Verdens naturfond (WWF) oppfordrer nordmenn til å la gressklipperen stå i mai. Dette for å hjelpe insekter som pollinatorer som lever under press.
Artikkelen formidler en oppfordring fra Verdens naturfond (WWF) til nordmenn om å unngå plenklipping i mai. Hensikten er å støtte insekter, spesielt pollinatorer, som er under press. WWF påpeker at en kortklipt plen er en "biologisk ørken" for insekter, mens en villere hage gir bedre levekår.
Organisasjonen uttrykker bekymring over nedbyggingen av norsk natur, som en rapport fra Norkart og Sabima har avdekket. Mange biearter er rødlistet, og flere har sannsynligvis forsvunnet.
Også sommerfugler er utsatt. WWF understreker insektenes rolle som "naturens superhelter" og deres betydning for matproduksjon gjennom pollinering.
Karoline Andaur
Verdens naturfond
WWF
Norkart
Sabima
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
På våren er det kun humledronningene som flyr, og de er betydelig større enn arbeiderne og hannene som kommer senere. Zoolog Frode Ødegaard forklarer at dronningene haster med å finne næring og et trygt sted for å starte et nytt humlesamfunn etter vinterdvalen. Tidlig vår er en kritisk periode fordi det blomstrer lite, og derfor er planter som selje og løvetann viktige matkilder. Ødegaard oppfordrer hageeiere til å la deler av hagen være vill, og ikke fjerne løv og naturlige kroker som er viktige for insektene. Humlesamfunnet varer ett år, og insekter generelt er avgjørende for økosystemet og matproduksjonen. Han advarer mot utbygging, naturødeleggelse og bruk av plantevernmidler, og oppfordrer til mer naturvennlig tenkning i hage- og uteområder.
10 timer siden
Ny kartlegging viser at store områder med verdifull naturskog er truet av utbyggingsplaner. Hyttebygging er en hovedårsak til at over 300 kvadratkilometer skog kan forsvinne.
1 måned siden
Artikkelen omhandler starten på pollensesongen og dens innvirkning på stadig flere nordmenn. Pollenanalytikere ved NTNU følger utviklingen nøye, og påpeker at et mer sterilt samfunn kan føre til økt allergi. Klimaendringer bidrar også til at pollensesongen starter tidligere. Norges Astma- og Allergiforbund understreker behovet for bedre pollenvarsling og utstyr for helsepersonell for å håndtere økningen i pollenallergi.
3 måneder siden
Norge opplever en kraftig økning i import av fremmede arter via planter, med 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø som ankom i fjor. Blant de mest bekymringsfulle artene er amerikabartege, tomatmøll, skarabeen Oxyomus sylvestris og kulegråurt, som kan true norsk natur og landbruk. Disse artene kommer hovedsakelig via importerte planter med jordklumper. Miljødirektoratet og Mattilsynet vurderer nå strengere importregler, inkludert forbud mot import fra høyrisikoområder og økt testing. Privatpersoner oppfordres til å kjøpe norske planter og rapportere uvanlige funn. Klimaendringer øker risikoen for spredning, og tiltak er nødvendig for å beskytte norsk natur og økonomi.
2 dager siden
En rekordtidlig vår skaper både glede og utfordringer for gartnere og fruktbønder. Eksperter advarer samtidig mot å plante sommerblomster for tidlig.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bekymringen rundt utbygging av gondolbaner i norsk natur, spesielt i lys av en pågående naturkrise. Flere kommuner har foreslått gondolbaner i verdifulle naturområder, noe som har ført til protester. En konkret sak i Sula, der statsforvalteren har fremmet innsigelse, skal nå vurderes av kommunal- og distriktsminister Erling Sande. Denne saken blir sett på som en test for regjeringens forpliktelse til å stanse naturtapet innen 2030. Artikkelen understreker at nedbygging av natur skjer i et alarmerende tempo, og at det er behov for prioriteringer som setter naturvern foran fornøyelsesformål. Befolkningen støtter også sterkere tiltak for å bevare naturen.
1 måned siden
En tidlig vår har ført til at pinnsvin i Nord-Norge har våknet fra dvalen tidligere enn normalt. Verdens naturfond (WWF) er bekymret for konsekvensene dette kan ha for pinnsvin og andre arter, spesielt med tanke på mattilgang og kommende kuldeperioder. Pinnsvinhjelpen påpeker at pinnsvin kan returnere til dvale dersom forholdene tillater det, og oppfordrer folk til å tilby mat og vann. Denne hendelsen illustrerer et økende problem forårsaket av klimaendringer, hvor dyrs naturlige sykluser forstyrres.
1 måned siden
Norge kritiseres for manglende marint vern til tross for internasjonale forpliktelser. WWF påpeker at kun en liten andel av norske havområder er vernet, og håper den nye havvernloven vil føre til forbedring. Marinbiolog Fredrik Myhre fremhever behovet for representativt vern etter internasjonale standarder, og viser til både mangelfulle eksempler som Saltstraumen og positive resultater fra Jærkysten. WWF oppfordrer regjeringen til å prioritere vern av spesielt verdifulle og sårbare områder for å sikre et sunt og rikt havmiljø for fremtiden.
11 dager siden
Artikkelen argumenterer for at vern av gammel skog er avgjørende for å opprettholde biologisk mangfold og sikre fremtidig matproduksjon. Den fremhever at gammel skog er hjem for tusenvis av arter, regulerer klimaet og beskytter mot klimaendringer. Til tross for Stortingets mål om å verne 10 prosent av skogen, er manglende finansiering et hinder. Konsekvensene av tap av biologisk mangfold kan bli store, både økonomisk og miljømessig. Artikkelen oppfordrer regjeringen til å prioritere skogvern i de kommende budsjettene, og understreker at vern av skog er en investering i beredskap mot naturkrisen.
14 dager siden
Artikkelen omhandler økt mauraktivitet i norske hjem om våren. Biolog Ragna Byrkjeland fra Norsk Hussopp Forsikring advarer om at maur kan etablere reir innendørs og skade isolasjonsmaterialer, spesielt under gulv med varmekabler. Hun anbefaler forebyggende tiltak som å tette sprekker og holde det rent. Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, toner ned risikoen og mener maur hovedsakelig er et ubehag, og at skadeomfanget ofte er overdrevet. Han påpeker at stokkmaur kan gnage i fuktskadet treverk, men at råte er hovedproblemet.