Møre og Romsdal Ap presser på for å få en statsråd i regjeringen etter 17 år uten representasjon. Fylkesleder Hanne-Berit Brekken mener fylket har blitt dårlig prioritert og håper statsminister Jonas Gahr Støre vil vurdere kandidater fra fylket. To navn som trekkes frem er Astrid Hoem og Sissel Kruse Larsen.
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø støtter Hoem og mener hun er en synlig profil fra 22. juli-generasjonen.
Vestland Ap og Trøndelag Ap har også flere kandidater de mener er aktuelle for statsrådsposter. Artikkelen belyser også Frps sterke posisjon i Møre og Romsdal, og behovet for at Ap har sentrale politikere fra fylket for å fremme sin politikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Flere fylker i Arbeiderpartiet presser på for å få sine kandidater inn i regjeringen. Østfold har fremmet Jon Ivar Nygård og Elise Waagen, mens Møre og Romsdal mener de har blitt oversett og krever representasjon. Etter Senterpartiets avgang er flere fylker uten statsråder, noe som øker presset på statsminister Jonas Gahr Støre for å sikre geografisk balanse. Rogaland og Oslo er for tiden de eneste fylkene med mer enn én statsråd.
2 måneder siden
Møre og Romsdal Arbeiderparti har spilt inn flere kandidater til statsrådsposter i Jonas Gahr Støres nye regjering. Fylkeslagsleder Hanne-Berit Brekken bekrefter at Sissel Kruse Larsen og Astrid Hoem er aktuelle, i tillegg til Fredric Holen Bjørdal. Larsen nevnes som en mulig forsvarsminister, mens Hoem kan bli barneminister eller få ansvar for en ny boligpolitikk. Brekken understreker viktigheten av å ha folk fra Møre og Romsdal i sentrale posisjoner. Hun mener en mindretallsregjering gir Arbeiderpartiet en mulighet til å vise frem sin egen politikk, og varsler en ny kurs i partiprogrammet med fokus på strøm- og boligpolitikk.
2 måneder siden
Finnmark Arbeiderparti har foreslått Helga Pedersen som en av de nye statsrådene i Jonas Gahr Støres regjering etter at Senterpartiet trakk seg. Pedersen har lang erfaring fra politikken og blir sett på som en kandidat som kan gå rett inn i en statsrådrolle. Flere andre fylkeslag i Arbeiderpartiet, som Trøndelag, Vestland og Østfold, har også spilt inn sine kandidater og forventer økt representasjon i regjeringen. Møre og Romsdal håper også på å få inn flere statsråder. Det er en forventning om at Nord-Norge skal styrkes i regjeringen, og Pedersen blir sett på som en kandidat som kan bidra til dette.
2 måneder siden
Trøndelag Arbeiderparti, ledet av Ingvild Kjerkol, krever at minst tre statsråder i den nye regjeringen kommer fra Trøndelag. Kjerkol viser til en uformell «Frostatingslov» som begrunnelse for kravet. Hun lanserer Tore O. Sandvik som en av de ønskede kandidatene, og understreker at Trøndelag er en viktig region for regjeringen. Det er usikkert om digitaliseringsminister Karianne O. Tung beholder sin post. Statsminister Jonas Gahr Støre sier han vil ha statsråder som er hardtarbeidende, ærlige, lojale, men også tør å si ham imot. Bakgrunnen for regjeringsskiftet er at Senterpartiet har trukket seg ut av regjeringen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler kravet om at Sørlandet må få en representant i regjeringen, spesielt etter at Senterpartiet forlot regjeringen og det ble ledige statsrådsposter. Bakgrunnen er at næringslivet i landsdelen sliter med høye strømpriser uten strømstøtte, og det argumenteres for at en sørlending i regjeringen vil være mer opptatt av dette problemet. Det pekes på at Sørlandet ikke har hatt en Arbeiderparti-statsråd på 60 år, og flere kandidater nevnes, deriblant Mette Gundersen og Kai Steffen Østensen. Artikkelen fremhever også at Agder med sine 310.000 innbyggere burde ha minst en statsråd, og at det er et demokratisk problem at landsdelen ikke er representert.
19 dager siden
Ap-ordfører Ann Jeanett Klinkenberg kritiserer Senterpartiet for å prioritere statsråder fremfor innføring av EU-direktiver, noe som utløser reaksjoner fra Sp. Marit Arnstad (Sp) stiller spørsmål ved Aps evne til samarbeid etter Klinkenbergs utspill. Klinkenberg modererer senere sin uttalelse og uttrykker håp om et rødgrønt samarbeid etter valget, til tross for uenighet om EØS-avtalen. Vedum antyder at mange Ap-velgere støtter Sp i EU-saken, mens Giske støtter Støre. Samtidig forlater Ingvild Kjerkol sentralstyret i Ap, og Klinkenberg og Emil Raaen blir valgt inn.
4 måneder siden
Etter medieoppslag om at Vestland Ap ønsker å bytte ut partileder Jonas Gahr Støre, går et flertall i fylkesstyret ut og gir sin støtte til Støre. Åtte av elleve styremedlemmer bekrefter at de støtter Støre som partileder, og avviser at fylkeslaget jobber for et lederskifte. Nestleder Siri Sandvik sier hun er fornøyd med Støre som partileder og statsminister, og stortingsrepresentant Torbjørn Vereide mener det er enkeltpersoner som opererer som anonyme kilder i saken. Fylkesleder Marte Mjøs Persen har ikke kommentert saken.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer mulige scenarier foran valget i 2025, der Jonas Gahr Støre kan bli presset til å gå av som statsminister og Ap-leder. Tonje Brenna nevnes som en mulig etterfølger. Samtidig har Frp og Sylvi Listhaug hatt en sterk fremgang, og Listhaug fremstår som en samlende leder. Høyre og Erna Solberg kan ha undervurdert effekten av aksjesaken og Listhaugs fremgang. Det spekuleres i om et generasjonsskifte i norsk politikk kan være på vei, med en yngre Ap-leder og en mer samlende Frp-leder, noe som kan endre dynamikken i valgkampen.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø signaliserer at partiet kan være villig til å gå inn i regjering dersom Senterpartiet trekker seg fra det nåværende regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet. Hun understreker at SV er opptatt av å få gjennomslag for sin politikk, spesielt knyttet til å redusere forskjeller, trygge velferden og fremme en grønn omstilling. Bergstø er åpen for samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre, men understreker at politikken må være i fokus. Hun avviser ikke et regjeringssamarbeid selv om Arbeiderpartiet går videre med EU-direktiver som SV er skeptiske til. Bergstø mener det er for tidlig å diskutere posisjoner, og håper at de nåværende regjeringspartiene finner en løsning for å fortsette samarbeidet.
2 måneder siden
Kvinnenettverket i Oslo Arbeiderparti krever at statsminister Jonas Gahr Støre sørger for full likestilling i sin nye regjering. De påpeker at dagens regjering ikke har 50 prosent representasjon av begge kjønn, verken i alle departementer eller i regjeringen som helhet. Nettverket mener det er særlig problematisk at flere departementer med skjev representasjon følger kjønnsstereotypiske mønstre, med overvekt av kvinner i familie- og utviklingsdepartementet, og menn i finans-, samferdsels- og justisdepartementet. Kvinnenettverket viser til at Arbeiderpartiet har vedtatt at begge kjønn skal være representert i alle valg og oppnevninger, og mener dette også må gjelde regjeringen.