EU har lempet på kravene til bærekraftsrapportering for selskaper gjennom en såkalt Omnibus-pakke, med mål om å forenkle prosessen og styrke europeisk industri sin konkurranseevne. Færre selskaper vil nå være underlagt rapporteringsplikt, en reduksjon på 80 prosent ifølge EU-kommisjonen.
Dette kan skape forvirring for de som allerede har startet rapporteringen. Samtidig uttrykkes det bekymring for at selskaper vil unngå å snakke om sine grønne ambisjoner ('greenhushing'), og at fokuset vil skifte mot økonomisk vekst.
Likevel kan enklere regler bidra til den nødvendige omstillingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 dager siden
EU vurderer å forenkle bærekraftsrapporteringen for å bedre konkurransekraften, men det er viktig at forenklingen ikke går på bekostning av datatilgang, aktsomhetskrav og strategisk arbeid med klima- og samfunnsansvar. Storebrand mener tilgang til data er avgjørende for risikovurderinger, og at kravene til aktsomhet for menneskerettigheter i verdikjeden må opprettholdes. Regelverkene har bidratt til å løfte klima- og samfunnsspørsmål opp på ledelsesnivå, og det er viktig at dette arbeidet ikke stopper opp.
3 måneder siden
En ny EU-pakke, kalt «Ren industriavtale», er under utvikling og forventes å bli lagt frem i februar. Denne pakken, som er inspirert av USAs klimasatsing, har som mål å styrke europeisk industri og sikre lave energipriser. Den vil omfatte flere sektorer og kan skape utfordringer for Norge, da noen tiltak er EØS-relevante mens andre ikke er det. Eksperter mener at norsk næringsliv kan dra nytte av avtalen, men at det er en fare for at norske selskaper kan gå glipp av støtteordninger dersom reglene ikke innføres raskt. Pakken er delt inn i seks temaer, inkludert energisikkerhet, finansiering, resirkulering, arbeidskraft, konkurransekraft og global handling.
3 måneder siden
EU-kommisjonen presenterer en ny plan for å styrke Europas konkurranseevne de neste fem årene. Planen fokuserer på å forenkle regelverk, øke innovasjonen og redusere avhengigheten av land som Kina. Det legges opp til økt finansiering av selskaper innen kunstig intelligens, ren teknologi og energilagring, samt redusert rapporteringsbyrde for europeiske selskaper. EU vil også gjøre det lettere for oppstartsbedrifter å vokse i Europa, noe som kan være gode nyheter for norske selskaper gjennom EØS-avtalen. Samtidig vil EU oppfordre til å «kjøpe europeisk» og ekskludere utenlandske leverandører. Tiltakene kommer i kjølvannet av en rapport som konkluderte med at Europa er for statisk og sliter med å kommersialisere innovasjon.
2 måneder siden
EU-kommisjonen har presentert planer for å redusere energiprisene og styrke industriens konkurranseevne gjennom initiativene «Clean Industrial Deal» og «Affordable Energy Action Plan». Tiltakene omfatter statsstøtte til grønne løsninger, enklere tilgang til billige strømkontrakter og forenkling av rapporteringskrav for bedrifter. Målet er å spare europeiske kunder for 130 milliarder euro årlig innen 2030. Yara-sjef Svein Tore Holsether understreker behovet for konkrete tiltak for å utvikle markedet for lavkarbonprodukter og etablere en eksportmekanisme for CBAM. EU ønsker også å øke investeringene i fornybar energi med mål om 100 gigawatt årlig innen 2030, samt å forenkle saksbehandlingen for utbygging av fornybar energi.
2 måneder siden
Nye EU-reglar om utslepp kan føre til priskrig på elbilar. Bilprodusentar må selje fleire elbilar for å unngå bøter, men europeiske kundar vil heller ha bensinbilar. Noreg er ein viktig marknad for elbil-sal. Ekspertar meiner konkurransen vil bli hard, og at prisane vil gå ned, noko som er gode nyheiter for norske bilkjøparar. Prisnedgangen vil også smitte over på bruktmarknaden. Samtidig slit europeisk bilindustri med raude tal, og politikarar vurderer om bøtene er for strenge.
2 måneder siden
EU-kommisjonen har presentert en plan for å redusere energiprisene og styrke industrien i Europa. Planen inkluderer investeringer i karbonfri industri, reduksjon av byråkrati og bygging av flere kabler i Nordsjøen. Målet er å øke konkurranseevnen for europeisk industri og redusere energikostnadene for husholdninger og industri. Yara-sjef Svein Tore Holsether støtter initiativet, men understreker behovet for konkrete tiltak og mener Norge bør øke sin gassproduksjon og investere i fornybar energi. Miljøbevegelsen er bekymret for at klimapolitikken kan svekkes.
2 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at stadig nye og omfattende EU-reguleringer gjør det dyrere og mer komplisert for selskaper å være børsnotert i Europa, noe som kan svekke europeiske børsers konkurranseevne. Flere selskaper har allerede valgt å droppe Oslo-noteringen til fordel for New York-børsen på grunn av kostnader knyttet til EU-reguleringer. Amundsen frykter at denne trenden vil fortsette, og at selskaper heller vil se mot USA for børsnotering. Folketrygdfondet deler bekymringen og påpeker at EU selv har stilt spørsmål ved om reguleringene har gått for langt. Det siste kravet om bærekraftsrapportering (CSRD) kan føre til betydelig økt rapporteringsbyrde for selskapene.
1 måned siden
EUs planer om å ruste opp og utvikle en felles forsvarsunion skaper splid mellom medlemslandene. Kommisjonen tilbyr økonomisk støtte for å stimulere forsvarsinvesteringer, men flere land, særlig i Sør-Europa, er skeptiske til å øke sin nasjonale gjeld. Disse landene føler seg mindre truet av Russland og prioriterer andre sikkerhetsutfordringer. Uenigheten om finansiering og nasjonale prioriteringer kan føre til at EUs forsvarssatsing mislykkes. Samtidig vil en vellykket satsing kunne føre til en betydelig økonomisk og industriell transformasjon i Europa.
13 dager siden
Små bedrifter i anleggsbransjen opplever økende byråkrati og rapporteringskrav som en stor belastning, noe som fører til at flere vurderer å legge ned. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) melder om at mange sliter med å overholde de mange sjekklistene og forskriftene, noe som krever mye tid og ressurser. Regelrådet støtter bransjen og mener forenkling av regelverk er nødvendig for å redusere byrden. Næringsdepartementet sier de jobber med tiltak for å redusere rapporteringsbyrden for små og mellomstore bedrifter, blant annet gjennom forenklet rapportering til Brønnøysundregistrene.
2 måneder siden
EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, presenterte en ny strategi for å styrke Europas konkurransekraft. Strategien innebærer blant annet etablering av KI-fabrikker med superdatamaskiner for å trene og utvikle kunstig intelligens. EU vil også kutte byråkrati med 25 prosent for å fremme innovasjon og vekst, og 35 prosent for små og mellomstore bedrifter. Selv om EU står fast ved det grønne skiftet, vil de være fleksible og pragmatiske i gjennomføringen. Det kommer også en handlingsplan for å støtte husholdninger og industri gjennom overgangen til fornybar energi. Målet er å gjøre Europa mer konkurransedyktig i møte med utfordringer fra USA og Kina.