Lederen for kontrollorganet i bistandsdirektoratet USAID, Paul Martin, er blitt sparket etter å ha kritisert president Trumps nedbygging av direktoratet. Martin advarte om at dette svekker tilsynet med bistandsmidlene og øker risikoen for at de havner i feil hender, som voldelige ekstremistgrupper.
En domstol har midlertidig opphevet Trumps ordre om permitteringer av USAID-ansatte, men bekymringene for direktoratets evne til å føre tilsyn vedvarer.
Selv etter rettsavgjørelsen ble ansatte nektet adgang til hovedkontoret.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Et kontrollorgan rapporterer at USA mangler oversikt over 8,2 milliarder dollar i bistandsmidler etter at Trump-administrasjonen raskt reduserte bistandsdirektoratet USAID. Dette har svekket tilsynet med bistanden, og det er vanskeligere å sikre at midlene ikke havner i feil hender, som for eksempel voldelige ekstremistgrupper. Selv om en domstol har gitt en midlertidig forføyning mot permitteringen av USAID-ansatte, vedvarer bekymringene. USAID-ansatte ble nektet adgang til hovedkontoret, og leieavtalen for hovedkvarteret er avsluttet.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen har startet en nedbemanning i USAID, USAs bistandsorganisasjon, og kutter 1600 stillinger i USA. Alle ansatte, bortsett fra ledere og kritisk personell, blir satt på betalt permisjon. Avgjørelsen kommer etter at en føderal dommer godkjente tiltaket, til tross for søksmål fra fagforeninger som frykter demontering av organisasjonen. Tidligere tjenestemenn kritiserer kuttene og mener de vil svekke USAs evne til å håndtere kriser internasjonalt. USAID er en viktig kanal for amerikansk bistand og et redskap for å fremme landets interesser globalt.
2 måneder siden
President Trump har beordret nedleggelse av USAID, USAs etat for utviklingshjelp, og gitt Elon Musk ansvaret for å effektivisere organisasjonen. USAID-ansatte har fått munnkurv, er beordret hjem, og nettsiden er lagt ned. Trump anklager etaten for å sløse med penger på prosjekter som kondomer til Gaza, noe en ansatt tilbakeviser. En varsler i USAID frykter at nedleggelsen vil få store konsekvenser for nødhjelpsarbeidet og føre til at tusenvis vil dø. Han mener også at dette er en trussel mot demokratiet.
2 måneder siden
Elon Musk har offentlig angrepet bistandsdirektoratet USAID og mener det bør legges ned. Bakgrunnen er at to sikkerhetssjefer ble permittert etter å ha nektet å utlevere sensitiv informasjon til inspektører fra Musks nyopprettede byrå DOGE. Inspektørene skal likevel ha fått tilgang til hemmeligstemplet informasjon, inkludert etterretningsrapporter, uten å ha nødvendig sikkerhetsklarering. Samtidig har Donald Trump frosset nesten all utenlandsk bistand fra USA, og USAID sin nettside er stengt. Dette har skapt frykt for at direktoratet skal legges ned og underlegges utenriksdepartementet. Flere titalls ansatte i USAID er permittert.
1 måned siden
Tidligere økonomisjef i USAID, Dean Karlan, kritiserer Trump-administrasjonens kutt i bistandsbudsjettet og nedleggelsen av USAID. Han mener dette vil skade USAs rykte og innflytelse internasjonalt, og at land vil søke støtte fra mer pålitelige partnere som Norad. Karlan avviser også påstander om at bistandspenger går til ekstremistorganisasjoner, og understreker at det ikke finnes bevis for dette. Kuttene kommer etter at Trump-administrasjonen varslet en gjennomgang av etaten for å sjekke effektiviteten. En ny etat, DOGE, ledet av Elon Musk, er satt til å gjennomføre kutt i offentlig sektor, men møter motstand fra befolkningen.
2 måneder siden
Ansatte i det amerikanske bistandsdirektoratet USAID saksøker Donald Trump etter massive nedskjæringer. Trump-administrasjonen har permittert nesten alle ansatte, og kun 290 av 10.000 ventes å beholde jobben. Fagorganisasjoner mener dette er grunnlovsstridig og skaper en global humanitær krise. Trump og Elon Musk har anklaget USAID-ansatte for kriminalitet og planlegger å slå organisasjonen sammen med utenriksdepartementet, ledet av Marco Rubio. Nedskjæringene kommer etter at Trump-regjeringen frøs bistandsmidler, noe som har ført til kraftige reaksjoner.
2 måneder siden
USAs utenriksminister Marco Rubio har tatt over ledelsen av bistandsdirektoratet USAID, etter at president Trump har frosset mesteparten av deres utbetalinger. Dørene til USAID er stengt, og ansatte har fått beskjed om å holde seg hjemme. Trump har gitt Elon Musk ansvaret for å rydde opp i direktoratet. Flere senatorer protesterer mot nedstengningen og vil blokkere Trumps nominasjoner til diplomatiske stillinger. FN og Norad uttrykker bekymring for konsekvensene av stansen i bistand, da USAID står for en stor del av den globale humanitære hjelpen. Det er demonstrasjoner utenfor USAID sine kontorer i protest mot situasjonen.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen har permittert tusenvis av ansatte i USAID og kuttet i bistandsbudsjettet, noe som rammer nødhjelpsorganisasjoner hardt. Begrunnelsen er at for mye penger forsvinner i administrative ledd, og at bistanden ikke samsvarer med amerikanske interesser. Musk har omtalt direktoratet som en kriminell organisasjon. Fagforeninger har saksøkt Trump, og det har vært demonstrasjoner mot nedleggelsen. Caritas melder om store kutt i helsebudsjetter og at livsviktig nødhjelp stenges ned. Trump-administrasjonen forsvarer avgjørelsen og hevder at enkelte programmer får unntak.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen permitterer alle direkteansatte i USAID globalt, og gir dem 30 dager på å reise hjem. Unntaket er kritisk personell. Dette skjer etter rykter om sammenslåing med Utenriksdepartementet og en omfattende stans i utenlandsk bistand. USAID er nå underlagt Utenriksdepartementet, ledet av Marco Rubio, som anklager direktoratet for å opptre som en uavhengig organisasjon. Elon Musk hevder at USAID skal legges ned. Bistandsstansen rammer også norske organisasjoner som Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp, som har måttet sette minerydding på vent.
2 måneder siden
Fagforeninger har saksøkt Trump-administrasjonen for å hindre en omfattende nedbemanning av bistandsdirektoratet USAID. Søksmålet hevder at nedbemanningen, som vil redusere antall ansatte fra over 10.000 til under 300, vil ha katastrofale humanitære konsekvenser. Fagforeningene argumenterer for at presidenten mangler myndighet til å legge ned et direktorat forankret i kongresslovgivning, og krever at kontorene gjenåpnes og finansieringen gjenopptas. Kritikere, inkludert tidligere USAID-ledere, beskriver situasjonen som skandaløs og frykter at det vil ramme millioner av mennesker som er avhengige av bistand.