Inflasjonen i eurosonen fortsetter å øke svakt, og nådde 2,5 prosent i januar, opp fra 2,4 prosent i desember. Dette er fjerde måned på rad med økning, hovedsakelig drevet av energiprisene.
Kjerneinflasjonen, som ikke inkluderer prissvingninger på energi og mat, ligger stabilt på 2,7 prosent. Samtidig viser tall fra industrisektoren at nedgangen avtar.
En undersøkelse viser at produksjon, ordrer og innkjøpsaktivitet falt i et langsommere tempo i januar, med en PMI-indeks på 46,6, det beste resultatet på åtte måneder. Eksportmarkedene hadde også mindre negativ innvirkning på fabrikkenes salgsresultater.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Prisveksten i eurosonen steg til 2,5 prosent i januar, ifølge foreløpige tall fra Eurostat. Dette er en økning fra forrige måned, og høyere enn analytikernes forventning på 2,4 prosent. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat- og energipriser, var på 2,7 prosent, også det over forventningene. Den europeiske sentralbanken (ESB) har nylig gjennomført flere rentekutt som følge av den fallende inflasjonen. Sentralbanksjef Christine Lagarde uttalte at inflasjonen er på vei ned, men at økonomien forventes å være svak på kort sikt.
3 måneder siden
Prisveksten i eurosonen steg til 2,4 prosent i desember, ifølge tall fra Eurostat. Dette er en økning fra 2,2 prosent i november, og den høyeste inflasjonen siden september. Kjerneinflasjonen, som er viktig for sentralbanken, holdt seg på 2,7 prosent. Både Frankrike og Tyskland opplevde prisvekst i desember. Den europeiske sentralbanken signaliserer fire rentekutt i år, noe som ifølge en sjeføkonom er gode nyheter for Norges Bank, som også planlegger rentekutt. Norges Banks neste rentemøte er 23. januar, men det ventes ikke renteendring før i mars.
3 måneder siden
Inflasjonen i eurosonen steg til 2,4 prosent i desember 2024, fra 2,2 prosent i november, som forventet av analytikere. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer visse priser, forble uendret på 2,7 prosent. Den europeiske sentralbanken (ESB) har gjennomført fire rentekutt i 2024, men anerkjenner at innenlands prisvekst fortsatt er høy. ESB forventer en gjennomsnittlig prisvekst på 2,1 prosent i 2025. Nordea Markets påpeker at markedet fokuserer mer på vekstutsikter enn inflasjon, men mener inflasjonspresset undervurderes, med tanke på lønnsvekst og tjenestepriser.
1 måned siden
Prisveksten i eurosonen viser nedgang til 2,4 prosent i februar, ifølge foreløpige tall fra Eurostat. Dette er en nedgang fra 2,5 prosent i januar. Analytikere hadde forventet en nedgang til 2,3 prosent. Den europeiske sentralbanken (ESB) vil holde rentemøte denne uken, hvor prisveksten er en viktig faktor sammen med arbeidsmarkedet og den økonomiske utviklingen. På forrige møte ble renten satt ned til 2,75 prosent, og ESB forventer at inflasjonen vil nå målet i løpet av året.
3 måneder siden
Inflasjonen i eurosonen økte til 2,4 prosent i desember 2024, fra 2,2 prosent i november, som forventet av analytikere. Kjerneinflasjonen, som er viktig for sentralbanken, forble uendret på 2,7 prosent. Tjenesteprisene er en viktig faktor som bidrar til å holde inflasjonen oppe, med en økning på 4 prosent de siste 12 månedene. Den europeiske sentralbanken (ESB) mener at prosessen med å få ned prisveksten er i rute, og forventer en gjennomsnittlig inflasjon på 2,1 prosent i 2025. Nordea Markets påpeker at markedet fokuserer mer på vekstutsikter enn inflasjon, men mener at inflasjonspresset undervurderes, spesielt med tanke på lønnsvekst og tjenestepriser.
29 dager siden
Prisveksten i eurosonen fortsetter å avta og endte på 2,2 prosent i mars, ifølge Eurostat. Denne nedgangen skyldes primært fallende energipriser, selv om tjenester fortsatt er den største bidragsyteren til prisveksten. Kjerneinflasjonen viser også en nedgang. Det er betydelige forskjeller i inflasjonsrate mellom de ulike landene i eurosonen. Samtidig skaper usikkerhet knyttet til handelspolitikk, spesielt varslede tolløkninger, og økte forsvarsutgifter usikkerhet rundt et forventet rentekutt fra Den europeiske sentralbanken (ESB). Markedet har priset inn en viss sannsynlighet for rentekutt, men flere medlemmer i ESB vurderer å opprettholde renten uendret.
1 måned siden
Norsk industri opplevde en svak bedring i aktiviteten i februar, ifølge DNB PMI. Indeksen steg med 0,6 poeng til 51,9, noe som indikerer en moderat oppgang. Særlig prisindeksen for innkjøpte varer økte, drevet av høyere priser på blant annet trelast og energi. Sysselsettingsindeksen viste også en positiv utvikling. DNB understreker at resultatene må tolkes med forsiktighet, da undersøkelsen kun omfatter 54 bedrifter.
4 måneder siden
Prisveksten i Norge endte på 2,4 prosent i november, en nedgang fra 2,6 prosent i oktober, ifølge SSB. Strømprisene, som var 10,5 prosent lavere enn i fjor, bidro til å dempe veksten, mens mat- og husleiepriser steg med 4,1 prosent hver. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent under rentemøtet 19. desember. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at et rentekutt tidligst kan komme i mars, da kjerneinflasjonen har økt. Samtidig peker Sparebank1 Markets på at reallønnen stiger raskt, og at pris- og lønnsutviklingen gir blandede signaler for rentebanen.
2 måneder siden
Nye tall fra SSB viser at konsumprisindeksen (KPI) steg mer enn forventet i januar, med en økning på 2,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Særlig matvareprisene bidro til økningen, med en vekst på 5,0 prosent. SSB melder også at årets januartilbud var svakere enn tidligere, noe som forsterket prisveksten. Handelsbanken advarte på forhånd om at tallene kunne gi et feilaktig inntrykk av at prisveksten fortsetter å falle, grunnet fjorårets høye månedsvekst i januar.
1 måned siden
PMI-indeksen for eurosonen steg til 50,4 poeng i mars, ifølge foreløpige tall. Det indikerer en svak vekst. Industriproduksjonen har tatt seg opp og bikket 50 poeng for første gang på to år, til tross for en reduksjon i nye ordre. Sysselsettingen er stabil, mens innkjøpskostnader og utsalgspriser stiger i et lavere tempo. En sjeføkonom mener utviklingen kan skyldes økt import fra USA, men ser også positivt på Europas investeringer i forsvar og infrastruktur.