En ny undersøkelse utført av Suffolk University for USA Today viser at et flertall av amerikanere er negative til Donald Trumps ønske om å overta Grønland. Over 53 prosent mener det er en dårlig idé, mens 28,6 prosent ser det som en god, men urealistisk idé.
Kun 11,2 prosent støtter aktivt et forsøk på å overta øya. Undersøkelsen viser også at et stort flertall av demokrater er imot, mens republikanere er mer splittet.
NRK-veteran Anders Magnus uttrykker bekymring over at 40 prosent av amerikanerne synes ideen er god, selv om mange anser den som urealistisk. Han mener det er skremmende at 71 prosent av republikanerne synes det er en god idé at USA tar over Grønland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at et overveldende flertall av dansker, nærmere bestemt 89,2 prosent, er imot at USA skal overta Grønland. Kun 4,5 prosent støtter ideen, mens 6,3 prosent er usikre. Tidligere har Donald Trump argumentert for at USA burde kontrollere Grønland av nasjonale sikkerhetshensyn, og han har ikke utelukket bruk av militær eller økonomisk makt for å oppnå dette. Som en konsekvens vurderer Trump nå å innføre toll på danske varer. Både Danmark og Grønland har tidligere avvist Trumps ønske om å overta Grønland.
3 måneder siden
En meningsmåling utført av Ipsos for Reuters viser at kun et mindretall av amerikanere støtter ideen om at USA skal presse Danmark til å selge Grønland. Målingen indikerer også begrenset støtte for amerikansk ekspansjon generelt, med 21 prosent som mener USA har rett til å utvide sitt territorium i vest, og 29 prosent som støtter kontroll over Panamakanalen. Samtidig støtter 47 prosent av de spurte Donald Trump som president. Trump har nylig gjentatt sitt ønske om å ta kontroll over Grønland, og har ikke utelukket bruk av økonomisk eller militær makt for å oppnå dette. Målingen ble gjennomført blant 1077 amerikanere over 18 år.
3 måneder siden
En ny meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlendere, 85 prosent, ikke ønsker at Grønland skal bli en del av USA. Kun 6 prosent støtter ideen, mens 9 prosent er usikre. Målingen ble utført av Verian for danske og grønlandske aviser, etter at USAs tidligere president Donald Trump flere ganger har uttrykt interesse for å kjøpe Grønland. Statsminister Mette Frederiksen har uttalt at hun er glad for at mange grønlendere fortsatt ønsker et tett samarbeid med Danmark.
3 måneder siden
Grønlendere reagerer med sterk misnøye og bekymring på Donald Trumps utspill om å kjøpe Grønland. De understreker at landet ikke er til salgs og ønsker selvstyre, ikke amerikansk kontroll. Mange frykter å miste velferdsgoder og rettigheter, og ser Trumps uttalelser som en trussel. Samtidig er det noen som ser en mulighet for økt oppmerksomhet og utvikling som følge av situasjonen. Den danske regjeringen har holdt krisemøte om saken, og understreker at de er forberedt på situasjonen. Grønlendere er generelt skeptiske til amerikansk styre og foretrekker enten selvstendighet eller fortsatt tilknytning til Danmark.
3 måneder siden
En ny meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlenderne, 85 prosent, ikke ønsker at Grønland skal bli en del av USA. Kun 6 prosent støtter ideen, mens 9 prosent er usikre. Målingen ble utført av Verian for danske og grønlandske aviser, etter at USAs president Donald Trump flere ganger har uttrykt interesse for at Grønland skal bli amerikansk territorium. Statsminister Mette Frederiksen har uttalt at hun er glad for at mange grønlendere fortsatt ønsker et tett samarbeid med Danmark.
3 måneder siden
Professor i statsvitenskap, Tore Wig, mener Donald Trumps uttalelser om Grønland skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor sine allierte. Wig påpeker at Trump kan se på Svalbard som en forhandlingsbrikke, muligens med Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Svalbard er norsk og at alle traktatparter har like rettigheter der. Seniorforsker Andreas Østhagen tror det er urealistisk at Trump er interessert i Svalbard, og at et forsøk på overtakelse vil møte sterk internasjonal motstand. Han mener Trumps uttalelser om Grønland er hårreisende og undergraver den vestlige verdensorden.
27 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps gjentatte forsøk på å få Grønland, og hvordan dette budskapet rettes mot ulike målgrupper. En kommunikasjonsekspert mener Trump primært appellerer til amerikanske velgere ved å fremstille Danmark som en motstander. En USA-ekspert argumenterer derimot for at Trump også snakker direkte til Danmark og Grønland, som begge har vetorett i saken. Trump-administrasjonen beskyldes for å skape et falskt narrativ om Grønland for å manipulere opinionen. USAs visepresident har uttalt at Danmark ikke har gjort en god nok jobb med å sikre Grønland, mens Trump selv er overbevist om at USA vil overta øya. Grønlands regjeringssjef avviser bestemt Trumps påstander og understreker Grønlands selvbestemmelsesrett.
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om å kjøpe Grønland har satt sitt preg på det grønlandske valget. Mange frykter økt amerikansk innflytelse, selv om et stort flertall er imot å bli en del av USA. Uavhengighetspartienes fremgang kan føre til en raskere prosess mot selvstendighet, men økonomisk avhengighet av Danmark og spørsmål rundt forsvars- og sikkerhetspolitikk er store utfordringer. Grønland mottar årlig betydelige økonomiske tilskudd fra Danmark, og fremtidig uavhengighet krever alternative inntektskilder og en klar strategi for sikkerhet.
3 måneder siden
En fersk Reuters/Ipsos-måling viser at Donald Trump har en oppslutning på 47 prosent ved starten av sin andre presidentperiode. Dette er høyere enn det meste av hans første periode. Målingen viser også at mange amerikanere er misfornøyde med flere av Trumps tiltak, som benådningene etter Kongress-stormingen og håndteringen av innvandring. Et mindretall støtter Trumps ønske om å kjøpe Grønland og ta tilbake Panama-kanalen. Eksperter mener Trumps popularitet kan være midlertidig, og at den kan falle etter de første ukene.
3 måneder siden
Donald Trump har lansert ideer om å utvide USAs territorium ved å inkludere Canada og Grønland, samt ta tilbake kontroll over Panamakanalen. Han hevder at mange i disse landene ønsker dette, men møter motstand fra både politikere og befolkning. Trumps sønn besøkte Grønland, noe noen tolker som en form for diplomati. Grønlands selvstyreleder avviser at Grønland er til salgs, men ønsker en folkeavstemning om selvstendighet. Danske og grønlandske politikere reagerer sterkt på Trumps utspill, mens noen få inviterer ham til Grønland. Et overveldende flertall av kanadiere avviser Trumps forslag. Trumps handlinger skaper uro blant USAs allierte.