Artikkelen hevder at Donald Trumps politikk representerer en alvorlig trussel mot kvinners rettigheter og likestilling internasjonalt. Den understreker at tilbakeslagene er merkbare, og at konservative krefter vinner terreng.
I forbindelse med FNs kvinnekommisjonsmøte i New York, som skulle markere fremskritt for kvinners rettigheter de siste 30 årene, fremheves det at situasjonen er dyster.
En samlet norsk delegasjon deltar på møtet for å demonstrere at samarbeid og demokrati er veien til likestilling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trumps gjenvalg undergraver USAs rolle som global forsvarer av menneskerettigheter, med henvisning til konflikter i Ukraina og Midtøsten. Bekymring uttrykkes for en mer aggressiv amerikansk utenrikspolitikk. EU må nå lede an i arbeidet med å beskytte menneskerettigheter, med en viktig rolle for Norge. Artikkelen understreker behovet for å støtte menneskerettighetsorganisasjoner som arbeider mot autoritære krefter, og fremhever viktigheten av internasjonalt samarbeid for å forsvare grunnleggende rettigheter.
1 måned siden
En ny FN-rapport avslører en global svekkelse av kvinners rettigheter, forverret av klimaendringer og demokratisk tilbakegang. Vold mot kvinner øker, spesielt i konfliktområder og digitalt. Rapporten understreker at til tross for fremskritt siden Beijing-erklæringen i 1995, gjenstår betydelige utfordringer for likestilling. Den internasjonale kvinnedagen markeres med fokus på fortsatt kamp for kvinnefrigjøring, mens MIRA-senteret retter oppmerksomheten mot krigens konsekvenser for kvinners liv. FN presenterer en handlingsplan for å fremme likestilling og kvinners rettigheter globalt.
9 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer faren for at Donald Trump og MAGA-bevegelsen undergraver demokratiet i USA, og hevder at Trump kan forsøke å beholde makten etter 2028. Republikanerne beskrives som et autoritært parti, der radikaliseringen har nådd et punkt hvor det er vanskelig å reversere utviklingen. Trump og MAGA besitter et system som kan manipulere historien og snu nederlag til seier, mens Demokratene mangler effektive motstrategier. Artikkelen skisserer mulige skrekkscenarioer, inkludert en fascistisk stat eller borgerkrig, og understreker behovet for at Europa samler seg for å motstå Trumps innflytelse.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trumps politikk fører til forfølgelse av minoriteter i USA. Tiltak for likestilling og inkludering avvikles, og offentlige ansatte forfølges. En høyreradikal stiftelse har publisert svartelister over helsepersonell som jobber med inkludering, noe som skaper frykt i helsevesenet. Høyesteretts beslutning om å avslutte Affirmative action bidrar til å svekke minoritetenes rettigheter. Flere selskaper har avviklet sine tiltak for inkludering. Diskriminering er fortsatt et stort problem i USA.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at demonteringen av den demokratiske rettsstaten i USA, under ledelse av Trump, er en alvorlig trussel mot demokratiet. Tiltak som benådning av dømte etter stormingen av kongressen og utskifting av nøkkelpersonell undergraver rettsvesenet. Erfaringer fra land som Ungarn og Polen viser at slike prosesser er vanskelige å reversere. I motsetning til Europa, mangler USA eksterne institusjoner som kan begrense autokratiske tendenser. Forfatteren understreker at demokrati krever et komplekst system av institusjoner som beskytter både flertallets vilje og mindretallets rettigheter, og advarer om at en svekket amerikansk rettsstat kan ha alvorlige globale konsekvenser.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer faren for demokratisk tilbakegang i USA under Trump, men argumenterer for at demokratiet fortsatt har gode sjanser til å overleve. Forfatteren fremhever at Trump-administrasjonen har satt i gang flere prosesser som undergraver demokratiet innenfra, som å svekke pressen, lovstyret og byråkratiet. Dette kan føre til en situasjon der valg ikke lenger er frie og rettferdige. Samtidig påpekes det at demokratier er robuste, spesielt i rike land med etablerte institusjoner, og at det finnes mange motkrefter som kan mobiliseres for å forsvare demokratiet. Forfatteren tror en for rask fremrykning fra Trumps side kan ha gjort flere oppmerksomme på faren, og at dette kan føre til økt motstand.
15 dager siden
Artikkelen belyser innskrenkninger i transpersoners rettigheter i USA og Norge. I USA har Trump-administrasjonen innført lovendringer som begrenser disse rettighetene, noe som har fått flere land til å advare transpersoner mot å reise dit. I Norge har helsedirektørene strammet inn på tilgangen til kjønnsbekreftende behandling for transpersoner under 18 år. Artikkelen fremhever forskning som viser en potensiell økning i selvmordsraten blant unge transpersoner i områder med slike restriksjoner. Forfatteren argumenterer for at transrettigheter er grunnleggende menneskerettigheter og oppfordrer politikere til å ta ansvar og motarbeide feilinformasjon.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den urovekkende utviklingen i kvinners rettigheter både globalt og nasjonalt. Forfatteren uttrykker bekymring for økningen i kjønnsbasert vold, seksuelle overgrep og konservative holdninger blant unge menn. Hun viser til konkrete eksempler fra utlandet og Norge, inkludert partnervold, voldtekt og overgrep på nett. Forfatteren konkluderer med at frykten for hvilken fremtid en datter ville møte, er grunnen til at hun innerst inne håper på å få en sønn, samtidig som hun understreker at hun ville elske et barn uansett kjønn.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere. Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning. Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.