En ny undersøkelse viser økt optimisme rundt nordmenns personlige økonomi for 2025. Sammenlignet med fjoråret, er det en markant økning i andelen som forventer bedre økonomi, mens færre frykter en forverring.
Spesielt aldersgruppen 25-45 år er positive, mens de yngre er mer bekymret. Undersøkelsen indikerer også en sterk tro på boligprisvekst, særlig i Oslo, samt en økende sparevilje.
Forventninger om lavere inflasjon, gode lønnsoppgjør og lavere rente bidrar til optimismen. Likevel er det fortsatt en del som sliter økonomisk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Til tross for at regjeringen og SSB spår lysere økonomiske tider, viser en fersk undersøkelse at mange nordmenn forventer at deres egen økonomi vil forverres. SSB rapporterer om økt kjøpekraft og forventer ytterligere forbedringer i 2025, inkludert flere rentenedsettelser. Statsminister Støre hevder at et vendepunkt er nådd, men erkjenner at folks opplevelse av egen økonomi ikke samsvarer med de positive makrotallene. Forbrukernes skepsis til de økonomiske utsiktene skyldes blant annet skuffelse over manglende rentekutt i 2024, samt økte priser og ustabile strømpriser. Opinion påpeker at den psykologiske faktoren overskygger de reelle økonomiske indikatorene.
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.
4 måneder siden
Artikkelen hevder at 2025 ser lovende ut for norsk økonomi, til tross for pessimisme i befolkningen. Reallønnsveksten er den største siden 2015, og eksperter forventer lavere prisvekst og høyere lønninger. Norges Bank signaliserer rentekutt, og det samlede skattetrykket er det laveste siden 2014. Strømprisene har vært moderate, og det forventes lignende nivåer neste år. Til tross for dette, er mange nordmenn pessimistiske, muligens på grunn av tidligere skuffelser. Artikkelen antyder at en positiv økonomisk utvikling kan overraske mange.
4 måneder siden
SSB forventer økt kjøpekraft for norske husholdninger frem mot 2027, noe som vil bidra positivt til norsk økonomi. De anslår fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Banks prognoser. Etter flere år med svak reallønnsvekst, ser det ut til at 2024 markerer et vendepunkt med høyere lønnsvekst enn prisvekst. Selv om rentene fortsatt er høye, forventes det at folk flest vil oppleve en forbedring i sin økonomiske situasjon. Husholdningenes konsum har begynt å ta seg opp etter en svak periode i 2023, noe som også bidrar til den positive økonomiske utviklingen.
3 måneder siden
Norges Bank forventer en markant bedring i folks personlige økonomi i 2025, med lønnsvekst over 4 prosent og avtagende prisvekst. Sentralbanksjefen bekrefter at kjøpekraften vil øke i årene fremover, og at rentekutt er sannsynlig i 2025, noe som vil gagne de med boliglån. Det er likevel usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen, spesielt med tanke på USAs handelspolitikk og svingninger i kronekursen. Norges Bank understreker at de vil sette renten for å nå målet om en prisvekst nær to prosent og høy sysselsetting. Selv om det ikke gis garantier for renteutviklingen, er det forventninger om en positiv økonomisk utvikling for folk flest.
4 måneder siden
Til tross for regjeringens påstander om økonomisk bedring, viser en ny undersøkelse at mange nordmenn tror økonomien vil forverres. Undersøkelsen fra Opinion viser at kun 23 prosent tror på en bedre økonomi i 2025, mens 31 prosent forventer en forverring. Statistisk Sentralbyrå (SSB) rapporterer imidlertid om økt kjøpekraft og forventer ytterligere vekst, samt flere rentenedsettelser i 2025. Statsminister Jonas Gahr Støre erkjenner at folks opplevelse av økonomien er annerledes enn de makroøkonomiske tallene. Opinion mener skuffelsen over uteblitte rentekutt i 2024 bidrar til folks pessimisme. Støre håper på rentekutt for å bedre folks økonomiske trygghet.
2 måneder siden
En fersk undersøkelse fra Norges Bank viser at partene i arbeidslivet forventer økt lønnsvekst og fallende prisvekst i 2025, noe som resulterer i en reallønnsvekst på 1,2 prosent. Næringslivsledere deler denne optimismen, mens husholdningene er mer tilbakeholdne og forventer lavere lønnsvekst kombinert med høyere prisvekst. Samtidig indikerer NAV-tall at arbeidsledigheten har sunket, noe som potensielt kan påvirke Norges Banks rentepolitikk og begrense omfanget av fremtidige rentekutt, selv om markedet forventer et rentekutt i mars.
4 måneder siden
En kjendisøkonom spår lysere økonomiske tider for 2025, etter to år med økende renter og høy inflasjon. Norges Bank planlegger rentekutt, og det forventes reallønnsvekst, noe som kan gi nordmenn bedre råd. Likevel sliter mange fortsatt med økonomiske ettervirkninger, og det tar tid å rette opp i en slik situasjon. Boligprisene forventes å stige betydelig, og det er usikkerhet rundt aksjemarkedet. Økt sparing anbefales. Det advares også mot uforutsette hendelser som kan påvirke økonomien.
4 måneder siden
En meningsmåling viser at mange unge nordmenn frykter dårligere økonomi i 2025 på grunn av økte priser. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener dette er feil, da lønningene har økt mer enn prisene i 2024, og forventer at renten vil gå ned. Økonom Lene Drange er derimot enig med de unge, og påpeker at økte matpriser og inkassokrav gir grunn til bekymring. Hun mener også at unge har blitt mer bevisste på egen økonomi. Andreassen mener at folks oppfatning av egen økonomi ikke alltid stemmer overens med den faktiske økonomiske utviklingen.
4 måneder siden
Nordea forventer at en gjennomsnittsfamilie med to inntekter og boliglån vil oppleve økt kjøpekraft i 2024 og 2025. Dette skyldes blant annet lønnsøkning og forventede rentekutt. Selv om tall fra SSB og Norges Bank bekrefter denne trenden, understreker forskere at prisene fortsatt vil være høye, og at ikke alle vil oppleve denne økningen. Mange nordmenn er skeptiske til prognosene, men Nordea ser en økning i sparing blant kundene som forberedelse på økonomiske utfordringer.