Et ektepar i Lom mottok kun 10 øre per kilo for kjøttet av en tre år gammel vær, noe som resulterte i et harmdirrende leserbrev. De kritiserer den lave prisen og påpeker viktigheten av matberedskap og sjølforsyning.
Paret driver en gård med rundt 50 sauer, og selv om værkjøtt ikke er like godt betalt som lammekjøtt, mener de det er respektløst å verdsette det så lavt. Lederen i Oppland Sau og Geit støtter kritikken og fremhever sauebøndenes samfunnsoppdrag med å produsere mat på norske ressurser.
Landbruksministeren har foreløpig ikke kommentert saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
En bonde som ønsket å bidra til økt selvforsyning, ble overrasket over å motta kun 7 kroner for en 73 kilos vær levert til slakt. Nortura bekrefter at prisen for voksen vær er svært lav, da markedet er minimalt. Bonden kritiserer prisen som respektløs og mener det sender feil signaler om matberedskap. Hun mener at det må lønne seg å slakte også de store dyrene for å sikre beredskapen. Landbruks- og matministeren har foreløpig ikke kommentert saken.
1 måned siden
Kjøttprisene i butikk har steget kraftig de siste tre årene, mens bøndenes betaling har økt minimalt. Dette har ført til frustrasjon blant bønder og kunder, som føler seg urettferdig behandlet. Bondelagsleder Olav Håkon Ulfsnes kritiserer butikkjedene for å beholde priskutt selv og øke prisene ytterligere. Virke, som representerer dagligvarekjedene, avviser kritikken og peker på økte kostnader i hele verdikjeden, fra transport til emballasje. Ulfsnes mener dagens situasjon er uakseptabel og at kjedene har for stor makt, og viser til konkurransen fra Normal som en mulig årsak til at kjøttprisene har økt.
1 måned siden
Anneli Romberg (60) reagerte på at kjøttdeig var dyrere enn hamburger hos Kiwi, til tross for liten forskjell i innhold. Hun stusset også over at kjøttdeig av merket Folkets, som eies av Norgesgruppen, var dyrere enn Gilde sin kjøttdeig, selv om begge produseres av samme selskap. Romberg kritiserer mangelen på forbrukeropprør og mener politikerne ikke tar ansvar. Kiwi forklarer prisforskjellene med konkurranse, kampanjer og at de jobber for logiske priser.
1 måned siden
Nationen refser Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, for å hevde at bønder tjener mer enn sykepleiere, og argumenterer for at dette er en misvisende fremstilling. Stavrum ser ut til å ignorere at mange bønder er avhengige av dobbeltarbeid for å oppnå en anstendig inntekt. Nationen understreker viktigheten av norsk matproduksjon og kritiserer Stavrums syn på Jon Almaas' rolle som bonde, og påpeker at Stavrums regnestykke er feilaktig og fører til feilaktige konklusjoner om bønders økonomiske situasjon.
1 måned siden
Norske bønder føler seg underbetalt til tross for økte kjøttpriser i butikkene. Bondeeide selskaper som Nortura, Tine og Felleskjøpet Agri kontrollerer store deler av matvaremarkedet, men klarer ikke å sikre bøndene en større andel av fortjenesten. Samtidig mottar lederne i disse selskapene høye lønninger og bonuser. Det stilles spørsmål ved hvorfor bondesamvirket ikke utnytter sin markedsmakt bedre, og om de bør vurdere å etablere en egen dagligvarekjede for å sikre bøndene en større del av verdiskapingen.
1 måned siden
Anneli Romberg (60) reagerer kraftig på prisene hun fant hos Kiwi i Porsgrunn, hvor kjøttdeig var betydelig dyrere enn hamburgere, selv om begge inneholder storfekjøtt med samme fettprosent. Hun stusset også over at butikkens eget merke, Folkets, var dyrere enn Gilde, til tross for at de produseres av samme selskap. Romberg kritiserer mangelen på prisopprør fra forbrukere og etterlyser grep fra politikere. Kiwi forklarer at prisene varierer og at hamburgere er presset i pris, og at de jobber for å ha logiske priser.
2 måneder siden
Kjartan Lauritzen kritiserer Mattilsynet for vedtaket om å avlive de ville geitene på Kvist i Balestrand. Mattilsynet begrunner vedtaket med manglende tilsyn og fare for innavl. Lauritzen får støtte fra lokalbefolkningen, og kaller avgjørelsen patetisk. Mattilsynet mener eieren har ansvar for dyrevelferden, og at geitene ikke kan leve uten tilsyn. Eieren mener det er urealistisk å fange og merke alle geitene innen fristen.
1 måned siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer sterkt på Norgesgruppens årsresultat på 4,88 milliarder kroner før skatt, samtidig som matvareprisene har steget. Martinussen mener vanlige folk betaler for mye for mat, mens bøndene får for lite. Hun krever derfor at dagligvarekjedene splittes opp for å redusere kjedemakten. SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes støtter kritikken og etterlyser tiltak fra konkurransetilsynet og regjeringen. Flere økonomer mener at de høye matvareprisene kan føre til at Norges Bank ikke vil senke renten.
23 dager siden
Artikkelen er et svar til Gunnar Stavrums påstand om at bøndene selv er skyld i for dårlig betaling for matvarene de produserer. Det argumenteres med at landbrukssamvirker opererer under strenge reguleringer som begrenser deres mulighet til å utøve markedsmakt, og at toll sikrer norsk matproduksjon. Det fremheves at dagligvarekjedene har stor innkjøpsmakt og at prisene i dagligvarehandelen påvirkes av internasjonale råvarepriser og landbrukspolitikken. Samvirkene har som oppgave å sikre stabile inntekter for bøndene, ikke å presse opp prisene. Artikkelen konkluderer med at en dypere forståelse av hvordan landbrukssamvirkene fungerer er nødvendig for en konstruktiv debatt om bøndenes inntekter og matvareprisene i Norge.
29 dager siden
En familie som nylig flyttet fra Danmark til Norge, har opplevd en markant økning i matvarekostnader, med en dobling av det månedlige matbudsjettet. De stiller spørsmål ved de høye prisene i Norge, spesielt i Nord-Norge sammenlignet med Nord-Sverige, og kritiserer mangelen på konkurranse i det norske markedet. Artikkelforfatteren savner lavpriskjeder som Lidl, som kan bidra til å presse ned prisene. Fremskrittspartiet (FrP) ønsker å redusere momsen på matvarer, men frykter at matvarebransjen vil beholde overskuddet. Det argumenteres for at Stortinget må regulere markedet bedre og åpne for økt konkurranse for å redusere matvareprisene.