Prisveksten i eurosonen steg til 2,5 prosent i januar, ifølge foreløpige tall fra Eurostat. Dette er en økning fra forrige måned, og høyere enn analytikernes forventning på 2,4 prosent.
Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat- og energipriser, var på 2,7 prosent, også det over forventningene. Den europeiske sentralbanken (ESB) har nylig gjennomført flere rentekutt som følge av den fallende inflasjonen.
Sentralbanksjef Christine Lagarde uttalte at inflasjonen er på vei ned, men at økonomien forventes å være svak på kort sikt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Prisveksten i eurosonen steg til 2,4 prosent i desember, ifølge tall fra Eurostat. Dette er en økning fra 2,2 prosent i november, og den høyeste inflasjonen siden september. Kjerneinflasjonen, som er viktig for sentralbanken, holdt seg på 2,7 prosent. Både Frankrike og Tyskland opplevde prisvekst i desember. Den europeiske sentralbanken signaliserer fire rentekutt i år, noe som ifølge en sjeføkonom er gode nyheter for Norges Bank, som også planlegger rentekutt. Norges Banks neste rentemøte er 23. januar, men det ventes ikke renteendring før i mars.
3 måneder siden
Inflasjonen i eurosonen steg til 2,4 prosent i desember 2024, fra 2,2 prosent i november, som forventet av analytikere. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer visse priser, forble uendret på 2,7 prosent. Den europeiske sentralbanken (ESB) har gjennomført fire rentekutt i 2024, men anerkjenner at innenlands prisvekst fortsatt er høy. ESB forventer en gjennomsnittlig prisvekst på 2,1 prosent i 2025. Nordea Markets påpeker at markedet fokuserer mer på vekstutsikter enn inflasjon, men mener inflasjonspresset undervurderes, med tanke på lønnsvekst og tjenestepriser.
1 måned siden
Prisveksten i eurosonen viser nedgang til 2,4 prosent i februar, ifølge foreløpige tall fra Eurostat. Dette er en nedgang fra 2,5 prosent i januar. Analytikere hadde forventet en nedgang til 2,3 prosent. Den europeiske sentralbanken (ESB) vil holde rentemøte denne uken, hvor prisveksten er en viktig faktor sammen med arbeidsmarkedet og den økonomiske utviklingen. På forrige møte ble renten satt ned til 2,75 prosent, og ESB forventer at inflasjonen vil nå målet i løpet av året.
2 måneder siden
Inflasjonen i eurosonen fortsetter å øke svakt, og nådde 2,5 prosent i januar, opp fra 2,4 prosent i desember. Dette er fjerde måned på rad med økning, hovedsakelig drevet av energiprisene. Kjerneinflasjonen, som ikke inkluderer prissvingninger på energi og mat, ligger stabilt på 2,7 prosent. Samtidig viser tall fra industrisektoren at nedgangen avtar. En undersøkelse viser at produksjon, ordrer og innkjøpsaktivitet falt i et langsommere tempo i januar, med en PMI-indeks på 46,6, det beste resultatet på åtte måneder. Eksportmarkedene hadde også mindre negativ innvirkning på fabrikkenes salgsresultater.
1 måned siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har redusert eurorenten til 2,5 prosent, i tråd med forventningene. Beslutningen kommer etter at tall viste en prisvekst i eurosonen på 2,4 prosent i februar, mens kjerneinflasjonen var 2,6 prosent. ESB forventer en gjennomsnittlig inflasjon på 2,3 prosent i 2025 og 1,9 prosent neste år. Samtidig preges den europeiske økonomien av uro, med en potensiell handelskrig med USA og planer om økte forsvarsutgifter. Tyskland har varslet endringer i sin finanspolitikk og opprettelse av et spesialfond på 500 milliarder euro. EU-kommisjonen har også presentert en plan for å styrke Europas forsvarsevne.
2 måneder siden
Prisveksten i USA viser nedgang og endte på 2,5 prosent i januar, mens kjerneinflasjonen var 2,6 prosent. Dette er i tråd med forventningene. Inflasjonsmålet til Federal Reserve (Fed) er en årlig inflasjon på to prosent. Konsumprisindeksen for januar viste en større stigning enn ventet. Fed vil kunngjøre sin neste rentebeslutning 19. mars. Usikkerheten rundt rentekutt i 2025 er stor, spesielt på grunn av Donald Trumps økonomiske politikk. Fed-sjef Jerome Powell har uttalt at sentralbanken ikke har hastverk med å endre renten.
2 måneder siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har redusert styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,75 prosent. Dette er det femte rentekuttet i eurosonen siden starten av 2024, og det fjerde på rad. ESB begrunner rentekuttet med at prisveksten dempes, selv om økonomien fortsatt møter motvind. Inflasjonen i eurosonen var 3,0 prosent i januar. USAs sentralbank, Federal Reserve, holdt renten uendret, og det samme gjorde Norges Bank. Norges Bank signaliserte imidlertid at renten trolig vil bli satt ned i mars.
3 måneder siden
Inflasjonen i eurosonen økte til 2,4 prosent i desember 2024, fra 2,2 prosent i november, som forventet av analytikere. Kjerneinflasjonen, som er viktig for sentralbanken, forble uendret på 2,7 prosent. Tjenesteprisene er en viktig faktor som bidrar til å holde inflasjonen oppe, med en økning på 4 prosent de siste 12 månedene. Den europeiske sentralbanken (ESB) mener at prosessen med å få ned prisveksten er i rute, og forventer en gjennomsnittlig inflasjon på 2,1 prosent i 2025. Nordea Markets påpeker at markedet fokuserer mer på vekstutsikter enn inflasjon, men mener at inflasjonspresset undervurderes, spesielt med tanke på lønnsvekst og tjenestepriser.
2 måneder siden
Svensk inflasjon økte til 1 prosent i januar, ifølge tall fra SCB, noe som overgikk økonomers forventninger på 0,5 prosent. KPIF (prisvekst justert for renteutgifter) var 2,2 prosent, også høyere enn forventet. Handelsbankens makroøkonom Karine Alsvik mener den svenske sentralbanken (Riksbanken) trolig er ferdig med rentekutt etter å ha satt ned renten i forrige uke. Riksbanken, i likhet med Norges Bank, har et mål om å holde prisveksten rundt 2 prosent. Finansminister Elisabeth Svantesson erklærte seier over inflasjonen i november, men svakere økonomisk utvikling og høyere arbeidsledighet har også påvirket rentebeslutningene.
4 måneder siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har redusert styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent, som er det fjerde rentekuttet i år. ESB mener at inflasjonen vil nærme seg målet på 2 prosent på sikt, men er bekymret for usikre økonomiske utsikter. Sentralbanken peker på geopolitisk risiko og trusler mot internasjonal handel som mulige utfordringer. Prisveksten i eurosonen økte til 2,3 prosent i november, mens kjerneinflasjonen lå på 2,7 prosent. ESB forventer at inflasjonen vil stige noe før den faller igjen neste år. Arbeidsledigheten i eurosonen er lav, og det har vært svak økonomisk vekst i år.