En fersk undersøkelse viser økende frykt for krig og usikkerhet i Norge. En betydelig andel av befolkningen tror det er sannsynlig med krig i Norge innen fem år, og tilliten til landets forsvarsevne er lav.
Samtidig er det økende bekymring for en potensiell tredje verdenskrig og atomkrig. Undersøkelsen avdekker også en svekket tillit til NATO og dets evne til å garantere Norges sikkerhet.
Mange mener Norge bør ruste opp og investere mer i eget forsvar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En fersk undersøkelse fra Opinion viser en markant økning i frykten for krig i Norge. Nå tror 16 prosent av nordmenn at det er sannsynlig med krig innen fem år, mot kun 6 prosent i fjor. Samtidig uttrykker et klart flertall (60 prosent) manglende tillit til Norges forsvarsevne. Undersøkelsen avdekker også en nedgang i tilliten til at NATO vil garantere Norges sikkerhet. I tillegg er det en økende andel som tror at andre NATO-land kan bli angrepet militært. En seniorrådgiver i Opinion peker på Donald Trump som en faktor som har bidratt til økt usikkerhet.
2 måneder siden
En undersøkelse viser at et betydelig antall eksperter frykter en tredje verdenskrig innen 2035, inkludert potensiell bruk av atomvåpen. Utviklingen i Russland, USA og Kina skaper bekymring, og det oppfordres til tiltak for å styrke forsvarsevnen. Enkelte eksperter mener en russisk seier i Ukraina kan øke spredningen av atomvåpen, mens andre understreker viktigheten av et russisk nederlag for å forhindre ytterligere aggresjon. Det foreslås at Norge bør investere i ukrainsk krigsindustri for å bidra til Europas sikkerhet og stabilitet.
1 måned siden
En fersk meningsmåling avslører at mange nordmenn er usikre på om USA vil bistå Norge i tilfelle et russisk angrep. Denne usikkerheten oppstår etter at tidligere president Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke investerer tilstrekkelig i forsvar. Forsvaret understreker imidlertid det sterke samarbeidet med USA, og tidligere forsvarssjefer maner til ro, og fremhever at Norge er på vei mot å oppfylle NATOs krav til forsvarsbudsjett. De understreker at NATO-alliansen er robust og at Norges sikkerhet er ivaretatt gjennom medlemskapet og bilaterale avtaler.
2 måneder siden
Nordmenns søk på Google gjenspeiler en økende bekymring for krig, sikkerhet og beredskap, særlig knyttet til Russland og den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Søkene omfatter spørsmål om potensiell krig i Norge, atomvåpen og hvordan man kan forberede seg. En forsker fra NUPI påpeker at selv om det er grunn til bekymring, vurderer norsk etterretningstjeneste faren for en konvensjonell krig som lav på mellomlang sikt. Samtidig understrekes det at hybride trusler er en reell utfordring. Ulike europeiske land har forskjellige vurderinger av trusselen fra Russland, noe som skaper et komplekst bilde av sikkerhetssituasjonen.
3 måneder siden
Etter Russlands angrep på Ukraina har forholdet til Norge blitt mer anspent og uforutsigbart. Norge befinner seg i en farligere verden med økt russisk aktivitet som desinformasjon, etterretning og digitale angrep. Regjeringen forventer at befolkningen forbereder seg på krise og krig, spesielt i Finnmark og Troms, som er særlig utsatt. Russland bruker ulike metoder for å drive etterretning, inkludert sivile fartøy, og det er viktig å være kildekritisk. Det er igangsatt et pilotprosjekt for å styrke beredskapen blant ungdom, men det er bekymring for om det kan ligne på indoktrinering. Russland vil trolig være en uforutsigbar nabo i lang tid fremover.
1 måned siden
En ny meningsmåling utført av InFact for Nettavisen viser at en betydelig andel av den norske befolkningen er usikker på om USA vil komme Norge til unnsetning ved en eventuell trussel fra Russland. Mens 34,5 prosent tror USA vil stille opp, svarer 38,1 prosent nei, og 27,4 prosent er usikre. Forsvaret understreker imidlertid det tette samarbeidet med USA og fremhever at USA er Norges viktigste allierte. De viser også til den pågående «Joint Viking»-øvelsen, hvor 10.000 soldater fra ni Nato-land deltar.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan den globale situasjonen påvirker nordmenns tanker og bekymringer, med fokus på forsvarspolitikk. Mange er urolige på grunn av krig, politisk ustabilitet og økonomisk press. Nettavisen har intervjuet folk i Oslo om deres syn på Norges forsvarspolitikk, spesielt knyttet til kjøp av fregatter fra USA og forholdet til NATO. Meningene er delte; noen ønsker å styrke forsvaret og europeiske allianser, mens andre mener Norge bør prioritere lokal produksjon og trygge avtaler. Debatten omfatter også spørsmålet om EU-medlemskap. En psykolog gir råd om å begrense nyhetskonsum og fokusere på en trygg hverdag for å dempe bekymringer i en usikker tid.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at 48 prosent av Norges befolkning er bekymret for den nåværende verdenssituasjonen, preget av krig, økonomisk uro og polarisering. Kvinner og personer i aldersgruppen 35-44 år er mer bekymret enn menn. De med lavere inntekt og innbyggere i Oslo og Akershus uttrykker størst bekymring. Undersøkelsen viser at mange forsøker å opprettholde en normal hverdag, mens noen søker mer informasjon eller unngår nyheter om temaet. Enkelte føler seg maktesløse eller engstelige som følge av situasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt NATOs fremtid etter Donald Trumps uttalelser. Eksperter understreker at Norge ikke kan klare seg alene uten allierte, og at landet må øke tempoet i opprustningen og samarbeide tettere med andre europeiske land, spesielt Sverige og Finland. Norge er en viktig alliert for USA som en fremskutt lyttepost mot russiske atomvåpen, og kan varsle et eventuelt angrep. Krigen i Ukraina tærer på Russland, men trusselen fra russiske atomvåpen vedvarer.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan den økende globale uroen påvirker norske vernepliktige, som følger nyhetsbildet nøye og diskuterer situasjonen. Mange er fornøyde med tjenesten, men reflekterer over fremtidige konsekvenser. Forsvarssjefen understreker viktigheten av å støtte Ukraina og oppfordrer til å være bekymret, men ikke redd. Samtidig avdekker en fersk forsvarsanalyse ressursmangel i Forsvaret, noe de vernepliktige bekrefter. De er også klar over at Norges ressurser brukes til å hjelpe andre land i nød, noe som påvirker deres egen tjeneste.