Artikkelen diskuterer mulige scenarier foran valget i 2025, der Jonas Gahr Støre kan bli presset til å gå av som statsminister og Ap-leder. Tonje Brenna nevnes som en mulig etterfølger.
Samtidig har Frp og Sylvi Listhaug hatt en sterk fremgang, og Listhaug fremstår som en samlende leder. Høyre og Erna Solberg kan ha undervurdert effekten av aksjesaken og Listhaugs fremgang.
Det spekuleres i om et generasjonsskifte i norsk politikk kan være på vei, med en yngre Ap-leder og en mer samlende Frp-leder, noe som kan endre dynamikken i valgkampen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Erna Solbergs posisjon i en potensiell borgerlig regjering etter valget, spesielt med tanke på FrPs fremgang på meningsmålingene. Solberg understreker at et regjeringsskifte er viktigst, men erkjenner at det vil være et nederlag for Høyre om de ikke får statsministeren. Hun er åpen for å være statsråd under Sylvi Listhaug, men antyder at borgerlig side trolig trenger støtte fra flere partier enn Høyre og Frp for å få flertall. Valgkampen blir en kamp for Høyre både mot de rødgrønne og mot Frp om å være det største partiet på borgerlig side.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer de siste meningsmålingene og deres innvirkning på de tre største partiene. Jonas Gahr Støre har opplevd en liten opptur, men er fortsatt bak Erna Solberg. Internt i Ap vurderes Støres lederposisjon, mens Høyre opplever press og spørsmål rundt Erna Solbergs lederskap. Frp er størst på gjennomsnittet av målingene, men velgerne er lunkne til Sylvi Listhaug som statsminister. Artikkelen diskuterer også dynamikken i de ulike partiene og hvordan de håndterer de varierende målingene. Det er også et poeng at de borgerlige samlet sett har et overtak.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Høyres utfordringer i valgkampen, der Erna Solberg møter økt press etter Aps fremgang. Solberg forsøker å fremstå avslappet gjennom medieopptredener, men partiet sliter med å definere en tydelig profil og spisse sin politikk. Aps fokus på utenrikspolitikk skaper en utfordring for Høyre, spesielt for Sylvi Listhaug. Artikkelen antyder at Høyre vurderer å endre strategi, inkludert å ta selvkritikk og slutte å være så ansvarlige, for å vinne tilbake velgere. Solberg må finne nye måter å engasjere velgerne på, utover tradisjonelle temaer.
4 måneder siden
Erna Solberg, leder av Høyre, avviser spekulasjoner om at hennes tid som partileder går mot slutten etter meningsmålinger som viser Fremskrittspartiet (Frp) foran Høyre. Hun understreker at hun er motivert og har én plan: å vinne valget. Solberg peker på at Høyre fortsatt er nest størst på målingene og at hun topper statsministermålingene. Hun avviser ikke muligheten for en regjering med Sylvi Listhaug som statsminister, men oppfordrer velgere som ønsker en Høyre-ledet regjering til å stemme Høyre. Solberg fremhever Høyres politikk som løsningen på utfordringer som helsekøer, skatter og skole, og ser frem til valgkampen.
4 måneder siden
Styret i Oslo Ap har flere ganger i høst diskutert Jonas Gahr Støres fremtid som partileder, ifølge VGs opplysninger. Selv om det ikke har vært noen formelle vedtak, skal det være bred enighet om at han bør gå av. Støre ble nylig nominert til førsteplassen på partiets liste til stortingsvalget i 2025, men støtten skal ha vært lunken. Flere fylkesledere har også uttrykt ønske om at han trekker seg. Samtidig har Ap-statsrådene og nestlederne uttrykt tillit til Støre. Det er ventet at hans fremtid som leder vil bli diskutert i valgkomiteen før landsmøtet i 2025.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvorvidt Kari Nessa Nordtun kan bli Aps neste partileder. Til tross for at hun har markert seg som en dyktig politiker og kunnskapsminister, har hun takket nei til stortingsplass, noe som er en forutsetning for å bli partileder. Flere kommentatorer ser likevel på henne som en potensiell leder, og hennes politiske gjennomslag i Stavanger og som statsråd trekkes frem. Samtidig anses Tonje Brenna som en sterkere kandidat, med bedre forankring i partiet. Artikkelen konkluderer med at Nordtuns avgjørelse om å stille som partileder trolig vil tas hjemme, ikke på partikontoret.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg er under press etter fallende meningsmålinger og Frps fremgang. Hun mener Høyre er et mer moderat alternativ og tilbyr bedre og mer helhetlige løsninger enn Frp, selv om velgerne nå signaliserer ønske om en kursendring. Solberg er mer opptatt av langsiktige løsninger enn å jage velgerne. Hun tror ikke nødvendigvis at Frps Sylvi Listhaug blir statsminister selv om Frp blir størst, da det er den statsministerkandidaten som samler flest stemmer bak seg som vil få jobben. Solberg mener det viktigste nå er å bedre næringslivets vilkår, spesielt gjennom å redusere skatten på privat eierskap. Hun vil ikke endre klimapolitikken, men mener Høyre har en annen tilnærming enn dagens regjering.
4 måneder siden
Artikkelen analyserer Sylvi Listhaugs stilskifte og Frps økte popularitet. Listhaug har endret sin fremtoning og politiske retorikk, noe som har ført til økt oppslutning for Frp. Partiet fremstår nå som et realistisk alternativ i en tid hvor kommunene sliter økonomisk. Listhaug har utnyttet situasjonen ved å fremstå som en redningskvinne for skoler og angripe sløseri. Samtidig endrer Ap sin strømpolitikk, mens Erna Solberg risikerer å havne i skyggen. Det er likevel ikke gitt at Frp vil innfri sine løfter, og Solberg kan fortsatt ende i regjering.
4 måneder siden
En meningsmåling viser at over 20% av nordmenn anser Sylvi Listhaug som den beste statsministerkandidaten, i konkurranse med Jonas Gahr Støre og Erna Solberg. Støtten til Listhaug er sterk blant Frp-velgere, men svært lav blant velgere fra andre partier. Målingen viser også at Støres støtte er svak, men at den ikke påvirkes av Listhaugs kandidatur, mens Solbergs støtte svekkes når Listhaug er et alternativ. Listhaug selv understreker at politikken er viktigst, men signaliserer at Frp vil kreve statsministerposten ved et godt valgresultat.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Jonas Gahr Støres stilling som statsminister inn i 2025, etter et internt opprør i Arbeiderpartiet. Til tross for at opprøret kan ha styrket hans posisjon, sliter han med et inngrodd taperstempel. Regjeringen kritiseres for å være reaktiv og fokusere på små saker, mens de overstyres i store spørsmål som strømpriser og økte forskjeller. Distrikts-Norge opplever nedleggelser og sentralisering, noe som reiser spørsmål om demokratiets funksjon. Artikkelen antyder at velgere kan reagere med proteststemmer eller passivitet ved valget i 2025, men oppfordrer til engasjement for å påvirke politikken.