Martin Bech Holte, tidligere McKinsey-sjef, hevder i sin nye bok at Norges suksess skyldes fastlandsøkonomien, ikke oljen. Han mener en «designfeil» i Oljefondet har ført til at Norge bruker oljepenger for å kjøpe seg ut av problemer, i stedet for å løse dem.
Dette har ifølge Holte ført til redusert produktivitet og null reallønnsvekst. Han argumenterer for at oljepengene bør brukes til å styrke fastlandsøkonomien, spesielt gjennom lavere skatt på arbeid.
Holte mener også at offentlige utgifter må normaliseres for å tvinge politikere til å jobbe smartere. Han kritiserer dagens politiske konkurranse for å fokusere på pengebruk fremfor problemløsning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Tidligere McKinsey-sjef Martin Bech Holte lanserer en kritisk bok om norsk økonomi, der han hevder at oljefondet brukes feil og fører til ineffektivitet. Han foreslår å dele ut oljepenger direkte til befolkningen eller bruke dem til å skape insentiver for arbeid gjennom negative skatter. Bech Holte påpeker at Norge har falt på lykkeindeksen, spesielt blant yngre generasjoner, og ser til Sverige som et eksempel på et land som har snudd en økonomisk nedtur. Han oppfordrer norske politikere til å endre tankesett, lage tydeligere prosjekter for å forbedre økonomien, og mener befolkningen er misfornøyd med dagens situasjon.
3 måneder siden
Tidligere McKinsey-topp Martin Bech Holte advarer i sin nye bok om at oljefondets ukontrollerte pengebruk truer Norges økonomiske fremtid. Han hevder at Norges suksess skyldes tidligere reformer, men at økt offentlig pengebruk og manglende insentiver til privat sektor har ført til stagnasjon. Bech Holte mener politikerne er blitt for opptatt av forbruk fremfor reformer. Han foreslår kraftige kutt i offentlig pengebruk og skattelette for å stimulere arbeid og innovasjon. Boken får støtte fra flere politikere som erkjenner behovet for omstilling og reformer.
3 måneder siden
Samfunnsøkonom Martin Bech Holte, forfatter av boken «Landet som ble for rikt», hevder at Norge har blitt for passivt og at oljepengene har ført til stagnasjon. Han mener at Norge har gått fra å være best i klassen til å ha under middels produktivitetsvekst, og at dette fører til problemer som manglende reallønnsvekst. Kritikere mener han overdriver hvor unikt dette er for Norge, og at han gir et unyansert bilde av veksten i offentlig sektor. Bech Holte foreslår å kutte i statsbudsjettet og heller gi skattelettelser, og mener offentlig pengebruk øker gjennom outsourcing, selv om antall offentlig ansatte er stabilt.
3 måneder siden
Økonom Martin Bech Holte har skrevet boken «Landet som ble for rikt», der han hevder at oljepengene har en sløvende effekt på det norske samfunnet. Han argumenterer for at oljefondet i stor grad brukes til å øke offentlige utgifter, i stedet for å investere i infrastruktur og kunnskap. Holte mener også at produktiviteten i Norge har gått ned, og at økningen i unge uføre er et resultat av et feilslått belønningssystem. Økonom Harald Magnus Andreassen er kritisk til flere av Holtes konklusjoner, men roser boken for å ha skapt en viktig debatt. Presseveteran Harald Stanghelle mener bokens tema treffer en nerve i befolkningen og setter ord på en underliggende følelse av at noe er galt med hvordan Norge forvalter sin rikdom.
3 måneder siden
Økonom Martin Bech Holte hevder i boken «Landet som ble for rikt» at norske politikere er satt sjakk matt av oljepengene og ikke klarer å si nei til velgernes ønsker. Han mener offentlig pengebruk blåser opp BNP gjennom dyre prosjekter og subsidier. Holte foreslår et nytt belønningssystem med null skatt for lavinntektsgrupper for å skape sunn økonomisk vekst og unngå stagnasjon. Han understreker at han ikke vil bygge ned velferdsstaten, men mener offentlige prosjekter ofte blir for dyre. Samfunnsøkonom Kjell Roland er uenig i flere av Holtes forslag, men mener han holder liv i en viktig debatt om faren for en ineffektiv stat.
3 måneder siden
Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt» hevder at Norge har mistet sin tidligere nøysomhet og arbeidsmoral på grunn av oljeformuen. Boken argumenterer for at perioden 1973-2013 var Norges gullalder, preget av markedsorientering og deregulering. Holte mener at Norge nå befinner seg i en dyp krise, men at manglende effektivisering og overflod av penger hindrer nødvendige reformer. Han foreslår derfor kutt i offentlige utgifter og skattelettelser for å stimulere økonomien. Boken kombinerer økonomisk analyse med en fortelling om norsk velstands vekst og fall, og er ment å være et innspill i debatten om hvordan Norge best skal bruke oljepengene og utvikle samfunnet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler boken «Landet som ble for rikt» av Martin Bech Holte, som kritiserer norsk økonomisk politikk. Holte hevder at Norge har hatt en negativ økonomisk utvikling siden 2013, med lav produktivitetsvekst, stagnerte lønninger og økt offentlig pengebruk. Han kritiserer politikernes bruk av oljepenger til å blidgjøre særinteresser og foreslår en ny handlingsregel for å begrense politikernes tilgang til oljefondet. Holte argumenterer for å fjerne skatt på inntekt og formue, finansiert av oljepengene, for å stimulere til arbeid og investeringer. Artikkelen understreker at 700.000 nordmenn i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet, og at velferdsstatens bærekraft er truet.
3 måneder siden
Martin Bech Holte, forfatter av den mye omtalte boken 'Landet som ble for rikt', kritiserer i boken ekstravagant bruk av oljepenger og manglende visjoner hos norske politikere. I podkasten 'Stopp verden' møter han politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen for å diskutere norsk økonomi og oljerikdom, samt svare på kritikken som har kommet i etterkant av bokutgivelsen. Holte, som tidligere har vært McKinsey-sjef og Aker-direktør, har med boken sin skapt stor debatt rundt forvaltningen av Norges oljeinntekter.
3 måneder siden
Tidligere McKinsey-sjef Martin Bech Holte advarer om at Norge er i ferd med å gjenta Sveriges feil fra 1970-tallet, da de var verdens rikeste land. Han hevder at Norge bruker dobbelt så mye av BNP på sykdom og uførhet som andre land, og at de offentlige utgiftene har eksplodert. Produktivitetsveksten er rekordlav, og norsk økonomi har lav tillit i utlandet, noe som fører til en svak krone. Holte mener oljefondet passiviserer Norge og at politikerne ikke tar de nødvendige grep. Han foreslår å overføre eiendomsretten til oljepengene til befolkningen, redusere skatter og offentlige utgifter med 300-400 milliarder kroner for å snu trenden.
3 måneder siden
Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt» hevder at Oljefondet, som skulle sikre Norges fremtid, har blitt en barriere for nødvendige reformer. Fondet har skapt en illusjon av trygghet og ført til politisk handlingslammelse. Kritikere av Holte, inkludert politikere, økonomer og ideologiske motstandere, har møtt boken med motstand, hersketeknikker og avledning. Holte argumenterer for at Norge må redusere avhengigheten av oljepenger og satse mer på innovasjon og private initiativer for å sikre en bærekraftig fremtid. Han mener at dagens økonomiske modell er sårbar og krever handling for å unngå alvorlige problemer.