Artikkelen diskuterer hvorvidt Kari Nessa Nordtun kan bli Aps neste partileder. Til tross for at hun har markert seg som en dyktig politiker og kunnskapsminister, har hun takket nei til stortingsplass, noe som er en forutsetning for å bli partileder.
Flere kommentatorer ser likevel på henne som en potensiell leder, og hennes politiske gjennomslag i Stavanger og som statsråd trekkes frem. Samtidig anses Tonje Brenna som en sterkere kandidat, med bedre forankring i partiet.
Artikkelen konkluderer med at Nordtuns avgjørelse om å stille som partileder trolig vil tas hjemme, ikke på partikontoret.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) avviser at hun er en aktuell kandidat til å ta over som partileder i Arbeiderpartiet. Hun understreker at partidemokratiet må få virke og at hun har tillit til Jonas Gahr Støre som statsminister og partileder, men vil ikke forskuttere om han bør fortsette i rollen. Nordtun mener partiets dårlige meningsmålinger er en tydelig melding fra velgerne om misnøye med politikken. Hun avviser også at hun er klar for en lederrolle, og peker på at partiet har mange dyktige folk. Flere har nevnt Tonje Brenna som en mulig arvtaker.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer mulige scenarier foran valget i 2025, der Jonas Gahr Støre kan bli presset til å gå av som statsminister og Ap-leder. Tonje Brenna nevnes som en mulig etterfølger. Samtidig har Frp og Sylvi Listhaug hatt en sterk fremgang, og Listhaug fremstår som en samlende leder. Høyre og Erna Solberg kan ha undervurdert effekten av aksjesaken og Listhaugs fremgang. Det spekuleres i om et generasjonsskifte i norsk politikk kan være på vei, med en yngre Ap-leder og en mer samlende Frp-leder, noe som kan endre dynamikken i valgkampen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler spekulasjoner rundt Jens Stoltenbergs mulige kandidatur som partileder i Arbeiderpartiet, etter at han ble utnevnt til finansminister. Interne diskusjoner i Ap har reist spørsmål om Jonas Gahr Støres ledelse, og Stoltenbergs inntreden har åpnet for nye spekulasjoner. Valganalytikere påpeker at Støres fremtid avhenger av partiets kommende valgresultat, mens andre er skeptiske til Stoltenbergs kandidatur. Fraværet av en stortingsplass for Stoltenberg trekkes frem som et potensielt hinder. Støre selv avviser bekymringer om å bli overskygget av Stoltenberg, og understreker at det var hans eget valg å hente inn Stoltenberg.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer mulige kandidater til ledervervet i LO, Norges største arbeidstakerorganisasjon. Sittende leder Peggy Hessen Følsvik vurderer å fortsette, men hennes beslutning er usikker. Jørn Eggum, leder for Fellesforbundet, er en annen aktuell kandidat, selv om han ikke har full støtte internt. Sissel Skoghaug nevnes som en potensiell kandidat fra offentlig sektor. Valgkomiteens leder, Mette Nord, vil spille en avgjørende rolle i valget av ny leder, og prosessen forventes å foregå bak lukkede dører.
4 måneder siden
Styret i Oslo Ap har flere ganger i høst diskutert Jonas Gahr Støres fremtid som partileder, ifølge VGs opplysninger. Selv om det ikke har vært noen formelle vedtak, skal det være bred enighet om at han bør gå av. Støre ble nylig nominert til førsteplassen på partiets liste til stortingsvalget i 2025, men støtten skal ha vært lunken. Flere fylkesledere har også uttrykt ønske om at han trekker seg. Samtidig har Ap-statsrådene og nestlederne uttrykt tillit til Støre. Det er ventet at hans fremtid som leder vil bli diskutert i valgkomiteen før landsmøtet i 2025.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer Arbeiderpartiets interne krise og muligheten for et lederskifte, som kan føre til at Jonas Gahr Støre går av som statsminister. Det reises spørsmål om det er hensiktsmessig med en ny regjering så kort tid før valget, og om det er det landet trenger nå. Det påpekes at et skifte kan skape ustabilitet, spesielt med tanke på Senterpartiets posisjon. Artikkelen argumenterer for at Ap bør tenke på landets styring, ikke bare egne interesser, i sin interne prosess. Det understrekes at en ny statsminister bør ha legitimitet, spesielt om vedkommende ikke er folkevalgt.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Jonas Gahr Støres posisjon som partileder i Arbeiderpartiet. Etter en periode med oppgang på målingene, har partiet igjen havnet i krise, og det spekuleres i om Støre vil bli byttet ut. Støres personlige kvaliteter og statsmannsegenskaper trekkes frem som årsaker til at han har overlevd så lenge som partileder, til tross for flere valgnederlag og kriser. Det er stillhet rundt hans fremtid i partiet, men bekymringer om mulige etterfølgere har dukket opp. Støre oppfordres til å reflektere over sin rolle i juleferien, mens partiet vurderer alternativer.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer om formell bakgrunn som høyere utdanning og stortingserfaring er nødvendig for å bli statsminister. Den viser til eksempler som Einar Gerhardsen og Thorbjørn Jagland, som ble statsministre uten slik erfaring. Begrepet 'politisk broiler' brukes om politikere som har gjort politikk til sin karrierevei, og dette begrepet brukes også om Tonje Brenna. Artikkelen argumenterer for at evnen til å forstå vanlige folks problemer og politiske konfliktlinjer er viktigere enn formell bakgrunn. Den konkluderer med at det ikke er usannsynlig at en 'broiler' kan være best egnet til å lede landet.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer de siste meningsmålingene og deres innvirkning på de tre største partiene. Jonas Gahr Støre har opplevd en liten opptur, men er fortsatt bak Erna Solberg. Internt i Ap vurderes Støres lederposisjon, mens Høyre opplever press og spørsmål rundt Erna Solbergs lederskap. Frp er størst på gjennomsnittet av målingene, men velgerne er lunkne til Sylvi Listhaug som statsminister. Artikkelen diskuterer også dynamikken i de ulike partiene og hvordan de håndterer de varierende målingene. Det er også et poeng at de borgerlige samlet sett har et overtak.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Arbeiderpartiets fremgang på meningsmålingene etter Jens Stoltenbergs retur til norsk politikk som finansminister, og Høyres utfordringer med å opprettholde sin posisjon. Torbjørn Røe Isaksen påpeker at Høyre må stille seg vanskelige spørsmål om hvordan de skal gjenvinne politisk momentum, mens Frp vinner velgere med sin kritikk av statlig overformynderi. Julie Brodtkorb understreker at politikk er avgjørende for velgernes valg, og at Høyre må utvikle en politikk som appellerer til folk. Støres strategiske håndtering av Stoltenbergs inntreden i regjeringen fremheves som en faktor som kan ha styrket Arbeiderpartiet.