«Frøet fra det hellige fikentreet» er en modig film som skildrer undertrykkelsen i Iran. Filmen følger en iransk dommer som tilsynelatende er lovorientert, men som gradvis blir en del av et korrupt system.
Etter Masha Aminis død blir dommerens familie konfrontert med regimets brutalitet, og hans kone slites mellom lojalitet og frykt. Regissør Mohammad Rasoulof er forfulgt og dømt for å ha laget filmen, og har flyktet til Tyskland.
Filmen er viktig og engasjerende, og bruker dokumentariske klipp fra 2022-protestene i Teheran.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Denne artikkelen er filmanmeldelser av to aktuelle filmer. Den iranske filmen «Frøet fra det hellige fikentreet» skildrer en systemtjener i det iranske rettssystemet som innser uhyrligheter. Regissør Mohammad Rasoulof er en konfronterende filmskaper som har blitt arrestert og dømt for sitt arbeid. Den engelske filmen «Bird», regissert av Andrea Arnold, handler om en 12-årings vanskelige oppvekst i England. Filmen er filmet i Kent, der regissøren selv vokste opp. Skuespillerprestasjonene får ros, men filmen kan tidvis virke anmassende.
2 måneder siden
Dokumentarfilmen «No Other Land» gir et innblikk i palestineres vanskelige situasjon på Vestbredden, og er en norsk-palestinsk Oscar-kandidat. Filmen er regissert av både israelere og palestinere, og følger den palestinske aktivisten Basel og den israelske journalisten Yuval i deres dokumentasjon av israelske overgrep. Gjennom sterke scener skildres angrep på hjem og skoler, og filmen formidler et palestinsk perspektiv på konflikten. Selv om produksjonen ble avsluttet før Hamas-massakren og Israels bombing av Gaza, fanger den essensen av det fortvilte sinnet som bidrar til den tilsynelatende uløselige konflikten.
2 måneder siden
«No Other Land» er en dokumentar som utforsker undertrykkelsen av palestinere på Vestbredden gjennom en palestinsk aktivist og en israelsk journalist. Filmen viser hvordan israelske soldater deltar i ødeleggelse av palestinske hjem og landområder, ofte med juridisk begrunnelse. Den stiller spørsmål ved hvordan disse handlingene påvirker soldatene og det israelske samfunnet. Filmen belyser vennskapet og samarbeidet mellom aktivisten og journalisten, og den uforholdsmessige maktbruken. Selv om konflikten er kompleks, argumenterer filmen for medfølelse med de palestinske ofrene, og understreker at konflikten handler om mennesker.
4 måneder siden
Iranske kvinner bruker håret som et våpen i sin motstand mot regimet ved å gå uten hijab i offentligheten. Dette skjer til tross for risikoen for arrestasjon. En ny lov som skulle skjerpe straffene for å gå uten hijab er midlertidig lagt på is, noe som tolkes som en intern strid i regimet. Samtidig sliter Iran med en rekke problemer, inkludert en økonomisk krise, strømproblemer og høy arbeidsledighet. Eksperter mener regimet er svekket, og det spekuleres i om det kan stå overfor et fall som ligner det syriske.
4 måneder siden
Iranske myndigheter har vedtatt en ny lov om «kyskhetskultur og hijab» som gir strenge straffer for kvinner som ikke overholder hijab-påbudet. Kvinner risikerer nå dødsstraff, piskeslag eller opptil ti års fengsel for å fremme feil bruk av hijab eller protestere mot reglene. Loven gir også privatpersoner rett til å tvinge kvinner til å overholde reglene. Amnesty International frykter at loven vil føre til brutale arrestasjoner og lange fengselsstraffer. Myndighetene har også innført videoovervåkning og planlegger behandlingsklinikker for kvinner som ikke bruker hijab. Dette ses som en reaksjon på de store protestene etter Mahsa Aminis død i 2022.
4 måneder siden
Iranske Jamile og datteren Darya flyktet til Norge for 14 år siden og har siden fått flere avslag på asyl. De saksøkte staten og vant i retten, som kjente Utlendingsnemndas (UNE) vedtak som ugyldige. Retten fant at det var gjort flere feilvurderinger i begge sakene. Darya fikk innvilget asyl etter at retten vurderte hennes legning som troverdig, mens Jamile fortsatt risikerer utsendelse da UNE har anket tingrettens kjennelse. Jamile frykter forfølgelse i Iran på grunn av sin bahá'í-tro, men UNE mener hennes frykt ikke er velbegrunnet. Advokaten kritiserer UNE for å ikke lytte til FN og for å svekke tilliten til saksbehandlingen.
1 måned siden
Dokumentarfilmfestivalen Human i Oslo åpner med den prisvinnende filmen «Mr. Nobody Against Putin», som skildrer en russisk lærers kamp mot Putins propaganda etter invasjonen av Ukraina i 2022. Filmen har solgt ut alle visninger. Læreren, Pavel Talankin, flyktet fra Russland med avslørende materiale etter å ha blitt beordret til å filme ved skolen. Festivalsjef Kjetil Magnussen understreker viktigheten av dokumentarfilm som et informasjonsmedium i en tid preget av desinformasjon og nedskjæringer i nyhetsmedier. Talankin håper filmen vil bidra til at russere innser sine feil. Festivalen arrangeres i Oslo 10. til 16. mars 2025.
1 måned siden
Iran intensiverer håndhevelsen av hijab-loven ved hjelp av teknologi som droner, ansiktsgjenkjenning og mobilappen «Nazer», der borgere kan rapportere lovbrudd. FN-rapporten avdekker at kvinner risikerer strenge straffer, inkludert dødsstraff, for manglende overholdelse. Irans bruk av teknologi for å håndheve hijab-lovene representerer en ny fase i landets undertrykkelse av kvinners rettigheter, der vanlige borgere nå aktivt oppfordres til å delta i overvåkningen av sine medborgere. Landets strenge hijab-lover har ført til omfattende protester, og FN anklager Iran for systematiske menneskerettighetsbrudd.
1 måned siden
Vesam Heydari, en iransk konvertitt til kristendommen, ble forsøkt utsendt fra Norge etter at lagmannsretten mente det var liten risiko for forfølgelse. Tingretten omgjorde vedtaket, men Heydari ble likevel sendt ut. I siste liten grep Høgsterett inn og beordret at saken skal behandles på nytt i lagmannsretten. FrPs asylpolitiske talsperson kritiserer de mange ankemulighetene i saken, mens KrF-lederen er lettet og peker på risikoen konvertitter utsettes for i Iran. Heydari sitter nå på Trandum i påvente av ny behandling.
2 måneder siden
Pavel Talankin flyktet fra Russland med syv harddisker fulle av filmopptak for å avsløre Putins propaganda i dokumentarfilmen «Mr. Nobody Against Putin». Talankin jobbet som aktivitetsansvarlig på en skole som ble et propagandasenter etter krigen. Han filmet propaganda, men bestemte seg for å beholde opptakene og kontaktet dokumentarfilmregissør David Borenstein. Sammen laget de en film som viser Wagner-soldater på besøk i skolen, og gir et innblikk i lærernes hverdag. Filmen hadde premiere på Sundance Film Festival, og Talankin håper den vil hjelpe russere å innse sine feil og forhindre at lignende hendelser skjer igjen.