Artikkelforfatteren beskriver en utvikling fra engasjert klimaaktivist til en følelse av likegyldighet og håpløshet. Flere hendelser, som USAs utmeldelse av Parisavtalen og Norges tildeling av nye oljelisenser, har bidratt til denne endringen.
Forfatteren opplever en dragkamp mellom klimafakta og Norges økonomiske interesser, og føler at det ikke nytter å engasjere seg. Dette har ført til at forfatteren har mistet håpet og blitt lei av å kjempe mot politikere som prioriterer økonomisk vekst over en bærekraftig fremtid.
Likevel har noe våknet i forfatteren, og for første gang på lenge har hen løftet blikket fra likegyldigheten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En artikkel om brannene i Los Angeles som en påminnelse om klimaendringenes konsekvenser. Brannene har krevd mange liv og tvunget titusener på flukt. Artikkelen trekker paralleller til andre nylige ekstremværhendelser, som flom i Spania, orkan i USA og ekstremvær i Norge. Det hevdes at politikere ikke har tatt klimakrisen alvorlig nok, og at norsk regjering prioriterer olje og gass fremfor fornybar energi. Artikkelen konkluderer med at klimaendringene rammer alle, og at det er alles ansvar å bidra i kampen mot dem.
17 dager siden
Artikkelen beskriver en skientusiasts skuffelse over den manglende vinteren i Harstad. Etter en fantastisk skisesong i 2023-2024, har 2024-2025 vært preget av mildvær og lite snø. Forfatteren savner snøen og kulden, og beskriver hvordan været har vært ubesluttsomt med vekslende perioder av varme og regn. Til tross for de dårlige forholdene, holder løypekjørerne i området løypene åpne, og forfatteren beholder håpet om at vinteren vil gjøre et comeback, og minner om at snø i mai er helt normalt i nord.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over hvordan nyhetene fra Gaza, preget av bilder av døde barn og ødeleggelser, kan føre til en følelse av sorg, nummenhet og nyhetstretthet. Forfatteren erkjenner at det er lett å unngå nyhetene og heller søke til lettere underholdning. Likevel understrekes viktigheten av å ikke miste engasjementet, da de som lider er avhengige av vår støtte og oppmerksomhet. Artikkelen oppfordrer nordmenn til å holde seg oppdatert, snakke om brudd på menneskerettighetene, og huske at selv små handlinger kan bidra til å skape en positiv endring.
20 dager siden
Artikkelforfatteren kritiserer regjeringens klimapolitikk for handlingslammelse og mangel på konkrete tiltak for å redusere klimagassutslipp. Klimameldingen beskrives som lite ambisiøs, og regjeringen anklages for å utsette klimakrav og prioritere finansiering av utslippskutt i utlandet. Forfatteren mener regjeringen mangler en troverdig plan for å nå klimamålene, og etterlyser en ny regjering med handlekraft og evne til å tenke nytt for å få fortgang i klimapolitikken.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forfatterens følelse av apati og tap av tro på litteraturens betydning i møte med en urolig verden preget av politisk ustabilitet. Forfatteren deler personlige strategier for å finne trøst og mening i bøker, inkludert å omfavne skrekk, studere biografier for å forstå drivkrefter bak makthavere, og lære av historien for å gjenkjenne totalitære tendenser. Hun understreker viktigheten av å kombinere nyhetskonsum med kunnskap og refleksjon, og fremhever betydningen av å bevare demokratiske verdier. Et besøk backstage på Lytternes romanpris ga henne troen tilbake på at gode bøker kan åpne mennesker for hverandre og skape forbindelse.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en splittelse i miljøbevegelsen mellom de som prioriterer klimaspørsmål og de som fremmer tradisjonelt naturvern. Motvind Norge kritiserer Bellona for å ha kommersielle interesser, spesielt gjennom investeringer i batteriselskapet Morrow, som de mener påvirker deres miljøengasjement. Motvind Norge argumenterer for at storskala vindkraftindustri går på bekostning av naturen og at energieffektivisering bør prioriteres. De hevder også at de møtes med forsøk på kansellering fra klimalobbyen når de presenterer fakta om negative sider ved vind- og solkraft, og understreker at de selv ikke har økonomiske egeninteresser i energipolitikken.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Greta Thunbergs besøk i Sandefjord i forbindelse med en olje- og energikonferanse, der hun satte fokus på regjeringens utdeling av 53 nye oljelisenser. Til tross for at hun kjemper for miljøet, møter Thunberg mye hets i kommentarfeltene. Artikkelen kritiserer også de rikeste og mektigste som planlegger for egen overlevelse i bunkere, mens Thunberg jobber for en levelig planet for alle. Forfatteren stiller spørsmål ved Norges rolle i klimaendringene og behovet for en raskere omstilling. Det konkluderes med en takk til Thunberg for hennes innsats.
3 måneder siden
En ung klimaaktivist uttrykker sterk skuffelse over en NRK-sendt debatt om olje mellom Støre og Listhaug. Kritikken går på at debatten ikke fokuserte på klimakrisen, og at politikerne fikk snakke om oljeboring uten å bli konfrontert med klimamålene. Det påpekes at ingen av politikerne nevnte klimakrisen eksplisitt, og at debatten fremstilte videre oljeleting som en selvfølge. Kritikeren mener at NRK og programleder ikke gjorde jobben sin med å utfordre politikerne på dette. Det uttrykkes bekymring for fremtiden og skuffelse over at unge må passe på at klimakrisen blir nevnt.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over overgangen til sommertid og stiller spørsmål ved Norges tendens til å skylde på EU for denne ordningen, og påpeker at mange EU-land ikke slavisk følger alle reguleringer. Sommertid, opprinnelig innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre, blir ironisk nok omtalt som en fattigmannstrøst, da det mer attraktive alternativet – å reise til varmere strøk om vinteren – er kostbart. Forfatteren anerkjenner frustrasjonen over å miste en times søvn og foreslår alternative perspektiver, som å se det som en slags tidsreise. Avslutningsvis ønskes leserne en god sommer.