Denne artikkelen er filmanmeldelser av to aktuelle filmer. Den iranske filmen «Frøet fra det hellige fikentreet» skildrer en systemtjener i det iranske rettssystemet som innser uhyrligheter.
Regissør Mohammad Rasoulof er en konfronterende filmskaper som har blitt arrestert og dømt for sitt arbeid. Den engelske filmen «Bird», regissert av Andrea Arnold, handler om en 12-årings vanskelige oppvekst i England.
Filmen er filmet i Kent, der regissøren selv vokste opp. Skuespillerprestasjonene får ros, men filmen kan tidvis virke anmassende.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Filmen «Bird», regissert av Andrea Arnold, gir et innblikk i fattigdoms-England gjennom 12 år gamle Bailey. Hun bor i Kent med sin far og halvbror under kummerlige forhold, og søker etter mening i et kaotisk miljø. En dag møter hun en mystisk figur kalt Bird, og de utvikler et spesielt vennskap. Filmen viser at selv i vanskelige sosiale forhold finnes det varme, omsorg og drømmer. Arnold ønsker å vise at det finnes sterke, oppfinnsomme, omsorgsfulle og elskende mennesker, selv i det ofte foraktede sosiale bunnsjiktet i England. Filmen fremhever gode rolletolkninger, spesielt av Bailey og Bird.
1 måned siden
«Frøet fra det hellige fikentreet» er en modig film som skildrer undertrykkelsen i Iran. Filmen følger en iransk dommer som tilsynelatende er lovorientert, men som gradvis blir en del av et korrupt system. Etter Masha Aminis død blir dommerens familie konfrontert med regimets brutalitet, og hans kone slites mellom lojalitet og frykt. Regissør Mohammad Rasoulof er forfulgt og dømt for å ha laget filmen, og har flyktet til Tyskland. Filmen er viktig og engasjerende, og bruker dokumentariske klipp fra 2022-protestene i Teheran.
1 måned siden
Andrea Arnolds «Bird» er en kraftfull oppvekstskildring om 12 år gamle Bailey, som bor i en sliten bydel sammen med sin forsømmelige far Bug og halvbror. Bailey søker oppmerksomhet og møter Bird, en mystisk figur. Filmen utforsker Baileys overgang til puberteten og hennes forhold til familie og omgivelsene. Filmen balanserer mellom sosialrealisme og fantasifulle elementer, og skuespillerne leverer sterke prestasjoner.
2 måneder siden
Nettavisens filmanmelder har anmeldt to filmer denne uken: dokumentaren «No Other Land» og barnefilmen «Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral». «No Other Land» er en delvis norskprodusert dokumentar som er nominert til Oscar for beste dokumentar, og viser undertrykkelsen av palestinere på Vestbredden. Filmen stiller spørsmål ved Israels rolle i konflikten. «Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral» får terningkast 3, og anmelderen mener den tidvis er for skremmende for små barn, og at den mangler varme og kjærlighet.
2 måneder siden
Denne helgen anmeldes to nye filmer: den norske dokumentaren «Ski» og den franske filmen «Når høsten kommer». «Når høsten kommer» er en rolig film om en eldre dame på den franske landsbygda, med fokus på hennes relasjoner og hverdagsliv. Filmen anbefales for de som liker overraskelser og har en lang ettersmak. «Ski» er en dokumentar om ekstreme fristilkjører og deres ukonvensjonelle livsstil. Filmen er mer rettet mot ekstremski-miljøet og viser deres dristige skikjøring. «Når høsten kommer» får terningkast 5, mens «Ski» får terningkast 4.
3 måneder siden
Nettavisens filmanmelder Jon Selås anmelder denne uken to kinofilmer. Den ene er dokumentaren «De rettsløse», som tar for seg behandlingen av norske kvinner som hadde forhold til tyske soldater under andre verdenskrig. Filmen er et viktig bidrag til forståelse av denne delen av norsk historie, spesielt for yngre generasjoner. Den andre filmen er et indisk drama som handler om tre kvinner som jobber på et sykehus i Mumbai. Filmen beskrives som et mesterverk med en sterk historie, godt skuespill og en overraskende avslutning. Begge filmene anbefales.
21 dager siden
Artikkelen omhandler to separate saker. Den første saken omhandler forretningsmannen Johan H. Andresen som står frem som skaperen av den politiske tegneserien «Fritt», og donerer alle inntekter fra boken til organisasjonen «Fritt Ukraina». Den andre saken dekker rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen, der sønnen Henrik Ingebrigtsen vitner om farens kontrollerende oppførsel, fysisk avstraffelse og verbale krenkelser. Henrik beskriver en oppvekst preget av frykt og usikkerhet, og forteller om episoder der broren Jakob ble kalt nedsettende ting. Han forklarer også bakgrunnen for brødrenes kronikk i VG, der de ønsket å få fred fra pressen.
2 måneder siden
Artikkelen presenterer filmanmeldelser av «A Complete Unknown», som skildrer Bob Dylans tidlige karriere, og «Veien hjem», et dansk drama om en soldats leting etter sin sønn i borgerkrigens Syria. «A Complete Unknown» fremheves for Timothée Chalamets prestasjon og sin kunstneriske tolkning av Dylans liv. «Veien hjem» beskrives som et rått og realistisk drama som viser krigens brutalitet og religiøs fanatisme.
23 dager siden
Artikkelen undersøker hvordan Gjert Ingebrigtsen ble hyllet av mediene og idretten for sine trenermetoder, samtidig som rettssaken avslører en mørkere side. Jakob Ingebrigtsen beskriver hvordan medieoppmerksomheten endret faren og skapte et behov for å fremme seg selv. Konflikten rundt datterens ønske om å slutte med løping illustrerer dette presset. Mediene unnlot å problematisere TV-serien der en overivrig trenerpappa og en ung jente ble fulgt. Idretten tilsidesatte verdier i sin beundring, og ledere unnlot å kritisere Ingebrigtsens metoder. Gjert fikk gjennomslag for sine synspunkter, inkludert å snu forbudet mot høydehus. Konklusjonen er at Norge ukritisk støttet Gjert Ingebrigtsen.
4 måneder siden
Romjulen byr på et variert kinotilbud, med den norske filmen «Kjærlighet» som den mest populære. Filmen er den siste i en trilogi av regissør Dag Johan Haugerud, og utforsker temaer som sex, håp og kjærlighet. Andre filmer som anmeldes er det biografiske dramaet «Team Havnaa», den bhutanske filmen «Munken og geværet», og det italienske dramaet «Vi har ennå i morgen». Animasjonsfilmen «Kvitebjørn» får derimot en lunken mottakelse. Anmelderne fremhever særlig «Kjærlighet» og «Team Havnaa» som sterke filmopplevelser.