Regjeringen bevilger 12,5 milliarder kroner fra Nansen-programmet til Ukraina i 2025. Pengene skal brukes til å styrke energisikkerheten, gi humanitær bistand, støtte driften av landet og bidra til rehabilitering.
Statsminister Støre understreker at både militære og sivile behov i Ukraina er enorme på grunn av krigen. Støtten inngår i Nansenprogram-rammen for 2025, hvor 12,5 milliarder er satt av til sivil og humanitær støtte, mens 22,5 milliarder går til militær støtte.
Midlene fordeles blant annet til energisikkerhet, driftsstøtte, humanitær bistand, næringsutvikling og støtte til sivilt samfunn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre markerer at det er tre år siden krigen i Ukraina startet, ved å fordele 12,5 milliarder kroner i sivil støtte til landet i 2025. Støtten skal gå til energisikkerhet, humanitær bistand, driftsstøtte, næringsutvikling og støtte til sivilt samfunn. Støre understreker at behovene i Ukraina er enorme, spesielt knyttet til reparasjon av elektrisitetsforsyningen. Midlene kanaliseres gjennom den europeiske utviklingsbanken ERDB for å sikre at de når frem og brukes riktig. Støre utelukker ikke at støtten kan økes i fremtiden, og kommenterer også USAs strategi om å kreve mineraler i bytte mot støtte.
1 måned siden
Norge gir én milliard kroner fra Nansen-programmet til Ukraina for å sikre landets gassforsyning, som er truet av russiske angrep. Midlene skal brukes til å importere gass via Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) til det ukrainske gasselskapet Naftogaz. Tiltaket skal sikre strøm og varme til husstander, bedrifter og offentlige institusjoner. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at støtten er strategisk viktig, da Russland målrettet angriper Ukrainas kraftforsyning for å svekke landets økonomi og befolkningens tillit.
2 måneder siden
Regjeringen øker støtten til Ukraina med 3,5 milliarder kroner for å styrke landets forsvarsindustri, slik at de kan produsere mer militært utstyr selv. I tillegg investeres 600 millioner kroner i droner og droneteknologi. Statsminister Støre understreker viktigheten av støtten for Ukrainas motstandskraft og Europas sikkerhet. Investeringen er en del av Nansen-programmet, som totalt vil gi Ukraina 35 milliarder kroner i støtte i 2025, fordelt på militære og sivile formål, inkludert energi, humanitær hjelp og næringsutvikling. Norge deltar også i en dronekoalisjon for å støtte Ukraina ytterligere.
18 dager siden
Norge har bevilget ti milliarder kroner fra Nansen-programmet for å støtte Ukraina. Pengene skal brukes til å utstyre og trene opp en ny ukrainsk brigade på opp mot 5000 soldater. Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) uttaler til VG at dette er et av de største enkeltbidragene fra norsk side til Ukrainas motstandskamp. Norge vil ta ansvar for en stor del av treningen av den nye brigaden.
1 måned siden
Regjeringen møter de parlamentariske lederne for å diskutere en betydelig økning i støtten til Ukraina gjennom Nansen-programmet. Norge har allerede forpliktet seg til å støtte Ukraina med 155 milliarder kroner frem til 2030. Finansminister Stoltenberg understreker at all støtte må være innenfor handlingsregelen, mens Erna Solberg (H) og Sylvi Listhaug (Frp) mener behovet for støtte bør veie tyngre enn handlingsregelen. MDG har foreslått å bevilge 1000 milliarder kroner fra Oljefondet til Ukraina.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å øke støtten til Ukraina med 50 milliarder kroner, noe som gir totalt 85 milliarder i 2025. Dette sees som en reaksjon på Trumps usikkerhet og et signal til Putin om at Norge står fast ved Ukrainas side. Støtten handler om å forsvare grunnleggende verdier og Norges egen sikkerhet. Flere partier understreker behovet for rask bruk av midlene og er åpne for ytterligere bidrag. Samtidig erkjennes det at økt satsing på sikkerhet vil kreve omprioriteringer fra andre politikkområder, og at det haster med å styrke det norske forsvaret.
18 dager siden
Norge bidrar med 10 milliarder kroner for å utstyre og trene en ny ukrainsk brigade, som et spleiselag mellom Norden og Baltikum. Pengene kommer fra Nansen-programmet. Norge vil lede opptreningen av soldatene og bidra med materiell. Forsvarsministeren understreker at dette er et av de største enkeltbidragene fra Norge til Ukrainas motstandskamp. I tillegg samarbeider Norge og Storbritannia om å styrke Ukrainas forsvar mot droner, med et norsk bidrag på 1,2 milliarder kroner. Denne støtten skal forsyne Ukraina med militære droner, radarsystemer og anti-stridsvognminer.
1 måned siden
Regjeringen innleder budsjettkonferansen for 2026 med fokus på den alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen. Statsminister Støre understreker at økte utgifter til forsvar, beredskap og støtte til Ukraina er hovedprioriteringene. Stortinget har blitt enige om et ekstraordinært bidrag til Ukraina på 50 milliarder kroner i år, noe som øker den totale støtten til 85 milliarder kroner for 2025. Finansminister Stoltenberg forsikrer at de økte utgiftene holder seg innenfor handlingsregelen for bruk av oljefondet.
2 måneder siden
Norge kunngjør en ny støttepakke til Ukraina bestående av luftvern til en verdi av 1,2 milliarder kroner. Forsvarsminister Tore O. Sandvik annonserte bidraget på et møte i kontaktgruppen for Ukraina i Brussel. Midlene tas fra det allerede vedtatte Nansen-programmet, og luftvernet skal kjøpes fra USA. Ukraina har gjentatte ganger bedt om mer luftvern for å beskytte sivil og militær infrastruktur. I fjor bidro Norge med luftvern for over 6 milliarder kroner. Storbritannia har også annonsert ytterligere militærhjelp til Ukraina.
1 måned siden
Det er bred politisk enighet om å øke Norges støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre begrunner økningen med den dramatiske situasjonen Ukraina er i, redusert støtte fra USA og et samlet Europa. Støtten skal bidra til fred og stabilitet i Europa, samt støtte den europeiske fredsplanen. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at det kan bli behov for ytterligere økning i støtten fremover, og regjeringen har tidligere blitt kritisert for å være for gjerrig sammenlignet med andre land som Danmark og Sverige.