EU har presentert en plan for å gradvis redusere energiprisene frem mot 2040.
Målet er å redusere energikostnadene for både industri og husholdninger.
Ifølge energikommissær Dan Jørgensen kan planen føre til betydelige innsparinger, estimert til 45 milliarder euro i 2025, og økende til 260 milliarder euro i 2040.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
EU-kommisjonen lanserer en omfattende tiltakspakke, «Ren industriavtale», for å redusere strømprisene og kutte utslipp i industrien. Planen innebærer investeringer på 1200 milliarder kroner i nye teknologier og endringer i energitariffer for å sikre billigere strøm. Medlemslandene oppfordres til å kutte skattene på strøm, og det skal bygges opp bedre kapasitet for lagring av LNG-gass. Kommisjonen forventer at disse tiltakene vil redusere energiprisene betydelig innen 2025.
2 måneder siden
EU-kommisjonen har presentert planer for å redusere energiprisene og styrke industriens konkurranseevne gjennom initiativene «Clean Industrial Deal» og «Affordable Energy Action Plan». Tiltakene omfatter statsstøtte til grønne løsninger, enklere tilgang til billige strømkontrakter og forenkling av rapporteringskrav for bedrifter. Målet er å spare europeiske kunder for 130 milliarder euro årlig innen 2030. Yara-sjef Svein Tore Holsether understreker behovet for konkrete tiltak for å utvikle markedet for lavkarbonprodukter og etablere en eksportmekanisme for CBAM. EU ønsker også å øke investeringene i fornybar energi med mål om 100 gigawatt årlig innen 2030, samt å forenkle saksbehandlingen for utbygging av fornybar energi.
2 måneder siden
EU-kommisjonen har presentert en plan for å redusere energiprisene og styrke industrien i Europa. Planen inkluderer investeringer i karbonfri industri, reduksjon av byråkrati og bygging av flere kabler i Nordsjøen. Målet er å øke konkurranseevnen for europeisk industri og redusere energikostnadene for husholdninger og industri. Yara-sjef Svein Tore Holsether støtter initiativet, men understreker behovet for konkrete tiltak og mener Norge bør øke sin gassproduksjon og investere i fornybar energi. Miljøbevegelsen er bekymret for at klimapolitikken kan svekkes.
2 måneder siden
Regjeringen presenterte nye strømtiltak som skal gi lavere og mer forutsigbare strømpriser. Fra 1. oktober kan husholdninger inngå fastprisavtaler på 40 øre per kilowattime. Samtidig reduseres momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent fra 1. juli, med planer om å avvikle den helt i neste stortingsperiode. Regjeringen vil også stanse planleggingen av nye undersjøiske kabler til utlandet frem til 2029. Det innføres en valgfri «Norgespris» med fastpris, men strømstøtten videreføres for de som ikke velger denne ordningen. Regjeringen vil ikke innføre EUs omstridte markedsregelverk og ønsker et nordisk samarbeid for å stabilisere strømprisene.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om fastpris på strøm til 40 øre per kWh kan føre til betydelige besparelser for strømkunder i Sør-Norge. En analyse viser at en enebolig kan spare opptil 5900 kroner i året. Ordningen er spesielt gunstig for hytter, som ikke mottar strømstøtte i dag. Mens fastpris kan lønne seg i Midt-Norge i enkelte år, vil det neppe være gunstig i Nord-Norge. Eksperter påpeker at strømprisene i 2024 ikke var spesielt høye, og at fastprisordningen kan føre til økt strømforbruk. Det er derfor viktig å fortsette arbeidet med energiøkonomisering.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, presenterte statsministeren nye strømtiltak. Regjeringen foreslår at nordmenn kan velge mellom strømstøtte og en fastpris på 40 øre per kilowattime, gjeldende for både boliger og hytter. Fastprisordningen vil gi en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge rundt 2800 kroner i årlig støtte, sammenlignet med dagens strømstøtte på 1265 kroner. I tillegg reduseres merverdiavgiften på nettleie, og regjeringen vil ikke innføre EUs markedsregelverk eller bygge nye utenlandskabler. Tiltakene skal sikre lavere strømregninger og nasjonal kontroll over kraften.
1 måned siden
Energiminister Terje Aasland presenterer detaljene i den nye strømordningen «Norgespris», som gir en fastpris på 40 øre per kilowattime frem til 2027. Prisen justeres årlig fra 2027. Regjeringen vurderer et forbrukstak og sender forslaget på høring, der de foreslår ulike tak for boliger og fritidsboliger. Avtalen binder kundene ut året, og nettselskapene skal administrere ordningen. Regjeringen har ikke bestemt hvordan ordningen skal fungere for de med fjernvarme. Målet er at ordningen trer i kraft 1. oktober og varer til slutten av 2029.
2 måneder siden
Regjeringen lanserer en ny fastprisordning på strøm, kalt Norgespris, som gir en pris på 40 øre per kilowattime fra 1. oktober. Ordningen er et alternativ til dagens strømstøtte og inkluderer nå også fritidsboliger. En gjennomsnittlig husholdning kan potensielt redusere sin strømregning sammenlignet med dagens strømstøtte. Samtidig reduseres momsen på strøm fra 25 til 15 prosent fra 1. juli. Økonomer advarer om at fastprisen kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for bedrifter, da ordningen ikke gir insentiver til å spare strøm. Regjeringen anslår at ordningen vil koste staten 3,8 milliarder kroner.
1 måned siden
Energiminister Terje Aasland presenterte detaljene for Norgespris, en ny strømordning som skal gi forutsigbare strømpriser. Ordningen innebærer en fastpris på 40 øre per kilowattime frem til 2027. Prisen justeres årlig basert på forventede strømpriser. Regjeringen vurderer et forbrukstak og har sendt forslaget på høring, der de ber om innspill på passende nivåer for boliger og fritidsboliger. Avtalen binder forbrukeren ut året, og nettselskapene skal administrere ordningen. Norgespris er planlagt å tre i kraft 1. oktober og vare til slutten av 2029. Fjernvarme er ikke inkludert i ordningen.
3 måneder siden
EU-kommisjonen presenterer en ny plan for å styrke Europas konkurranseevne de neste fem årene. Planen fokuserer på å forenkle regelverk, øke innovasjonen og redusere avhengigheten av land som Kina. Det legges opp til økt finansiering av selskaper innen kunstig intelligens, ren teknologi og energilagring, samt redusert rapporteringsbyrde for europeiske selskaper. EU vil også gjøre det lettere for oppstartsbedrifter å vokse i Europa, noe som kan være gode nyheter for norske selskaper gjennom EØS-avtalen. Samtidig vil EU oppfordre til å «kjøpe europeisk» og ekskludere utenlandske leverandører. Tiltakene kommer i kjølvannet av en rapport som konkluderte med at Europa er for statisk og sliter med å kommersialisere innovasjon.