Emilie Enger Mehl blir Senterpartiets finanspolitiske spydspiss i Stortinget og skal lede budsjettforhandlingene med Arbeiderpartiet og SV. Trygve Slagsvold Vedum går inn i utenriks- og forsvarskomiteen for å diskutere nasjonal selvråderett i EU-spørsmål.
Marit Arnstad blir Sps frontfigur i energi- og klimapolitikken.
Endringene kommer etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, noe som har ført til en rokering av komitéplasser for å tilpasse seg den nye situasjonen i opposisjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Senterpartiets Emilie Mehl utfordret finansminister Jens Stoltenberg (Ap) i Stortinget om bilavgifter. Mehl etterspurte en garanti om at økte CO₂-avgifter ville bli kompensert med reduserte veibruksavgifter, slik det var under den forrige regjeringen. Stoltenberg avviste å gi en slik garanti, men understreket at det samlede skatte- og avgiftsnivået skal forbli uendret, og at økte miljøavgifter vil bli brukt til å redusere andre skatter og avgifter. Mehl kritiserte Stoltenbergs svar og kalte det «bilfiendtlig», og mente at Arbeiderpartiet brøt med tidligere enighet. Stoltenberg forsvarte økte CO₂-avgifter og fremhevet deres positive innvirkning på klima og finansiering av sosiale tiltak.
1 måned siden
Flere profiler i Senterpartiet (Sp) reagerer på at Emilie Enger Mehl ikke er foreslått inn i partiets ledelse. Fylkesleder Odd Helge Gangstad mener partiet må forberede seg på tiden etter Trygve Slagsvold Vedum, og ser i den sammenheng på Mehl som en potensiell arvtaker. Han advarer partiet mot å miste et stort talent. Erik Lillebakken fra Senterungdommen stusser også over at Mehl ikke er foreslått, og frykter at partiet kan miste henne som profil. Valgkjenner Svein Tore Marthinsen mener Sp burde hatt yngre krefter i ledelsen og trekker frem Mehls profil. Sp-ordfører Einar Toverud åpner for kampvotering på landsmøtet i mars.
2 måneder siden
Jonas Gahr Støre varsler endringer i regjeringen. Jens Stoltenberg utnevnes til finansminister, og flere andre statsråder byttes også ut. Tore O. Sandvik blir forsvarsminister, Astri Aas-Hansen blir justis- og beredskapsminister, Kjersti Stenseng blir kommunal- og distriktsminister, Lene Vågslid blir barne- og familieminister, Nils Kristen Sandtrøen blir landbruks- og matminister, Sigrun Aasland blir forsknings- og høyere utdanningsminister og Åsmund Aukrust utnevnes til utviklingsminister. Bjørnar Skjæran blir parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet. Jan Christian Vestre fortsetter som helseminister, Kari Nessa Nordtun fortsetter som kunnskapsminister, Lubna Jaffery fortsetter som kultur- og likestillingsminister, Jon Ivar Nygård fortsetter som samferdselsminister, Terje Aasland fortsetter som energiminister og Espen Barth Eide fortsetter som utenriksminister.
2 måneder siden
Emilie Enger Mehl reflekterer over sin tid som justisminister, preget av medieoppmerksomhet rundt hennes person og politiske utfordringer. Hun uttrykker skuffelse over Senterpartiets utgang fra regjeringen på grunn av uenighet om EU og kraftpolitikk, og kritiserer medienes fokus på hennes utseende. Julie Brodtkorb forsvarer Mehl og fremhever hennes evne til å være ung og kul i rollen. Mehl deler sin overraskelse over den store oppmerksomheten et padlebilde skapte. Nå vender hun tilbake til Stortinget for å kjempe for nasjonal kontroll over energi og eiendom.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiets statsråder gikk av, må Norge få en ny finansminister. Flere kandidater er aktuelle, og valget vil signalisere regjeringens politiske retning. Blant de nevnte er Rigmor Aasrud, Tuva Moflag og Ellen Reitan, som alle har erfaring fra politikk og økonomi. Jan Christian Vestre og Tonje Brenna er også kandidater, men det spekuleres i om de har andre ambisjoner. Mer overraskende navn som Svein Harald Øygard og Jens Stoltenberg er også nevnt. Valget av finansminister blir en viktig test for statsminister Jonas Gahr Støre, spesielt med tanke på forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.
3 måneder siden
Senterpartiets sentralstyre møtes for å diskutere den pågående kraftstriden med Arbeiderpartiet angående EUs energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke kommentere om Senterpartiet vurderer å forlate regjeringen. Senterpartiet ønsker mer nasjonal kontroll over energipolitikken og stabile strømpriser, og mener det er feil å gi mer makt til EU. Arbeiderpartiet ønsker å innføre deler av EUs energipakke, noe Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet har truet med å gå ut av regjeringen dersom pakken blir innført.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø signaliserer at partiet kan være villig til å gå inn i regjering dersom Senterpartiet trekker seg fra det nåværende regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet. Hun understreker at SV er opptatt av å få gjennomslag for sin politikk, spesielt knyttet til å redusere forskjeller, trygge velferden og fremme en grønn omstilling. Bergstø er åpen for samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre, men understreker at politikken må være i fokus. Hun avviser ikke et regjeringssamarbeid selv om Arbeiderpartiet går videre med EU-direktiver som SV er skeptiske til. Bergstø mener det er for tidlig å diskutere posisjoner, og håper at de nåværende regjeringspartiene finner en løsning for å fortsette samarbeidet.
3 måneder siden
Striden mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet tilspisser seg i spørsmålet om EUs fjerde energimarkedspakke. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger press på Arbeiderpartiet og krever at de tar stilling til Senterpartiets motstand mot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Senterpartiet ser pakken som en helhet og ønsker ikke å dele den opp. Arbeiderpartiet er for å innlemme tre EU-direktiv om fornybar energi og energieffektivisering, mens Senterpartiet er imot. Begge partiene har hatt gruppemøter for å diskutere konflikten, som handler om nasjonal kontroll over strømpolitikken og strømpriser.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, understreker partiets ønske om mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og motstand mot å gi mer makt til EU. Dette kommer i forbindelse med uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke, der Ap ønsker å innføre tre direktiver, noe Sp er sterkt imot. Vedum unngikk å svare direkte på spørsmål om Sp vil forlate regjeringen, men understreket at partiet ønsker lave og stabile strømpriser. Det har vært samtaler mellom Støre og Vedum, og både Ap og Sp har hatt interne møter for å diskutere situasjonen. Regjeringssamarbeidet er i fare dersom partiene ikke blir enige.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, understreker at målet er å finne løsninger i forhandlingene med Arbeiderpartiet om EUs energipakke. Senterpartiet er kritisk til å gi mer makt til EU og ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe Senterpartiet motsetter seg. Uenigheten kan føre til at regjeringssamarbeidet oppløses. Vedum ønsker ikke å kommentere spørsmål om Senterpartiet vil gå ut av regjeringen, men understreker at det pågår reelle samtaler. Det er liten støtte i Arbeiderpartiet for at Senterpartiet skal trekke seg fra regjeringen.