Artikkelen analyserer Donald Trumps første uke som president og hvordan man bør tolke hans uttalelser. Forfatteren argumenterer for at man ikke bør ta Trump bokstavelig, men heller se hans handlinger som en del av en forhandlingsstrategi.
Det understrekes at det er viktig å ha gode kontakter i Trumps administrasjon for å forstå den faktiske politikken som utformes. Forfatteren mener Norge bør fokusere på å posisjonere seg for gode forhandlinger med USA, fremfor å la seg sjokkere av Trumps retorikk.
Det påpekes at Trump er en selger og forhandler, og at det politiske håndverket utføres av andre i administrasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at man må forstå Donald Trumps kommunikasjonsstil og forhandlingstaktikker, spesielt i forbindelse med hans uttalelser om Grønland. Det hevdes at Trump bruker forretningsstrategier der han ikke utelukker alternativer for å oppnå fordeler, og at hans uttalelser om Grønland bør tolkes som et ledd i forhandlinger, ikke som en direkte militær trussel. Artikkelen kritiserer norsk offentlighet for å reagere med sjokk og fordømmelse, og oppfordrer til å lære seg å kommunisere med Trump på hans premisser. Det påpekes også at utenriksminister Espen Barth Eides forsiktige reaksjon kan skape utfordringer i fremtiden. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til Trump, spesielt med tanke på Norges rolle som energinasjon.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps opptreden som president, og fremhever hans evne som showmann. Den beskriver hans livesignering av presidentordre som politisk underholdning. Det stilles spørsmål ved om hans uttalelser er retorikk eller reelle intensjoner, spesielt hans ideer om å utvide USAs territorium. Artikkelen nevner også Trumps syn på Ukraina-krigen, hans kritikk av Russlands tapstall, og hans benådning av 6. januar-kuppmakerne. Det konkluderes med at Europa må forberede seg på en mer uforutsigbar amerikansk politikk, og at Norge må styrke sitt samarbeid med Europa.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge raskt må etablere sterke relasjoner med Donald Trumps nye administrasjon. Det haster fordi Republikanerne har kontroll over både Det hvite hus og Kongressen, og initiativer må være i gang innen 2025 for å passere. Norge har gode forhandlingskort med energiressurser, mineraler og strategisk plassering. Artikkelen foreslår at Norge bør posisjonere seg som en strategisk energipartner for USA og Canada, og at EU-medlemskap er et blindspor. Det understrekes at statsminister Støre må prioritere fysiske møter med Trump og hans administrasjon for å sikre norske interesser.
4 dager siden
Artikkelen oppfordrer leserne til å skille mellom diplomatiets høflighetsfraser og en kritisk vurdering av USAs president Donald Trump. Forfatteren mener at norske politikere, som statsministeren og finansministeren, har håndtert møtet med Trump på en profesjonell og diplomatisk måte. Samtidig advares det mot å la seg blende av Trumps ros og sjarm, da han ifølge artikkelen undergraver amerikansk demokrati, akademisk frihet og bidrar til en urettferdig fredsløsning i Ukraina. Leserne oppfordres til å bevare sin kritiske holdning, støtte Ukraina og vise solidaritet med Danmark, samtidig som de overlater diplomatiet til politikerne. Avslutningsvis understrekes viktigheten av å bevare sin integritet og anstendighet i en utfordrende tid.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utspill om Grønland og Norges reaksjon. Det argumenteres for at Trumps uttalelse undergraver NATO og den internasjonale rettsorden. Utenriksminister Espen Barth Eide får støtte for sin forsiktige tilnærming, da Norge må balansere prinsipper med strategisk tenkning. Det fremheves at USA er en stormakt med en uforutsigbar leder. Artikkelen påpeker at Trumps handlinger kan styrke Kina og skape splid i NATO. Det konkluderes med at Norge bør støtte Danmark i en eventuell konflikt med Trump, både av solidaritet og egen sikkerhetsinteresse, spesielt med tanke på Svalbard.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps forhold til Europa og internasjonalt samarbeid etter hans innsettelse som president. Trump inntar en brysk og selvhevdende stil, noe som skaper usikkerhet blant europeiske ledere. Han har tidligere truet med å svekke NATO ved å betinge forsvar av medlemsland med betaling, og han ønsker å ta tilbake kontrollen over Panamakanalen. Trump har også signalisert interesse for å kjøpe Grønland. Han kritiserer EU og varsler økte tollmurer. Artikkelen fremhever at Europa må forberede seg på en ny virkelighet der USA under Trump kan være en mindre pålitelig partner, og at økte investeringer i forsvar kan bli nødvendig.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap, og ser på konsekvensene av hans politikk både nasjonalt og internasjonalt. Den beskriver synkende oppslutningstall og økende uro blant republikanere, samtidig som Trumps utenrikspolitikk sår tvil om USAs allianser, spesielt i Europa. Elon Musks involvering i å endre det amerikanske statsapparatet skaper også bekymring for en potensiell konstitusjonell krise. Selv om Trump får anerkjennelse for å ha satt fokus på viktige samfunnsproblemer, kritiseres han for manglende strategi og en autoritær lederstil.
20 dager siden
Artikkelen analyserer tollmurer i lys av Donald Trumps handelspolitikk, og trekker paralleller til norsk landbrukspolitikk. Den undersøker argumenter for og imot tollmurer, inkludert beredskap og selvforsyning. Forfatteren hevder at en konsekvent logikk for selvforsyning vil kreve tollmurer på en rekke varer, ikke bare landbruksvarer, noe som ligner på Trumps politikk. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på egne utfordringer og ikke la seg rive med av Trumps handlinger.
17 dager siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utenrikspolitikk som et pokerspill, der han bruker handelskriger og alliansespill for å oppnå fordeler for USA. Trumps konfronterende stil og fokus på kortsiktig gevinst kritiseres for å undergrave samarbeid og stabilitet i internasjonale relasjoner. Han presser Ukraina hardt og signaliserer samtidig vilje til å forhandle med Russland. Samtidig krever han mer av europeiske allierte i NATO. Eksperter mener Trumps tilnærming, preget av nullsumspill og manglende tillit, kan svekke USAs posisjon og åpne for at Kina styrker sin innflytelse.
1 dag siden
Statsminister Jonas Gahr Støre fremhevet nordområdene tidlig i sitt møte med Donald Trump. Artikkelen kritiserer norsk mediedekning for å ha oversett dette viktige poenget.