Artikkelen omhandler kravet om at Sørlandet må få en representant i regjeringen, spesielt etter at Senterpartiet forlot regjeringen og det ble ledige statsrådsposter. Bakgrunnen er at næringslivet i landsdelen sliter med høye strømpriser uten strømstøtte, og det argumenteres for at en sørlending i regjeringen vil være mer opptatt av dette problemet.
Det pekes på at Sørlandet ikke har hatt en Arbeiderparti-statsråd på 60 år, og flere kandidater nevnes, deriblant Mette Gundersen og Kai Steffen Østensen. Artikkelen fremhever også at Agder med sine 310.
000 innbyggere burde ha minst en statsråd, og at det er et demokratisk problem at landsdelen ikke er representert.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Flere fylker i Arbeiderpartiet presser på for å få sine kandidater inn i regjeringen. Østfold har fremmet Jon Ivar Nygård og Elise Waagen, mens Møre og Romsdal mener de har blitt oversett og krever representasjon. Etter Senterpartiets avgang er flere fylker uten statsråder, noe som øker presset på statsminister Jonas Gahr Støre for å sikre geografisk balanse. Rogaland og Oslo er for tiden de eneste fylkene med mer enn én statsråd.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Arbeiderpartiets vanskeligheter med å finne kvalifiserte kandidater til statsrådsposter, spesielt hvis Senterpartiet skulle forlate regjeringen. Partiet har få talenter igjen og sliter med å fylle åtte statsrådsposter. Flere kandidater blir vurdert, inkludert profilerte politikere som Tore O. Sandvik, Lene Vågslid og Tuva Moflag, samt tidligere statsråder som Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik og Trond Giske. Jens Stoltenberg blir sett på som en ideell kandidat, men er opptatt med internasjonale verv. Artikkelen konkluderer med at partiet mangler en «joker» som kan løse deres bemanningsproblemer.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer Høyres manglende engasjement i strømdebatten, og spesielt fraværet av rikspolitikere som støtter Kristiansands ordfører Mathias Bernanders kritikk av strømkabelinvesteringer til Danmark. Bernander mener Sørlandet ikke skal bære kostnadene for en nasjonal energipolitikk som har feilet. Mens Arbeiderpartiets lokale representant har vært mer synlig i saken, etterlyses Høyres nasjonale stemmer og tydelige standpunkter. Høyre har en mulighet til å vinne velgere på strømpriser, men mangler handlekraft. Næringslivet sliter, og det fryktes flere konkurser som følge av høye strømpriser.
2 måneder siden
Møre og Romsdal Ap presser på for å få en statsråd i regjeringen etter 17 år uten representasjon. Fylkesleder Hanne-Berit Brekken mener fylket har blitt dårlig prioritert og håper statsminister Jonas Gahr Støre vil vurdere kandidater fra fylket. To navn som trekkes frem er Astrid Hoem og Sissel Kruse Larsen. AUF-leder Gaute Børstad Skjervø støtter Hoem og mener hun er en synlig profil fra 22. juli-generasjonen. Vestland Ap og Trøndelag Ap har også flere kandidater de mener er aktuelle for statsrådsposter. Artikkelen belyser også Frps sterke posisjon i Møre og Romsdal, og behovet for at Ap har sentrale politikere fra fylket for å fremme sin politikk.
2 dager siden
En fiskeribedrift på Senja sliter med strømmangel og høye tilkoblingskostnader. Dette hindrer dem i å drive miljøvennlig og tvinger dem til å bruke et dieselaggregat.
4 måneder siden
Strømprisene i Sør-Norge har nådd ekstreme nivåer, med priser opp til 13,40 kroner per kilowattime. Dette har ført til sterk kritikk mot regjeringen og energiminister Terje Aasland, som anklages for manglende handling. Ordførere i regionen, inkludert Kristiansandsordfører Mathias Bernander, har uttrykt frustrasjon over urettferdige prisforskjeller og eksport av strøm til utlandet. Næringslivet, som ikke mottar kompensasjon, rammes hardt, spesielt kraftkrevende industri. Forslag som makspris på 50 øre og en felles prissone for hele Norge vurderes som mulige løsninger for å lette byrden på Sørlandet.
2 måneder siden
Trøndelag Arbeiderparti, ledet av Ingvild Kjerkol, krever at minst tre statsråder i den nye regjeringen kommer fra Trøndelag. Kjerkol viser til en uformell «Frostatingslov» som begrunnelse for kravet. Hun lanserer Tore O. Sandvik som en av de ønskede kandidatene, og understreker at Trøndelag er en viktig region for regjeringen. Det er usikkert om digitaliseringsminister Karianne O. Tung beholder sin post. Statsminister Jonas Gahr Støre sier han vil ha statsråder som er hardtarbeidende, ærlige, lojale, men også tør å si ham imot. Bakgrunnen for regjeringsskiftet er at Senterpartiet har trukket seg ut av regjeringen.
2 måneder siden
Senterpartiet har trukket seg fra regjeringen på grunn av uenighet om strømpriser og EUs energipolitikk. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringen for å ha ført en feilslått politikk som har ført til høye priser på strøm, mat og drivstoff. Hun mener regjeringsbruddet handler om mer enn bare strøm. Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen er svekket, men at det ikke er grunnlag for en annen regjering før valget. SV-leder Kirsti Bergstø kaller regjeringskrisen meningsløs og krever en kraftpolitikk som sikrer lave og stabile strømpriser. Flere partiledere har kommentert situasjonen og konsekvensene for norsk politikk.
4 måneder siden
Stortinget har enstemmig bedt regjeringen om å iverksette ekstraordinære tiltak for å kompensere for de høye strømprisene i Sør-Norge, spesielt i prisområdet NO2. Dette området inkluderer fylkene Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark. Forslaget, som ble fremmet av Rødt, fikk støtte fra alle partiene på Stortinget. Det er ennå ikke spesifisert hvilke konkrete tiltak som vil bli innført, men det er antydet at bruk av flaskehalsinntekter kan være et av alternativene. Rødt understreker at dette er en tydelig beskjed til regjeringen om at det må gjøres mer for å redusere strømprisene i regionen.
2 måneder siden
Ordførere i Vadsø og Sør-Varanger roper om hjelp på grunn av kraftkrise i Øst-Finnmark. De mener at mangel på strøm hindrer næringsutvikling og fører til fraflytting. Ordførerne kritiserer statlige etater for å stoppe lokale initiativer som vindkraft og fiskeoppdrett. Forsvaret motsetter seg vindmøller av hensyn til eget utstyr, mens NVEs saksbehandling av ny kraftlinje tar lang tid. Ordførerne etterlyser bistand fra regjeringen for å løse kraftmangelen og sikre regionens fremtid. De frykter at mangelen på strøm vil føre til ytterligere nedgang i folketallet og tap av arbeidsplasser.