En meningsmåling viser at mange unge nordmenn frykter dårligere økonomi i 2025 på grunn av økte priser. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener dette er feil, da lønningene har økt mer enn prisene i 2024, og forventer at renten vil gå ned.
Økonom Lene Drange er derimot enig med de unge, og påpeker at økte matpriser og inkassokrav gir grunn til bekymring. Hun mener også at unge har blitt mer bevisste på egen økonomi.
Andreassen mener at folks oppfatning av egen økonomi ikke alltid stemmer overens med den faktiske økonomiske utviklingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er mest bekymret for egen økonomi, spesielt på grunn av økte priser på mat, strøm og renter. Undersøkelsen viser at unge kvinner er mer bekymret enn unge menn, og at bekymringen øker med alderen. Østfold skiller seg ut som fylket der ungdom er mest bekymret for egen økonomi, men minst bekymret for krig, klima og miljø. Økonomirådgiver Lene Drange forklarer at mange unge sliter med å få endene til å møtes fordi lønningene ikke har holdt tritt med prisveksten. Undersøkelsen viser også at bekymring for klima og miljø har avtatt siden 2020, mens bekymring for krig og uro i verden har økt.
4 måneder siden
En undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er stadig mer bekymret for økonomi, krig og uro. Økte rente- og levekostnader skaper stor engstelse, og mange er bekymret for norsk økonomi. Samtidig er det en økning i støtten til internasjonalt samarbeid og fokus på psykisk helse i arbeidslivet. Kvinner uttrykker generelt større bekymring enn menn, spesielt når det gjelder rasisme og stress. Klimabekymringen har avtatt noe, men er fortsatt til stede. Undersøkelsen er basert på svar fra 1334 unge i alderen 15-29 år.
2 måneder siden
En meningsmåling i Østfold viser at folks privatøkonomi er den viktigste saken ved høstens valg, spesielt for unge voksne. Mer enn halvparten av befolkningen har gjort grep for å håndtere økte levekostnader, og mange sliter med å få endene til å møtes. Sifo dokumenterer at mange husstander har alvorlige økonomiske problemer, og at situasjonen har forverret seg siden forrige stortingsvalg. Dette kan forklare Fremskrittspartiets fremgang på meningsmålingene, men det gjenstår å se om partiet kan omsette løfter til gjennomførbar politikk. Valgkampen i Østfold vil i stor grad handle om folks økonomi.
1 måned siden
Stadig flere unge opplever økonomisk bekymring på grunn av høye boligpriser og global usikkerhet. Psykolog Ingvild Stjernen Tisløv mener denne bekymringen kan være sunn, da den kan motivere til å ta tak i situasjonen. Hun påpeker at dagens unge stilles overfor større krav til økonomisk ansvarlighet enn tidligere, samtidig som studenters kjøpekraft har blitt svekket. Tisløv råder de som sliter med betalinger til å søke hjelp, og understreker sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse, der sparing kan bidra til økt trygghet.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser økt optimisme rundt nordmenns personlige økonomi for 2025. Sammenlignet med fjoråret, er det en markant økning i andelen som forventer bedre økonomi, mens færre frykter en forverring. Spesielt aldersgruppen 25-45 år er positive, mens de yngre er mer bekymret. Undersøkelsen indikerer også en sterk tro på boligprisvekst, særlig i Oslo, samt en økende sparevilje. Forventninger om lavere inflasjon, gode lønnsoppgjør og lavere rente bidrar til optimismen. Likevel er det fortsatt en del som sliter økonomisk.
4 måneder siden
Til tross for regjeringens påstander om økonomisk bedring, viser en ny undersøkelse at mange nordmenn tror økonomien vil forverres. Undersøkelsen fra Opinion viser at kun 23 prosent tror på en bedre økonomi i 2025, mens 31 prosent forventer en forverring. Statistisk Sentralbyrå (SSB) rapporterer imidlertid om økt kjøpekraft og forventer ytterligere vekst, samt flere rentenedsettelser i 2025. Statsminister Jonas Gahr Støre erkjenner at folks opplevelse av økonomien er annerledes enn de makroøkonomiske tallene. Opinion mener skuffelsen over uteblitte rentekutt i 2024 bidrar til folks pessimisme. Støre håper på rentekutt for å bedre folks økonomiske trygghet.
4 måneder siden
Til tross for at regjeringen og SSB spår lysere økonomiske tider, viser en fersk undersøkelse at mange nordmenn forventer at deres egen økonomi vil forverres. SSB rapporterer om økt kjøpekraft og forventer ytterligere forbedringer i 2025, inkludert flere rentenedsettelser. Statsminister Støre hevder at et vendepunkt er nådd, men erkjenner at folks opplevelse av egen økonomi ikke samsvarer med de positive makrotallene. Forbrukernes skepsis til de økonomiske utsiktene skyldes blant annet skuffelse over manglende rentekutt i 2024, samt økte priser og ustabile strømpriser. Opinion påpeker at den psykologiske faktoren overskygger de reelle økonomiske indikatorene.
20 dager siden
Artikkelen belyser hvordan økende priser, Trump-toll og børsuro skaper økonomisk usikkerhet for folk. Mange strammer inn på forbruket, dropper ferie og endrer handlemønster. Studenter og småbarnsforeldre er spesielt bekymret for økte matpriser og vanskeligheten med å spare til bolig. Flere uttrykker også frykt for fremtidige jobbmuligheter i et usikkert marked. Eksperter råder folk til å beholde roen og ikke foreta panikksalg av fond, men heller tenke langsiktig.
26 dager siden
Artikkelen omhandler hvordan uro i markedet, forårsaket av blant annet Trumps tollmurer, påvirker unge som sparer i fond og aksjer. Karoline Borgø (25) har sett et fall i sine fondspenger og planlegger å redusere fondssparingen. Oscar Sletteng (23) er pessimistisk og frykter at børsuroen vil forsinke hans boligkjøp. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim anbefaler unge med kort sparehorisont å redusere risikoen og vurdere tryggere spareprodukter som rentefond eller globale indeksfond.
2 måneder siden
Nye inflasjonstall fra SSB viser en prisvekst på 2,3 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Sjeføkonom Kyrre Knudsen mener dette er positivt og at Norges Bank trolig vil kutte renten i mars. Dyrere matvarer kompenseres av lavere priser på importerte varer og strøm. Knudsen understreker at lavere lønnsvekst er nødvendig for å nå inflasjonsmålet. Usikkerhet rundt økonomisk politikk i USA kan påvirke situasjonen. DNB Markets forventer tre rentekutt i år, men ser en økende risiko for at det kun blir to.