsrenten for fjerde gang i år, med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent. Dette skjer samtidig som sentralbanken spår svakere økonomisk vekst enn tidligere. ESB forventer nå en vekst på 0,7 prosent i 2024, og understreker at de økonomiske utsiktene er usikre. Inflasjonen steg til 2,3 prosent i november, etter å ha vært nede på 2 prosent i forrige måned. ESB har også fjernet formuleringen om at renten vil holdes «tilstrekkelig restriktiv så lenge det er nødvendig», noe som har vært med i tidligere rentebeslutninger i år. Det er også bekymring rundt høy lønnsvekst som bidrar til at prisveksten holder seg oppe.
2 måneder siden
Ferske tall fra NAV viser en nedgang i arbeidsledigheten til 2,0 prosent i februar, den tredje måneden på rad med synkende ledighet. Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, mener dette er betydningsfullt for pengepolitikken, og antyder færre rentekutt enn Norges Bank har signalisert. Selv om inflasjonen fortsatt er over målet og Norges Bank forventes å kutte renten i mars, kan rentebanen bli revidert opp i bankens neste pengepolitiske vurdering på grunn av høyere inflasjon og lavere arbeidsledighet.