En tidlig vår har ført til at pinnsvin i Nord-Norge har våknet fra dvalen tidligere enn normalt. Verdens naturfond (WWF) er bekymret for konsekvensene dette kan ha for pinnsvin og andre arter, spesielt med tanke på mattilgang og kommende kuldeperioder.
Pinnsvinhjelpen påpeker at pinnsvin kan returnere til dvale dersom forholdene tillater det, og oppfordrer folk til å tilby mat og vann.
Denne hendelsen illustrerer et økende problem forårsaket av klimaendringer, hvor dyrs naturlige sykluser forstyrres.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler tidlig hoggorm-aktivitet i Norge, som knyttes til klimaendringer og høye temperaturer. En slangeentusiast observerte hoggorm allerede 6. mars, halvannen uke tidligere enn i fjor. Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser om hoggormbitt, og forsikringsselskaper har fått skademeldinger om bitt på kjæledyr. En ekspert bekrefter at hoggormen er aktiv større deler av året på grunn av mildere vintre, selv om det er lokale variasjoner. Det understrekes et behov for bedre statistikk for å kartlegge hoggormens spredning.
1 dag siden
En rekordtidlig vår skaper både glede og utfordringer for gartnere og fruktbønder. Eksperter advarer samtidig mot å plante sommerblomster for tidlig.
2 måneder siden
Uvanlig høye temperaturer har blitt målt flere steder i Nord-Norge i februar, med ny varmerekord på Andøya hvor det ble målt ni grader. Svein Spjelkavik forteller at han aldri har opplevd lignende temperaturer på denne tiden av året. Værmelder Eli Kari Gjengedal understreker at slike kraftige rekorder er urovekkende og mener det er et tegn på klimaendringer. Uværet har ført til stengte veier og avlyste møter, og den hyppige vekslingen mellom vinter og mildvær skaper utfordringer for mange. Gjengedal mener klimaforskernes beregninger stemmer og at situasjonen er et tegn på en klimakrise.
3 måneder siden
Meteorologisk institutt melder om uvanlig mildvær i Sør-Norge, med fem dager på rad over null grader i høyfjellet, noe som aldri har skjedd i januar tidligere. Flere målestasjoner har også satt nye varmerekorder for måneden. Det milde været fører til mindre snø og kan påvirke dyre- og planteliv negativt, da naturen kan begynne å tro at det er vår. Samtidig meldes det om farevarsel for snø på deler av Østlandet og et lavtrykk som kan gi vind og nedbør i Sør-Norge mot helgen. Meteorologer forventer flere slike mildværsperioder i fremtiden, og at de vil bli hyppigere og varmere.
12 dager siden
Økende turisme i villreinområder, særlig i kalvingsperioden, skaper bekymring. En ekspert fra Statens naturoppsyn påpeker at økt ferdsel forstyrrer dyrene. DNT lover tiltak som reduserte åpningstider og vurdering av ruteendringer for å beskytte villreinen. Norge har et spesielt ansvar for villreinen, da over 90 prosent av bestanden i Europa finnes her. Fjellturisme og hyttebygging truer dyrene, og en mer ansvarlig tilnærming til naturbruk etterlyses fra både kommuner og DNT.
1 måned siden
Milde temperaturer har ført til at mauren har våknet rekordtidlig i år, med en økning i henvendelser om skadedyrproblemer. Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring melder om en økning på 39 prosent i antall saker sammenlignet med fjoråret, spesielt knyttet til stokkmaur. Biolog Ragna Byrkjeland forklarer at mauren, som vanligvis våkner i april, nå er aktive allerede i mars. Hun anbefaler å tette sprekker og åpninger for å hindre at mauren kommer inn i boligen på jakt etter mat.
2 måneder siden
Uvanlig høye temperaturer og bar asfalt i Tromsø skaper reaksjoner, da mange forbinder februar med snø og ski. Meteorologer melder at mildværet vil fortsette, og varmerekorder er satt flere steder i landet. En bonde i Karlsøy opplever at mildværet skaper problemer for dyrene, som ikke lenger kan lufte seg ute på grunn av gjørme. Bonden frykter også at isdannelse vil skade planterøttene og redusere overlevelsen på enga.
7 dager siden
Solbærbonden Stine Mølstad på Nes i Hedmarken opplever en vår som kommer tidligere enn noen gang, med grønne blader og blomsterknopper på buskene allerede i april. Meteorologene bekrefter at april kan bli den varmeste på Østlandet siden 2011, med temperaturer 4,5 grader over normalen. Den tidlige varmen gir utfordringer, blant annet at pollinerende insekter som humler og bier kanskje ikke er klare, noe som kan påvirke avlingen. Mølstad tilpasser driften ved å bevare planter som tiltrekker insekter og ved å dyrke flere sorter med ulik blomstringstid for å spre risikoen. Hun har også måttet fremskynde planting av stiklinger og planlegger å plante om buskene om høsten for å unngå skader fra varmen. Risikoen for frost i blomstringstiden er en annen utfordring ved tidlig vår. Mølstad understreker viktigheten av tilpasning i møte med klimaendringer for å sikre bærekraftig matproduksjon i Norge.
3 måneder siden
Etter kraftig snøfall i Midt-Norge og Sør-Norge er Norsk institutt for naturforskning (Nina) bekymret for elg, hjort og rådyr. Dyrene trekker ned fra høyden for å finne mat, og beveger seg langs brøytede veier og jernbanespor, noe som øker risikoen for påkjørsler. Når snøfallet avtar, begynner dyrene å lete etter mat, og de blir mindre sky for mennesker og trafikk. Det er viktig å holde avstand til dyrene og holde hunder i bånd for å unngå å stresse dem. Det er også forbudt å mate dyrene på grunn av faren for å spre skrantesjuke.
6 timer siden
Verdens naturfond (WWF) oppfordrer nordmenn til å la gressklipperen stå i mai. Dette for å hjelpe insekter som pollinatorer som lever under press.