Nettbutikken Temu er svært populær i Norge på grunn av sine lave priser, men dette skaper utfordringer for norske butikker. Politikere kritiserer Temu for å ikke følge samme regler som norske bedrifter, spesielt knyttet til åpenhetsloven og arbeidsforhold.
Temu avviser kritikken og hevder at de følger lover og regler. Samtidig har flere forbrukere sluttet å handle fra Temu på grunn av bekymringer rundt kvalitet og potensielt skadelige stoffer.
Det er også diskusjon om toll på tekstiler for å jevne ut konkurransevilkårene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Posten har inngått en distribusjonsavtale med den kinesiske netthandelsplattformen Temu, kjent for sine lave priser. Dette skjer til tross for bekymringer om potensielt helseskadelige stoffer i Temus produkter, noe som har ført til økte stikkprøvekontroller initiert av Klima- og miljøministeren. Næringsdepartementet, som eier Posten, understreker at selskapet selv er ansvarlig for å sikre at driften overholder lover og regler. Posten begrunner avtalen med den økende netthandelen fra utlandet og et ønske om å opprettholde et høyt aktivitetsnivå. Virke anslår at Temu sender over 11 millioner pakker årlig til Norge, og argumenterer for at tollfritaket i VOEC-ordningen bør fjernes.
1 dag siden
En ny undersøkelse viser at de fleste norske Temu-kunder har bekymringer knyttet til shoppingen. Til tross for dette fortsetter mange å handle på plattformen.
4 måneder siden
Sverige vurderer å forby nettbutikkene Temu og Shein, kjent for billige klær og varer. Dette kommer etter en undersøkelse som viser at mange svensker planlegger å kjøpe julegaver derfra. I Norge er et slikt forbud ikke aktuelt, selv om regjeringen deler bekymringen rundt bærekraft. Nordmenn handler i stor grad fra utenlandske nettbutikker, med Temu på topp. Regjeringen oppfordrer til mer bærekraftig handel, mens miljøorganisasjoner krever strengere tiltak som regler og avgifter. Frankrike vurderer forbud mot annonsering og økt moms for disse nettbutikkene.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at flere nordmenn har kjøpt Halloween-godteri fra den kinesiske nettbutikken Temu. Forbrukerrådet advarer mot dette, da godteriet kan inneholde stoffer som ikke skal være i kontakt med mat, og mangler innholdsdeklarasjon. Temu er populær i Norge, men følger ikke europeiske standarder. Miljødirektoratet fant også et helseskadelig stoff i et Temu-produkt, langt over lovlig grense. Flere forbrukerorganisasjoner i EU har klaget på Temu for manglende informasjon. Til tross for bekymringer, har ikke norske myndigheter planer om å forby Temu.
4 måneder siden
Sverige vurderer å forby Temu og Shein på grunn av miljø- og arbeidsforhold, men Norge har ingen planer om et slikt forbud. Norske myndigheter oppfordrer heller til bevisst konsum og bærekraftig handel, og jobber for felles europeiske løsninger. En undersøkelse viser at nordmenn handler mer på nett enn svensker, og Temu er en populær nettbutikk. Miljøorganisasjoner er kritiske til Norges manglende handling. NRK-profil Leo Ajkic mener man bør vurdere alle produsenter kritisk, ikke bare de som er populære å kritisere.
4 måneder siden
Postnord anslår at 15 prosent av all norsk netthandel stammer fra den kinesiske plattformen Temu. Temu er den mest populære utenlandske nettbutikken blant nordmenn, og 42 prosent har handlet der de siste tre månedene. Selv om Temu har fått kritikk for dårlig kvalitet og giftstoffer i produktene, viser en undersøkelse fra NHO Service og Handel at omtrent 7 av 100 nordmenn kjøpte julegaver fra Temu. Temu bygger nå lokale lagre i flere europeiske land for å tilby raskere levering, men foreløpig ikke i Norge.
3 måneder siden
En fersk meningsmåling viser at et klart flertall av norske forbrukere ønsker faste lave priser i dagligvarebutikkene, fremfor hyppige tilbud. Forbruksforsker Karl Fredrik Tangen kritiserer dagligvarekjedenes komplekse rabattordninger, og mener de skaper forvirring og usikkerhet for kundene. Han hevder at kjedene bruker disse ordningene for å vanskeliggjøre prissammenligning, og at det er behov for reguleringer. Dagligvarekjedene Kiwi, Rema 1000 og Coop avviser kritikken og hevder at de har både faste lave priser og gode tilbud. Coop mener de har god innsikt i kundenes preferanser, og at kundene setter pris på rabatter og tilbud.
2 måneder siden
Nordmenns shopping fra den kinesiske nettbutikken Temu har hatt en kraftig økning siden 2023. Tall viser at over halvparten av norske husstander har handlet fra plattformen i 2024. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen uttrykker bekymring for det store omfanget og advarer mot overforbruk, potensielt giftige stoffer og miljøbelastningen ved import av billige varer fra Kina, og oppfordrer nordmenn til å unngå Temu. Professor Tor Wallin Andreassen ved NHH påpeker at Temu benytter psykologiske mekanismer for å stimulere kjøpelyst, og at denne handelen kommer i tillegg til det vanlige forbruket.
9 dager siden
Kinesiske TikTok-brukere hevder å være underleverandører for luksusmerker som Hermès og Gucci, og tilbyr nå varer direkte til forbrukere til svært lave priser, som en respons på Trumps tollsatser. Det påstås at man kan kjøpe Hermès-vesker for et par dollar uten logo. Norske myndigheter er bekymret for miljøgifter i disse billigvarene. Videoenes troverdighet er usikker, og det spres feilinformasjon om at Kina har legalisert salg av kopivarer. Luksusmerker benekter å produsere kopivarer.
3 måneder siden
MDG har utfordret næringsministeren til å innføre et midlertidig forbud mot nettbutikker som Temu og Shein, på grunn av bekymringer rundt helse, miljø og brudd på kjemikalieregler. Stikkprøver viser at produktene kan være giftige, og EU har startet en gransking. Høyre støtter bekymringene og etterlyser tiltak. Næringsministeren avviser et forbud, men sier regjeringen jobber med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU, og at de er åpne for nye grep. Hun understreker at de må være sikre på at tiltakene ikke får utilsiktede konsekvenser.