Usikkerhet rundt Grønlands fremtid preger Danmark etter at Donald Trump luftet tanken om amerikansk kontroll over øya. En dansk ekspert spår at Grønland vil løsrive seg fra Danmark innen fire år, og en folkeavstemning om selvstendighet er ventet mellom 2025 og 2029.
Dette skaper en spent situasjon for Danmark, som føler seg alene i situasjonen. Samtidig viser en amerikansk undersøkelse at et flertall av amerikanere er negative til Trumps planer, selv om republikanere er mer splittet i synet.
Det er bekymring rundt at en betydelig andel av republikanerne støtter ideen om amerikansk overtakelse, selv om mange anser den som urealistisk.
3 måneder siden
Usikkerhet rundt Grønlands fremtid preger Danmark etter at Donald Trump luftet tanken om amerikansk kontroll over øya. Grønlands statsminister har fått støtte fra amerikanske republikanere, mens en dansk ekspert spår at Grønland vil løsrive seg fra Danmark innen fire år. Danmark føler seg alene i situasjonen, da de tradisjonelt har sett til USA for hjelp. Det er ventet en folkeavstemning om Grønlands selvstendighet mellom 2025 og 2029, noe som gjør situasjonen svært spent for Danmark.
3 måneder siden
En ny undersøkelse utført av Suffolk University for USA Today viser at et flertall av amerikanere er negative til Donald Trumps ønske om å overta Grønland. Over 53 prosent mener det er en dårlig idé, mens 28,6 prosent ser det som en god, men urealistisk idé. Kun 11,2 prosent støtter aktivt et forsøk på å overta øya. Undersøkelsen viser også at et stort flertall av demokrater er imot, mens republikanere er mer splittet. NRK-veteran Anders Magnus uttrykker bekymring over at 40 prosent av amerikanerne synes ideen er god, selv om mange anser den som urealistisk. Han mener det er skremmende at 71 prosent av republikanerne synes det er en god idé at USA tar over Grønland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Etter Donald Trumps uttalelser om Grønland, er mange grønlendere bekymret for øyas fremtid. Besøket til Donald Trump jr. skapte forvirring og spenning i Nuuk. Det er en utbredt frykt for at Grønland ikke skal få bestemme over sin egen fremtid, men at USA og Danmark skal ta valgene. Selvstendighetsdebatten er tilspisset, og det er en kjølig vind mellom Grønland og Danmark. Grønland er åpen for samarbeid med andre land enn Danmark, og Trumps uttalelser har åpnet øynene for flere.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for å kjøpe Grønland har skapt bekymring i Danmark. Danske kommentatorer mener regjeringen undervurderer situasjonen, spesielt etter at riksfellesskapet ble lite nevnt i statsministerens nyttårstale. Samtidig har Grønlands statsminister varslet at de vil ta store skritt mot selvstendighet, med en ny grunnlov og forhandlinger med Danmark. Bakgrunnen er en årelang frustrasjon over Danmarks behandling av Grønland, inkludert tvangsflytting av barn og spiralsaken. Grønland ønsker nå å forme sin egen fremtid og samarbeide med andre land utenfor Danmarks kontroll.
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om å kjøpe Grønland har satt sitt preg på det grønlandske valget. Mange frykter økt amerikansk innflytelse, selv om et stort flertall er imot å bli en del av USA. Uavhengighetspartienes fremgang kan føre til en raskere prosess mot selvstendighet, men økonomisk avhengighet av Danmark og spørsmål rundt forsvars- og sikkerhetspolitikk er store utfordringer. Grønland mottar årlig betydelige økonomiske tilskudd fra Danmark, og fremtidig uavhengighet krever alternative inntektskilder og en klar strategi for sikkerhet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter at USAs påtroppende president Donald Trump har signalisert at han ønsker å overta Grønland. Trump utelukker ikke bruk av militær eller økonomisk makt for å få Danmark til å gi fra seg øya. Grønland er i dag en del av det danske riksfellesskapet med selvstyre, men er underlagt den danske grunnloven. USA har en militær tilstedeværelse på Grønland gjennom en avtale fra 1951. Grønland vurderer uavhengighet, men er avhengig av økonomisk støtte fra Danmark. Det er usikkert hva som vil skje dersom Grønland blir uavhengig, men en "fri assosiasjon" med USA er en mulighet.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg Grønlands forhold til Danmark og USA, spesielt etter Donald Trumps interesse for å kjøpe øya. Grønland har et sterkt ønske om selvstendighet, men er samtidig økonomisk avhengig av Danmark. Historiske hendelser som kolonialisering og spiralsaken har skapt mistillit og en følelse av ulikhet mellom Grønland og Danmark. Grønland sliter også med omfattende sosiale problemer. Trumps utspill har ført til økt oppmerksomhet rundt Grønlands strategiske betydning, og selv om et kjøp neppe er aktuelt, ønsker USA økt tilstedeværelse. Danmark frykter å miste innflytelse og sin utenrikspolitiske status i Arktis, og spørsmålet er om det er for sent å endre dynamikken før valget på Grønland.
3 måneder siden
En dansk forsvarsekspert hevder at USA allerede har sikkerhetspolitisk kontroll over Grønland gjennom eksisterende avtaler. Trumps gjentatte ønske om å overta kontrollen over Grønland skaper usikkerhet i Danmark, som lurer på hva USA egentlig ønsker. Eksperten påpeker at USA har hatt sikkerhetspolitisk suverenitet siden 1940-tallet, mens Danmark har hatt ansvar for økonomisk utvikling og kystvaktoppgaver. Økt russisk aktivitet krever en ny sikkerhetspolitikk, men Danmark har ikke fulgt opp med lovet investering i overvåkning. Trumps press kan føre til at Grønland erklærer uavhengighet, noe den danske regjeringen helst vil unngå.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
3 måneder siden
En dansk forsvarsekspert hevder at USA allerede har sikkerhetspolitisk kontroll over Grønland, til tross for Trumps ønske om økt eierskap. Eksperten påpeker at avtaler gir USA rett til baser og militær tilgang, mens Danmark har hatt ansvar for økonomi og kystvakt. Trumps uttalelser har skapt usikkerhet i Danmark, spesielt siden lovnader om økte investeringer i overvåkning av Arktis ikke er fulgt opp. Det spekuleres i om Trumps press kan føre til økt diskusjon om Grønlands uavhengighet, noe den danske regjeringen helst vil unngå.
1 måned siden
Grønland avholder valg der spørsmålet om uavhengighet fra Danmark dominerer. Diskusjonen dreier seg om hvordan og når Grønland skal løsrive seg, og selvstyreloven åpner for dette. Et stridstema er hvem som skal ha stemmerett ved en eventuell folkeavstemning, med forslag om et inuittregister. USAs tidligere president Donald Trump har vist interesse for Grønland og tilbudt innlemmelse i USA, noe som har blitt avvist. Grønlandsk regjering har nedsatt en komité for å utrede uavhengighetsprosessen, men ingen partier planlegger å starte den før 2026. En meningsmåling viser at et flertall av grønlenderne ønsker uavhengighet, men ikke på bekostning av levestandarden.
1 måned siden
Flere amerikanske representanter besøker Grønland, noe som vekker bekymring for USAs intensjoner. Besøket skjer samtidig som Grønland er i en sårbar politisk situasjon uten regjering. Grønlands fungerende regjeringssjef fordømmer USAs innblanding, med støtte fra Danmarks statsminister, som understreker viktigheten av Grønlands suverenitet. Det er usikkerhet rundt USAs strategi, og tidligere uttalelser fra Trump om mulig militærmakt skaper frykt for at USA ønsker å overta Grønland. Danske myndigheter er bekymret og føler seg sveket, da de har gitt USA tilgang til Grønland for sikkerhetsformål.