Islandske elveeiere saksøker Arctic Fish og islandske myndigheter etter at 3500 oppdrettslaks rømte i 2023. Søksmålet, finansiert av Icelandic Wildlife Fund med støtte fra artisten Björk, har som mål å stoppe oppdrettstillatelser i Patreksfjörður og Tálknafjörður.
Elveeierne frykter at lakseoppdrett truer villaksbestanden, og viser til at oppdrettslaks har blandet seg inn i villaksstammen. Mowi, som eier Arctic Fish, avviser anklagene.
Islandske filmskapere har også dokumentert laksens tilbakegang i Norge, og frykter nå lignende tilstander på Island.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny rapport viser at oppdrettslaks som rømte fra anlegg ved Hitra og Frøya i fjor, spredte seg til elver over store deler av norskekysten. Forskere fant rømt laks mer enn 400 km unna rømmingsstedet, og utelukker ikke smitte av bakteriell nyresykdom til villaks. Overvåkingen viste at fisken fra Lerøys anlegg spredte seg vidt, mens ingen av oppdrettslaksene fra Mowis rømming ble påvist i elvene. Forskerne advarer om at Mowi-laksen kan komme tilbake til elvene i 2025, og anbefaler økt overvåking. Rømming av oppdrettsfisk er en trussel mot villaksbestanden.
3 måneder siden
Det er rapportert om åtte tilfeller av rømt oppdrettsfisk i starten av 2025, inkludert 15.000 syk laks fra Lerøy. Dette har ført til kritikk fra MDG, som mener tradisjonelle åpne merder må avvikles. Rømmingen skjer til tross for at fjoråret hadde de høyeste rømmingstallene på fem år. Regjeringen planlegger en stortingsmelding for å gjennomgå tillatelsessystemet for oppdrett, med mål om å redusere miljøpåvirkning og styrke biosikkerheten. Rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for villaksen ved å endre dens genetikk og overlevelsesevne.
4 måneder siden
Jon Nikolaisen, kommunestyrerepresentant i Porsanger, foreslår å endre navnet på kommunesenteret Lakselv til «Elv» som en symbolsk handling for å rette oppmerksomhet mot villaksens kritiske situasjon. Han frykter at oppdrettsnæringens åpne merder kan føre til massiv laksedød, slik det har skjedd på Vestlandet og i Midt-Norge. Forslaget støttes av generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen, som mener tiltak for å beskytte villaksen haster. Oppdrettsnæringens interesseorganisasjon, Sjømat Norge, avviser imidlertid at næringen alene kan klandres for problemene. Kommunestyret skal behandle saken tirsdag, og resultatet av avstemningen er foreløpig ikke kjent.
1 måned siden
SV krever strengere regler for lakseoppdrett og vil at all oppdrett skal foregå i lukkede merder. Kari Elisabeth Kaski i SV kritiserer manglende konsekvenser for oppdrettere som bryter lakselusreglene, og mener dagens situasjon truer villaksen. Hun påpeker at lakselusbehandlingene som brukes i dag ikke løser problemet, og at lukkede merder er nødvendig. SV vil fremme krav om lukkede merder i Stortinget og mener oppdrettsnæringen selv må dekke kostnadene. Frykten er at manglende handling vil skade omdømmet til norsk laks internasjonalt.
1 dag siden
Hobbyfiskere i Nordland og Volda rapporterer om fangst av deformert torsk. De frykter at rømt oppdrettstorsk ødelegger villtorskstammene.
2 måneder siden
Omtrent 27.000 laks har rømt fra et Mowi-anlegg i Dyrøy kommune etter at en fortøyning røk og deler av en merd ble senket. Hendelsen betegnes som alvorlig av Mowi. Fiskeridirektoratet arbeider med å kartlegge omfanget av hendelsen og vurderer tiltak for gjenfangst. Helsedirektoratet har gitt Mowi pålegg om å starte gjenfangstfiske.
4 måneder siden
I 2024 har 93 256 oppdrettslaks rømt fra norske anlegg, det høyeste antallet siden 2019. Fiskeridirektoratet mistenker at det reelle tallet er enda høyere. Den største enkelthendelsen involverte 65 000 laks fra Mowis anlegg i Meløy. De fleste rømmingene skjer under arbeidsoperasjoner, ofte på grunn av teknisk svikt eller feil bruk av utstyr. Rømt oppdrettslaks er en trussel mot villaksen da de kan blande seg og endre genetikken. Sjømatnæringen har en nullvisjon for rømming for å beskytte villaksen, men Mowi beklager årets rømmingstall.
2 måneder siden
27.000 laks rømte fra et Mowi-anlegg i Troms, men kun 24 er gjenfanget. Fiskeridepartementet har pålagt Mowi å fange den rømte fisken, og selskapet betaler en dusør på 500 kr per fisk for gjenfangst. Vanskelige værforhold har gjort gjenfangsten utfordrende. Fiskeridirektoratet kan ilegge bøter ved regelbrudd. Rømming av oppdrettslaks er en trussel mot villaksbestanden, som ble rødlistet i 2021.
2 måneder siden
Kunstig intelligens (KI) tas i bruk for å bekjempe den økende bestanden av pukkellaks i norske elver. Tre prototyper basert på KI-teknologi skal testes i Finnmarkselver for å skille pukkellaks fra andre fiskearter som laks, sjøørret og sjørøye. Pukkellaksen er en uønsket fremmedart som truer lokale fiskebestander og naturmangfold. Maskinene bruker bildegjenkjenning for å sortere ut pukkellaksen for avliving, mens andre arter får passere. Prosjektet er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Troms- og Finnmark og flere leverandører, med en kostnadsramme på 15 millioner kroner. Resultatene fra testingen vil avgjøre om teknologien tas i bruk i flere elver i 2027, da forskere frykter at over en million pukkellaks vil gyte i norske elver.
3 måneder siden
Tyske Foodwatch har kritisert norsk lakseoppdrett for brudd på dyrevelferd og hevdet at en stor andel av laksen i tyske supermarkeder kommer fra anlegg med syk fisk. Sjømatrådet avviser dette, men innrømmer at laks med ufarlige sykdommer som vintersår kan forekomme. De mener Foodwatch skaper et inntrykk av at norsk laks er utrygg å spise, noe de avviser. Foodwatch på sin side understreker at deres rapport er basert på offisielle data og at hovedbekymringen er dyrevelferd, med rekordhøy massedødelighet i oppdrettsanlegg. Foodwatch planlegger å fortsette kampanjen mot norsk oppdrettslaks og mener at matskandaler har en effekt på sikt.